لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۲۰

لیبی: ادعای تصرف فرودگاه طرابلس از سوی شورشیان مصراته


FILE - Egyptian men wait to board their plane to return home, at the Gabes Matmata airport, south of Tunisia Aug. 6, 2014.
FILE - Egyptian men wait to board their plane to return home, at the Gabes Matmata airport, south of Tunisia Aug. 6, 2014.

در صورت صحت ادعای شورشیان اسلامگرای مصراته، نبرد دو گروه شورشی لیبی وارد مرحله جدیدی شده است.

یک سخنگوی شورشیان مسلح شهر مصراته روز شنبه گفت گروه وی بعد از یک ماه نبرد با گروه رقیب، فرودگاه بین المللی طرابلس را به تصرف درآورده است.

تصاویر منتشر شده روی شبکه های اجتماعی ظاهراً اعضای گروه مصراته را در حال پایکوبی در ساختمان ترمینال فرودگاه نشان می دهد. در صورت تأیید صحت این عکس ها، نبرد بر سر کنترل پایتخت تحول بزرگی یافته است.

هواپیماهای جنگی پیشتر به مواضع شورشیان مصراته در طرابلس حمله کردند. در این حمله که مسئولیت آن را ژنرال شورشی خلیفه بالقاسم حفتر برعهده گرفت، ده نفر کشته و دهها نفر دیگر مجروح شدند. این شدیدترین حمله از زمان سقوط معمر قذافی در سال ۱۳۹۰ به این سو بود.

سال ۱۳۹۰، شورشیان اسلامگرای بندر مصراته در شرق طرابلس با شورشیان شهر کوهستانی زنتان در غرب لیبی در تلاش برای سرنگونی معمر قذافی با یکدیگر متحد شدند و با کمک ناتو توانستند قذافی را از قدرت به زیر بکشند. ولی بعداً راهشان از یکدیگر جدا شد و از اوایل سال جاری میلادی درگیر رقابتی خونین با یکدیگر شده، و بخش هایی از پایتخت را صحنه جنگ قدرت کرده اند.

خلیفه بالقاسم حفتر، ژنرال بازنشسته ارتش ليبی در سرنگونی رژيم قذافی نقش فعالی داشت. وی بعد از سقوط قذافی علیه شورشیان اسلامگرای مصراته وارد عمل شد و گفت اجازه نمی دهد کشور به بستر رشد تروريسم تبديل شود. ژنرال حفتر از اردیبهشت ماه نیروهایش را به کمک شورشیان زنتان فرستاده است.

ساکنان مناطق حومه فرودگاه طرابلس می گویند از اوایل بامداد شنبه صدای انفجارهایی در نزدیکی فرودگاه به گوش می رسید.

کانال هیا تلویزیونی محلی از حمله هواپیماها به چهار موضع گروه مصراته خبردادند. سخنگوی شورشیان مصراته گفته هواپیماها از مصر و امارات متحده عربی به لیبی حمله کردند. دو کشور مصر و امارات دست به سرکوب شدید اسلامگرایان زده اند.

اما فرمانده نیروهای دفاعی ژنرال حفتر به خبرگزاری رویترز گفته نیروهای ژنرال حفتر مسئول حمله به اسلامگرایان بوده اند.

مصر و کشورهای غربی، نگران از ضعف دولت مرکزی لیبی و امکان این که به دست شورشیان اسلامگرا بیفتد، از دخالت در درگیری های آن کشور اجتناب می کنند. دولت لیبی گفته نمی داند مسئول واقعی حملات هوایی کدام فرد یا گروه بوده.

عبدالله الثانی، نخست وزیر لیبی، مصر و تونس را فراخوانده است تا مرزهای هوایی خود را به روی پروازها به مقصد غرب لیبی بگشایند. دو همسایه لیبی بعد از حملات هوایی، به دلایل امنیتی بیشتر پروازها به مقصد لیبی را لغو کرده، و این شبکه حیاتی را به روی مردم لیبی و خارجیانی که قصد گریز از جنگ داخلی را داشتند، بسته اند.

از ماه گذشته که فرودگاه بین المللی طرابلس صحنه درگیری دو گروه شورشی شد، دولت یک فرودگاه کوچک را به پروازهای داخلی اختصاص داده. برج مراقبت، باند فرودگاه و دستکم ۲۰ فروند هواپیما در در درگیری ها از بین رفته یا دچار خسارت شدید شده است.

دفتر سازمان ملل و بیشتر سفارتخانه های غربی در طرابلس تعطیل، و کارکنان آنها تخلیه شده اند. خطوط هوایی خارجی بیشتر پروازها به لیبی را متوقف کرده اند.

دولت مرکزی لیبی فاقد ارتشی قدرتمند و منسجم است و برای حفظ امنیت ملی به شبه نظامیان متکی است. شبه نظامیان از دولت حقوق می گیرند و یونیفورم رسمی بر تن دارند ولی در عمل در برابر فرماندهان محلی پاسخگو هستند.

XS
SM
MD
LG