لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۵۷

ماری کوری، دانشمندی با دو نوبل


« بشریت به مردان عمل نیاز دارد که از کار خود بهترین لذت را ببرند و بی آن که خیر عام را از یاد ببرند، سود خود را نیز بجویند. اما بشریت در عین حال به رویا پردازان نیاز دارد. برای اینان نفس پیش بردن یک کار بی آن که در آن سودی باشد، چنان جذاب است که دست زدن به یک کار برای بردن نفع مادی را برای شان ناممکن می کند. » ماری کوری

ماری کوری (۱۸۶۷- ۱۹۳۴) نخستین زن برنده جایزه نوبل و نیز نخستین کسی است که این جایزه را برای دو رشته مختلف به دست آورد. این زن دانشمند لهستانی نخستین بار به خاطر تحقیقاتش در زمینه رادیو اکتیویته، در رشته فیزیک، در سال ۱۹۰۳ به دریافت نوبل فیزیک نائل شد. و دومین جایزه نوبل را در سال ۱۹۱۱ در رشته شیمی کسب کرد. چند سال پس از آن نیز به توسعه نخستین دستگاه های تولید اشعه ایکس همت گماشت.

ماری کوری همچنین نخستین پرفسور زن در دانشگاه پاریس بود که راه را برای مطالعات مربوط به رادیو اکتیو برای تمام جهانیان باز گشود.

ماری کوری در خانواده ای فقیر اما تحصیل کرده به دنیا آمد. تحصیلاتش را تا بالا ترین سطح ادامه داد و به کسب جایزه های بسیار نائل شد. از اوان نوجوانی به آرمان استقلال لهستان از روسیه که با مشت آهنین بر این کشور حکومت می کرد و فضا رابرای روشنفکران دشوار کرده بود، پابند شد. آرزو داشت زنان لهستانی را که بیشترشان از فرصت برخورداری از کمترین سطح آموزش محروم بودند، تعلیم دهد.

بر خلاف زنان آن روزگار او به شیمی و بیولوژی علاقه یافت. و به دلیل عدم دسترسی به آموزش عالی در لهستان به فرانسه رفت و پس از مدتی کار در یک خانه توانست وارد دانشگاه سوربن شود. به رغم دشواری زبان فرانسه توانست با رتبه اول در رشته فیزیک و با رتبه دوم در ریاضی دوره دانشگاه را به پایان برساند.

در پاریس با پیر کوری که ریاست آزمایشگاه دانشکده فیزیک و شیمی را برعهده داشت و یکی از شیمی دانان معروفی بود که در زمینه کریستال ها و الکترونیک آزمایش های بسیاری کرده بود، آشنا شد . پیر به ماری پیشنهاد ازدواج داد اما ماری که دختری جدی و غیر رمانتیک بود در آغاز این پیشنهاد را رد کرد. اما پس از اصرار و مداومت پیر سرانجام با او ازدواج کرد. این زوج بعدها از یکدیگر جدایی ناپذیر شدند تا زمانی که مرگ نابهنگام پیر بر اثر تصادف آن دو را از هم جدا کرد.

موفقیت های ماری کور ی خصومت، حسادت و انتقادهای شدید جامعه علمی مردسالار آن روزگار را علیه او برانگیخت. او از شایعات و تهمت های بدخواهانه ای که گرداگردش جریان داشت، عذاب بسیار کشید.

پس از جنگ جهانی اول با افتخار بسیار در خدمت جامعه ملل درآمد. ماری کوری در سال ۱۹۳۴ به بیماری سرطان درگذشت. بیماری ای که بر اثر تحقیقات بی نظیر او در زمینه اشعه ای بود که به یاری عده بیشماری از مردم جهان آمد.

ماری کوری بسیاری از مرزها را در زمینه علوم باز گشود و به عقب راند و در عین حال برای موفقیت های علمی و دانشگاهی زنان معیاری تازه برجا نهاد.
XS
SM
MD
LG