لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۳۴

ورزشکاران بر سر دوراهی: روزه یا قهرمانی المپیک؟


ورزشکاران مسلمان در مسابقات المپیک با انتخابی مهم مواجهند که بر سرنوشت ورزشی آنها اثر خواهد گذاشت
ورزشکاران مسلمان در مسابقات المپیک با انتخابی مهم مواجهند که بر سرنوشت ورزشی آنها اثر خواهد گذاشت

قوانین شرع تحت شرایطی اجازۀ روزه خواری می دهد. بسیاری از ورزشکاران مسلمان طی رقابتهای المپیک لندن روزه نخواهند گرفت.

خوردن یا نخوردن، مسئلۀ سه هزار ورزشکار مسلمان است که در مسابقات المپیک تابستانی لندن قصد رقابت دارند. تمامی ۱۷روز رقابت- ۲۷ ژوئیه تا ۱۲ اوت - مصادف با ماه رمضان است.

برخی مجتهدان دینی می گویند از آنجا که طبق قوانین شرعی، می توان – طبق شرایطی در ماه رمضان روزه نگرفت و بعداً قضای آن را به جای آورد، بازیکنان نیز می توانند از این استثنایی که اسلام قائل شده، بهره ببرند. یکی از این شرایط، آن است که مسافر، نداند چه مدت در سفر خواهد ماند، و ورزشکارانی که رهسپار لندن می شوند، مدت مسافرتشان را نمی دانند، چون ممکن است در مراحل اولیه حذف شوند، یا به مراحل نهایی راه یابند.

نثار احمد بهاوی، تکواندوکار افغان ۲۷ ساله ای است که روزه گرفتن برایش از اوجب واجبات است، اما از آنجا که رقابت ورزشی و گرفتن مدال هم برایش حیاتی است، امسال نیت کرده که بعداً قضای روزه های خود را به جای آورد. بهاوی در ردۀ وزنی خود در المپیک ۲۰۰۸، مقام هفتم را به دست آورد. وی در مسابقات قهرمانی تکدواندوی سال ۲۰۰۷ و در رقابتهای آسیایی سال ۲۰۱۰ مدال نقره گرفته است. نثار احمد بهاوی می گوید که دریافت مدال، هدف غائی هر ورزشکاری است.

او می گوید که دست کم نوشیدن آب برای ورزشکاران حرفه ای، به هنگام تمرین و رقابت، لازم است، و از این روی، او نمی تواند در زمان رقابتها روزه بگیرد.

قرآن چه می گوید؟
در برخی فرهنگها و برخی حکومتها- چون ایران و عربستان سعودی- روزه خواری تقبیح می شود. اما اغلب ورزشکاران مسلمان می گویند حاضرند در زمان رقابت، روزه نگیرند، چون روزه گرفتن به شدت به موقعیت رقابت آنها آسیب می زند.

صدیق الله فدایی، مجتهدی است که با اشاره به آیات ۱۸۳ تا ۱۸۵ سورۀ بقره، می گوید قرآن از مسلمانان مسافر خواسته که قضای روزۀ خود را به جای آورند. وی می افزاید که البته این بستگی به آن دارد که مسلمان، مسافر باشد یا در شهر یا منطقۀ محل سکونت خود به رقابت ورزشی بپردازد.

اما فدایی می گوید که براساس متون قرآنی، به مسلمانانی که مسافر نیستند هم اجازۀ تشخیص و تصمیم داده شده. چنین است که اگر روزه گرفتن، سبب به خطر افتادن سلامت یا اولویتهای مهم زندگی شود، مسلمان می تواند طی ماه رمضان روزه نگیرد.

مو صبحی، نخستین قایقران مسلمان تیم بریتانیاست که می گوید مسابقات المپیک شرایطی خاص برای وی ایجاد می کند و او با روزه گرفتن، نه تنها موقعیت خود، بلکه موقعیت تیم خود را به خطر خواهد انداخت و بنابراین روزه نخواهد گرفت.

ورزشکاران مسلمان دیگری هم هستند که گفته اند طی رقابتهای المپیک لندن روزه نخواهند گرفت. پزشکان می گویند روزه داری به حرکت و شیوۀ رقابت ورزشکاران ضربه می زند و پژوهشی که در سال ۲۰۰۷ در بریتانیا انجام گرفته نیز حاکی از آن است که روزه داری ورزشکاران در هنگام رقابت، آنها را ضعیف و کند می کند.

رونالد ماوگن- رئیس دپارتمان تغذیۀ کمیتۀ بین المللی المپیک می گوید زمان برگزاری این رقابتها، نزدیک به یک دهه پیش تعیین شد، و در آن هنگام، هیچ یک از کشورها اعتراضی به زمان برگزاری مسابقات یا مصادف شدن آن با ماه رمضان نکردند.

با این وصف، گروهی از ورزشکاران مسلمان تصمیم دارند روزه و رقابت ورزشی را تلفیق کنند. از این روی، تدارکات ویژه ای در لندن برای ورزشکاران روزه دار درنظرگرفته شده که شامل وعده های غذایی سحر و افطار و غذاهای مکمل تقویت کننده است.
XS
SM
MD
LG