لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۵۴

وبلاگنویس ناراضی کوبایی اجازه خروج گرفت


یوآنی سانچز، سرشناس ترین ناراضی کوبا که روز یکشنبه برای بازدید از ده ها کشور رهسپار یک تور هشتاد روزه می شود، گفته است قصد دارم از «پیروزی ام» بهترین بهره را ببرم.

در پی اصللاحات گسترده ای که کوبا طی سال جاری در مورد قانون مهاجرت و خروج از کشور اعمال کرده است، سانچز موفق شد دو هفته پیش گذرنامه بگیرد. طی پنج سال گذشته، درخواست او برای خروج از کشور بیشتر از بیست بار رد شده بود.

سانچز که یکی از پیشگامان استفاده از شبکه های اجتماعی در کوبا محسوب می شود، روز پنج شنبه (١٤ فوریه) به خبرگزاری رویترز گفت که در مدت این تور خود از دفاتر شرکت گوگل، توئیتر و فیس بوک بازدید می کند و به کشورهای آرژانتین، برزیل، پرو، مکزیک، ایالات متحده، اسپانیا، ایتالیا، لهستان، جمهوری چک و چند کشور دیگر سفر خواهد کرد.

او که برای دریافت روادید خود از یک سفارت منزل را ترک کرد، می گوید :«پس از پنج سال مبارزه برای احقاق حق خود برای سفر، (دریافت گذرنامه) برای من یک پیروزی محسوب می شود. من از صبر، انرژی، راهکارهای حقوقی و حرفه خبرنگاری بهره جستم و در این میانه همبستگی مردم از همه مهمتر بود.»

او افزود: «من احساس دونده ای را دارم که از روی یک مانع پریده است، احساس خستگی می کنم، خسته اما خوشحالم که این چالش را پشت سر گذاشته ام».

سانچز ٣٧ ساله و ساکن هاوانا است. او از وبلاگ «Generation Y» خود و تارنمای توئیتر استفاده کرد تا سرکوب را محکوم کند. او در این وبلاگ به طور مداوم از نظام کمونیستی دولت کوبا انتقاد کرده و خشم دولتمردان این کشور را برانگیخته است.

سانچز یکی از سرشناس ترین وبلاگ نویسان جهان است. او ده ها هزار خواننده در خارج از کشور دارد که یادداشت های او را دنبال می کنند اما به این دلیل که دولت هاوانا اینترنت را به طور جدی کنترل می کند، تعداد اندکی از مردم کوبا وبلاگ او را می خوانند.

او نام وبلاگ خود را به این دلیل «Generation Y» گذاشته است که در طی دوران جنگ سرد و حمایت شوروی (سابق) از کوبا والدین علاقه شدیدی داشتند که اسامی کودکانشان با «Y» شروع شود چون بسیاری از اسامی پرطرفدار در روسیه با این حرف شروع می شوند.

رهبران کوبا ناراضیان سیاسی و اجتماعی را خائن و مزدورانی می خوانند که در استخدام ایالات متحده و دشمنان دیگر هستند. وبلاگنویسان دولتی به طور مدام سانچز را متهم می کند که سازمان های اطلاعاتی امنیتی دولت های غربی عامل شهرت بین المللی این وبلاگنویس کوبایی بوده اند.

وبلاگ سانچز جایزه های بین المللی متعددی را دریافت کرده است، اما او برای دریافت آن ها اجازه خروج از کشور نداشت اما وی که هم اکنون گذرنامه و اجازه خروج دارد، می تواند در سفرهای خود جوایز را دریافت کند.

«اهداف متعدد»

سانچز می گوید «من اهداف متعددی را دنبال می کنم. قصد دارم در چندین دانشگاه سخنرانی کنم و از کتابم (مجموعه ای از یادداشت های وبلاگی او) رونمایی کنم، جایزه هایم که اجازه نداشتم آن ها را دریافت کنم، بگیرم، با خوانندگان خود دیدار و گفتگو کنم، تعداد زیادی از آن ها به مدت شش سال یادداشت های مرا پیگیری کرده اند».

مسئله اجازه خروج سانچز تعهد دولت کوبا به اصلاحات را به بوته آزمایش می گذارد. براساس اصلاحات جدیدی که در کوبا اعمال شده اند، شهروندان برای ترک کشور با دریافت فقط یک گذرنامه آزادانه می توانند سفر کنند و اعتبار گذرنامه ها را بعد از دو سال می توانند تمدید کنند.

احتمال می رود سانچز سیاست ایالات متحده در قبال کوبا را مورد انتقادهای شدید قرار دهد. تحریم های اقتصادی ده سال گذشته واشنگتن علیه کوبا یکی از این سیاست ها است. خانم سانچز اخیراً در یکی از یادداشت های خود نوشته بود که تحریم اقتصادی برای خاموش کردن دولت کوبا ناکام مانده اند و هاوانا از این تحریم ها بهره جسته تا «گرگ بد بزرگ را مسئول همه مسائل کشور بداند».

دیگر ناراضیان سرشناس کوبا نیز گذرنامه دریافت کرده اند، اما مقامات از اجازه خروج به آنجل مویا و جیزلا دلگادو، دو چهره مخالف سرسخت دولت که نسبت به دیگران از شهرت کمتری دارند، خودداری کرده اند.

قانون سفر قدیمی کوبا در سال ١٩٦١ تصویب شد تا روند خروج مردم کوبا پس از انقلاب سال ١٩٥٩ را آرام تر کند.

در قانون جدید، ضرورت دریافت روادید که برای مردم کوبا بسیار ناخوشایند بود، حذف شد و محدودیت های شدید دیگری که مردم را از خروج از کشور بازمی داشت، کاهش یافته اند.

تصویب قانون جدید یکی از چندین مورد اصلاحات گسترده و جامعی بوده است که رائول کاسترو، رئیس جمهوری کوبا اعمال کرده است. رائول کاسترو در سال ٢٠٠٨ جانشین فیدل، برادر بزرگتر خود شد.

با این وجود هنوز محدودیت های خروج از کشور، به ویژه به بهانه هایی همچون امنیت ملی اعمال می شوند. در برخی موارد افرادی که پرونده حقوقی دارند نیز ممنوع الخروج هستند. این محدودیت ها شامل حال تعدادی از ناراضیان همچون مویا می شود که در روند سرکوب ناراضیان در سال ٢٠٠٣ زندانی شد و هم اکنون به قید وثیقه آزاد است.

ماریفلی پرز اسیبل، مدیر موقت «مرکز آمریکای لاتین و کارائیب» دانشگاه بین المللی فلوریدا در میامی می گوید: «خبر تلخ و شیرینی است. یوآنی به مکزیک، اسپانیا، آلمان و نیویورک و واشنگتن دی سی سفر خواهد کرد و این برای مردم کوبا در سراسر جهان خبر خوشی است. اما از سویی دیگر بیشتر اخباری که از داخل کوبا و اقدامات دولت به گوش می رسند، تلخ و ناخوشایند هستند. این که او گذرنامه دریافت کرده و تعداد دیگری از این حق محروم می شوند، بر تبعیض آمیز و خودسرانه بودن روند اجرای اصلاحات مهاجرت مهر تایید می نهد».

سانچز می گوید تغییراتی که بر قانون خروج از کشور اعمال شده اند «حق موروثی و ذاتی ورود و خروج به هر فردی که در این جزیره متولد شده است، را نقض می کند، اما به هر صورت قدم مثبتی محسوب می شود که «تاثیر سیاسی و اجتماعی بی شماری خواهد داشت، به ویژه بر دولت کوبا».

او می گوید: «گویی من پرچم دار عصر جدیدی شده ام که در آستانه آن قدم گذاشته ایم، دوره ای که جامعه مدنی به فضاهای بین المللی و یک میکروفن بین المللی دسترسی خواهد داشت و (از این سفر) با دانش، اطلاعات و تماس های بیشتری باز می گردد».
XS
SM
MD
LG