لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۰۸

بازتاب محاکمه حسنی مبارک


بازتاب محاکمه حسنی مبارک
بازتاب محاکمه حسنی مبارک

حسنی مبارک، فردی که سه دهه بر مصر حکومت کرد، امروز، چهارشنبه، ۱۲ مرداد به اتهام سرکوب مبارزات دموکراسی طلبانه مردم کشور خود و مرگ صدها نفر در جريان اين سرکوب ها، روانه دادگاه شد.

مبارک که زمانی حاکم مطلق مصر به شمار می رفت، امروز به عنوان رييس جمهوری پیشین اين کشور به اتهام فساد و قتل در مقابل قانون قرار گرفت. وی تحت تدابير امنيتی شديد در محل آکادمی پليس، در حومه قاهره محاکمه می شود.

اتهام های مطرح شده عليه او شامل، صدور فرمان کشتار معترضان در اوايل سال جاری است که به قتل بيش از ۸۰۰ نفر از مخالفان وی انجاميد، احتمال دارد او در صورت مجرم شناخته شدن به اعدام محکوم شود.

در حال حاضر خيابان های قاهره، به ويژه ميدان تحرير، مرکز اعتراضات ضد دولتی اين کشور، شاهد حضور کسانی است که انتظار اعدام وی را می کشند.

توفيق حميد، تحليلگر سياسی بنياد پژوهشی انستيتو پوتومک واشنگتن می گويد: «شما در ميدان تحرير به وضوح می بينيد که مردم روی پلاکاردها نوشته اند مرگ بر مبارک. مردم خواهان اعدام او هستند. من در مورد عادلانه بودن اين موضوع نمی توانم اظهار نظر کنم و نمی دانم دادگاه چه تصميمی خواهد گرفت. قضاوت در مورد او با من نيست. اما می دانم که مردم خواهان چنين چيزی هستند.»

همه مردم جهان امروز شاهد محاکمه حسنی مبارک هستند. مهمتر این که دادگاه بايد ثابت کند که قضاوت آن صرفا بر پايه قانون و فارغ از فضای سياسی و احساسی غالب بر کشور صورت می گيرد.

خالد الجينتی، تحليلگر امور مصر در موسسه بروکينگز، می گويد: «در واقع يکی از چالش های پيش روی مصر اين است که دادگاه تحت تاثير افکار عمومی کشور قرار نگيرد. اگر شما به واقع خواهان برقراری حکومت قانون باشيد نمی توانيد بگذاريد که احساسات مردم کوچه و خيابان روی تصميم دادگاه تاثير بگذارد.»

حسنی مبارک هنگام ترک دفتر رياست جمهوری کنترل کشور را به دست شورای عالی نيروهای مسلح سپرد. اما وقتی صحبت از قانون و عدالت برای آقای مبارک و ساير متهمان پرونده او به ميان آمد شورای عالی موضوع را به قوه قضاييه ارجاع کرد.

گرم بنِرمن، تحليلگر در انستيتو خاورميانه، در توضيح اين مسئله می گويد: «ارتش خود می گويد به هيچ وجه در امور دادگاه و مسایل قضايی کشور دخالت نخواهد کرد. ارتش می گويد، مصر قوه قضاييه دارد، ارتش نهاد مستقلی است و در کار قوه قضائيه دخالت نخواهد کرد.»

گزارش های بی شماری وجود دارد مدایر بر اينکه، وضعيت جسمانی حسنی مبارک در خلال اين مدت به شدت تحليل رفته و بسياری از ناظران به اين می انديشند که با توجه به اين امر آيا وی از لحاظ جسمانی توانايی تحمل جلسات طولانی دادگاه را خواهد داشت يا نه؟

XS
SM
MD
LG