لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۳۲

«چرخۀ معیوب» مذاکرات ایران و ۱ + ۵


A group of Nepalese Buddhist boys are seen before they attend Bratabandha, a coming-of-age ceremony, in Kathmandu.
A group of Nepalese Buddhist boys are seen before they attend Bratabandha, a coming-of-age ceremony, in Kathmandu.
تحلیلگران سیاسی می گویند انتظار می رود دور تازه ای از گفت و گوها میان ایران و شش قدرت بزرگ جهان تا پایان سال جاری میلادی(کمتر از دو ماه دیگر) یا اوایل سال آیندۀ میلادی انجام شود.

خبرگزاری فرانسه گزارش داده است که به دنبال نخستین دور این مذاکرات(که در ماه ژوئن امسال، حدود ۵ ماه پیش) برگزار شد، ایالات متحده و متحدان اروپایی اش در پی مذاکرات تازه ای با جمهوری اسلامی هستند.

مارک فیتزپتریک، کارشناس مسائل هسته ای مؤسسۀ بین المللی مطالعات راهبردی در لندن، به خبرگزاری فرانسه گفته است:«روشن است که آمریکا و متحدان اروپایی آن، کوشش خود را برای تعامل دیپلماتیک با ایران از سرخواهند گرفت.» آقای فیتزپتریک افزود:«اما پرسش آن است که موضوع و محتوای این مذاکرات چه خواهد بود؟ به نظر نمی رسد که ایران از مواضع خود عقب نشینی کند، مگر آنکه از شدت تحریم ها قدری کاسته شود.»

آخرین پیشنهاد گروه ۱ + ۵ به ایران، طی ماه مه(پنج ماه پیش) از سوی کاترین اشتون، رییس سیاست خارجی اتحادیۀ اروپا، در مذاکرات بغداد مطرح شد.

طی این بستۀ پیشنهادی از ایران خواسته شده بود به تولید اورانیم با غنای ۲۰ درصد پایان دهد، تأسیسات هسته ای فردو را تعطیل کند و ذخایر اورانیم با غنای ۲۰ درصد خود را به خارج از کشور صادر کند.

مارک هیبز، تحلیلگر بنیاد صلح بین الملل کارنگی در واشنگتن، به خبرگزاری فرانسه گفت:«تاکنون گفت و گو برای ایران نیز دشوار بوده است، چون مقامهای آن کشور نمی دانستند بعد از ماه نوامبر و انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا، با چه کسی طرف مذاکره خواهند بود.»

سیاوش رنجبر دائمی، استاد ایران و خاورمیانۀ دانشگاه منچستر بریتانیا، در گفت و گو با خبرگزاری فرانسه می گوید که به عقیدۀ وی ایران به طور غیرمستقیم پیام هایی مبنی بر تمایل با تعامل به جامعۀ جهانی داده است. دائمی می گوید:« با توجه به کاهش چشمگیر درآمدهای نفتی ایران، به نظر می رسد به غیر از مذاکره با غرب، گزینۀ واقعی دیگری پیش روی ایران نباشد.»

تریتا پارسی، تحلیلگر سیاسی، که کتابی پیرامون سیاست های اوباما در قبال ایران تألیف کرده، می گوید با توجه به قدرتی که کنگره برای کاهش یا حذف تحریم علیه ایران دارد، به نظر نمی رسد تغییر یا تحولی در این خصوص به این زودی اتفاق بیافتد، چون اوباما برای کاهش شدت تحریم ها قدرت محدودی دارد.

برخی تحلیلگران معتقدند که در هر صورت، چرخۀ معیوب در مذاکرات میان ایران و غرب وجود خواهد داشت، چون گروه ۵+۱ بر لزوم اعتمادسازی از سوی ایران تأکید خواهد کرد و ایران بر کاهش تحریم ها، و هر کدام از طرفین مذاکره، خواهان آن خواهند بود که طرف دیگر عقب نشینی را آغاز کند.
XS
SM
MD
LG