لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۰۷

واکنش ها نسبت به محاکمه حسنی مبارک ادامه دارد


واکنش ها نسبت به محاکمه حسنی مبارک ادامه دارد
واکنش ها نسبت به محاکمه حسنی مبارک ادامه دارد

آغاز محاکمه علنی حسنی مبارک، رييس جمهوری پیشینق مصر و چند تن از مقام های پيشين آن کشور واکنش هايی را در سراسر آن کشور برانگيخت. آقای مبارک که به اتهام دست داشتن در کشتار مردم مصر به هنگام تظاهرات ضد دولتی و همچنين فساد مالی محاکمه می شود اين اتهام ها را رد کرده است.

ساکنان قاهره جلسه دادگاه رييس جمهوری قدرتمند پيشين مصر را زنده از طريق تلويزيون تماشا کردند.

محمد غزلان، سخنگوی اخوان المسلمين، با بيان اين که اين محاکمه علنی خشم مردم را کاهش می دهد اين که حسنی مبارک اتهام های عليه خود را رد کرده است مسخره کرد و گفت: «طبيعی است که اتهام های عليه خود را رد کند. هر جنايتکاری اتهام عليه خود را رد می کند. او يک دروغگو شياد و قاتل است و به مردم خود اهانت کرده است. رد کردن اتهام ها از سوی او برای ما تعجب آور نيست.»

اين اولين بار است که پس از ماه ها انتظار مردم مصر رييس جمهوری پيشين خود را در دادگاه می بينند. يک شهروند مصری می گويد: «من خوشحالم چون يکی از اهداف انقلاب به ثمر می رسد، محاکمه مبارک که بزرگترين نماد فساد است.» برخی ديگر به نتيجه محاکمه خوش بين نيستند و آن را حرکتی از سوی شورای نظامی مصر برای آرام کردن مردم کشور می خوانند و می گويند حسنی مبارک به زندان نخواهد افتاد. ولی وکيلان مدافع و دادستان های مصر به منصفانه بودن اين محاکمه خوش بينند.

اکمل محمد علا، دادستان می گويد: «ما بارقه ای از اميد را برای سيستم قضايی مصر می بينيم. سيستمی که توسط رييس جمهوری پيشين آلوده شده بود.»

حسنی مبارک اولين رهبر عرب است که پس از تظاهرات ضد دولتی کشورهای عرب حضورا محاکمه می شود.

در همين حال محاکمه علنی حسنی مبارک واکنش هايی را در منطقه برانگيخته است.

بسياری از شهروندان تونس که خود خواستار محاکمه زين العابدين بن علی، رييس جمهوری پيشين کشور خود هستند روز چهارشنبه در مقابل تلويزيون ها گرد آمدند تا محاکمه علنی رييس جمهوری سابق مصر را تماشا کنند.

يک شهروند تونسی می گويد: «می بينم که عدالت در مصر وجود دارد و من اميدوارم بتوانيم مانند آن ها بن علی را محاکمه کنيم.»

محاکمه حسنی مبارک در عراق واکنش های مختلفی داشت.

عمر برکت، روزنامه نگار می گويد: «من موافق اين محاکمه هستم. اميدوارم هر رييس جمهوری که با مردمش بدرفتاری کند محاکمه شود. مثل صدام حسين که محاکمه شد.» ولی همه با اين نظر موافق نيستند. يکی از ساکنان بغداد می گويد: «مخالف محاکمه حسنی مبارکم. مرد خوبی بود. هنگام رهبری او کشورش در امنيت بود.»

محاکمه آقای مبارک ساکنان صنعا، پايتخت يمن، را نيز تحت تاثير قرار داد و برخی آن را بسيار مثبت خواندند.

يکی از ساکنان صنعا می گويد: «خوب است که رهبران کشورها برای جناياتشان محاکمه شوند چون به خاطر خواهند داشت که جوابگوی اعمالشان خواهند بود.»

ولی برخی ديگر از اين نگران بودند که چنين محاکمه هايی برای رهبرانی که به کشورشان خدمت کرده اند نيز صورت گيرد.

علاوه بر حسنی مبارک، دو پسرش جمال و علا و همچنين وزير سابق کشور و شش تن از مقام های پيشين مصر محاکمه می شوند.

ساکنان نوارغزه از برگزاری دادگاه رسيدگی به اتهام های حسنی مبارک ابراز خوشحالی می کنند. اما اسراييل در غم از دست دادن يک متحد خود نگران آينده روابط خود با مصر است.

برگزاری دادگاه رسيدگی به اتهامات رييس جمهوری مصر با واکنش گوناگون در ميان مردم نوارغزه و اسراييل به عنوان همسايگان مصر، متفاوت است.

ساکنان نوارغزه که شاهد کاهش محدوديت های مرزی با مصر هستند، محاکمه حسنی مبارک را به فال نيک گرفته اند.

محمد کراجا از نوار غزه می گويد: «مردم مصر اين راه را انتخاب کردند و ما مردم غزه دخالتی در آن نداريم. مردم مصر از آنچه مبارک بر سرشان آورد، بايد آگاه شوند.»

رمضان نيراب يکی ديگر از اهالی غزه می گويد: «امروز خجسته ترين روز برای مردم مصر است، زيرا اين دادگاه فرجام سی سال اقدام عليه مردم مصر است.»

اسد حق يکی ديگر از ساکنان غزه، مخالف دادگاه مبارک و بهار عربی در خاورميانه، می گويد: «مصريان به جای محاکمه يک ریيس جمهور عرب بهتر است اورشليم را آزاد کنند. همه اين اعتراضات خاورميانه عليه منافع اعراب است.» اين شهروند نوارغزه می افزايد: «مردم مصر پس از سی سال تازه متوجه شده اند که مبارک يک جاسوس است چرا آنها چهار پنج سال اول حکومت مبارک متوجه اين موضوع نشدند؟»

دولت اسراييل ناخشنود اما از اين رويداد به آينده روابط با مصر با ترديد می نگرد. زيرا کاهش دامنه تحريم عليه نوار غزه از سوی دولت مصر يکی از نمودهای آن است.

بنيامين بن اليزر، يکی از نمايندگان کنست، گفت: «برای من دشوار و غم انگيز است که شاهد محاکمه رئيس جمهوری باشم تا همين چند ماه پيش به عنوان رهبر جهان عرب بشمار می آمد. مبارک کسی ست که به خاورميانه امنيت بخشيد.» اين نماينده پارلمان اسراييل افزود: «بی گمان خاورميانه پس از مبارک چهره ای دگرگونه خواهد داشت.»

اين نماينده پارلمان اسراييل به راديو اسراييل گفت پيش از اين به حسنی مبارک پيشنهاد شده بود تا از اسراييل تقاضای پناهندگی سياسی کند؛ اما وی اين پيشنهاد اسراييل را نپذيرفت.

حسنی مبارک در حالی که روی برانکارد بود روز چهارشنبه به دادگاه آورده شد تا به اتهام هايش از جمله فساد و سو استفاده از قدرت رسيدگی شود.

XS
SM
MD
LG