لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۳۷

عبدالکریم لاهیجی: بازداشت سیف زاده تله امنیتی بود


آقای سیف زاده به همراه شیرین عبادی
آقای سیف زاده به همراه شیرین عبادی

در پی اعلام خبر دستگیری محمد سیف ‌زاده، وکیل دادگستری و عضو موسس کانون مدافعان حقوق بشر از سوی وزارت اطلاعات در ارومیه، جمعی از نهادهای بین المللی حقوق بشری درباره وضعیت نامعلوم وی ابراز نگرانی کرده و خواستار آزادی اش شده‌اند. کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران، روز دوشنبه با انتشار بیانیه‌ای در خصوص حبس بی ‌اساس آقای سیف ‌زاده و گزارش بیماری و سلامتی وی ابراز نگرانی کرد. بنابراین گزارش، محمد سیف‌ زاده از دسترسی به وکیل مدافع و حداقل حقوق آیین دادرسی بین المللی محروم شده است.

عبدالکریم لاهیجی، حقوقدان و نایب رییس فدراسیون بین المللی جوامع حقوق بشر در گفت و گوی تلفنی با صدای آمریکا ضمن محکوم کردن این اقدام خودسرانه، خواستار آزادی محمد سیف ‌زاده شده است.

صدای آمریکا: در مورد دلیل بازداشت ایشان چه نظری دارید؟

عبدالکریم لاهیجی: تا آنجایی که ما اطلاع داریم آقای سیف ‌زاده نزدیک به دو هفته است در بازداشت به سر می‌برد. علت بازداشت را نمی‌ دانیم ولی وکیل و فرزند ایشان که یک بار او را ملاقات کرده اند، گفته اند که او متهم است به «اقدام علیه امنیت کشور از طریق خروج غیرقانونی» حالا چگونه آقای سیف‌ زاده می‌خواسته از کشور خارج شود، مطلبی مطرح نشده است. آیا سفر به ارومیه مطابق قوانین جمهوری اسلامی ایران جرم است؟ این در حالی است که آقای سیف ‌زاده به لحاظ فعالیت حقوقی و حرفه‌ای و دفاع از زندانیان سیاسی، سال گذشته به ۹ سال حبس محکوم شد و در حال حاضر پرونده ایشان در مرحله تجدید نظر است. شاید موضوع دستگیری ایشان، پیش از اعلام حکم قطعی، بهانه‌ای بوده برای اینکه او را به زندان بیندازند، بنابراین ما بازداشت خودسرانه ایشان را محکوم می‌کنیم و اطلاع دقیق تری نیز از چگونگی این بازداشت نداریم.

صدای آمریکا: خانم نیک آرا وکیل مدافع ایشان هم به تازگی از سوی نهادهای امنیتی، احضار شده اند. خانم نیک آرا هنوز موفق به دیدار با موکل خودشان نشده اند و زمان دستگیری آقای سیف ‌زاده که احتمالا هفدهم فروردین ماه بوده، با تاریخ دستگیری که در پرونده ایشان منعکس شده همخوانی ندارد. نظر شما درباره این موارد چیست؟

عبدالکریم لاهیجی: مطلبی که فوق العاده پرسش برانگیز است و باید به آن اشاره کرد، این است که «خروج غیر قانونی» یا تلاش و اقدام برای خروج غیر قانونی از کشور، یک جرم «جنحه» است به فرض اینکه این موضوع هم ثابت شود. در «جنحه» که جرم کوچکی است «قرار بازداشت» اصلا معنایی ندارد و می ‌شود با یک قرار «کفیل» و حداکثر «وثیقه» ایشان را آزاد کرد. دیگر اینکه چرا آقای سیف ‌زاده در اداره اطلاعات ارومیه در بازداشت است؟ اگر آقای سیف ‌زاده مرتکب جرم شده، باید در زندان ارومیه نگهداری شود در صورتی که پسر ایشان گفته که در زندان اداره اطلاعات ارومیه پدرش را ملاقات کرده و سیف‌ زاده فوق العاده بیمار بوده و ناراحتی قلبی دارد و بعد هم گفته موقعی که می‌ خواسته از پدرش خداحافظی کند یک پای او می‌ لنگیده است. آیا او را به منظور شکنجه به اداره اطلاعات ارومیه برده اند؟ و در چنین شرایطی او ناگزیر است که به عملی که مرتکب نشده اقرار کند؟ این‌ها برای من به عنوان وکیل دادگستری و حقوقدان و هم برای وکیل مدافع آقای سیف ‌زاده بسیار پرسش برانگیز است. و اینجا ما هیچ تردیدی نداریم که یک تله‌ای بوده برای اینکه دکتر سیف ‌زاده را دستگیر کنند و به زندان امنیتی بیندازند.

صدای آمریکا: در حالی که بازپرس پرونده به وکیل ایشان گفته سند و مدرکی در خصوص اتهام وارده در پرونده وجود ندارد، شنیده می ‌شود مراجع امنیتی، همسر آقای سیف ‌زاده را برای همکاری با آنان زیر فشار گذاشتند، آیا در این باره اطلاعی دارید؟

عبدالکریم لاهیجی: متاسفانه مسئله اعمال فشار بر خانواده‌های زندانیان سیاسی، در جمهوری اسلامی یک امر رایج است. بنابراین مسلم است که یکی از اتهام‌های آقای سیف ‌زاده در محکومیت پیشین‌اش، تاسیس کانون مدافعان حقوق بشر بوده و با توجه به اینکه این نوع فشار‌ها بر همه اعضای هیات موسس کانوان مدافعان حقوق بشر از دو سال گذشته افزایش پیدا کرده، به‌‌ همان صورتی که در مورد خانم «نرگس محمدی» و همسر ایشان آقای تقی رحمانی که هم اینک در زندان و ممنوع الملاقات است، به همین ترتیب، این محرومیت را درباره آقای سیف ‌زاده هم اعمال می‌کنند.

XS
SM
MD
LG