لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۴۳

گزارش: نگرانی از اوضاع سياسی ليبی بر بهای نفت اثر می گذارد


گزارش: نگرانی از اوضاع سياسی ليبی بر بهای نفت اثر می گذارد
گزارش: نگرانی از اوضاع سياسی ليبی بر بهای نفت اثر می گذارد

در حالی که اعتراض های ضددولتی در ليبی از سويی آينده سياسی اين کشور را در هاله ای از ابهام فرو برده، و از سوی ديگر سرمايه گذاری خارجی را در اين کشور با مخاطره روبرو کرده است، ميل آرسگا، خبرنگار صدای آمريکا، گزارشی دارد که به اوضاع ليبی پرداخته است.

در پی تحولات سياسی در تونس و مصر، طی روزهای اخير، اعتراض های ضد دولتی در ليبی به سرعت گسترش يافته است. اما برای سرمايه گذاران، وضعيت در ليبی، نگران کننده تر از ناآرامی های مصر و تونس است.

ليبی، با توليد يک ميليون و ششصد هزار بشکه نفت در روز، دوازهمين صادر کننده اين سوخت فسيلی در جهان است. روز دوشنبه، مدير اجرايی بريتيش پتروليوم، موسوم به بی پی، گفت اين شرکت نفتی اقدامات اکتشافی در ليبی را به حال تعليق در می آورد. وی ادامه داد: «ما فعاليت های بسيار محدودی در آنجا داريم که مربوط به مراحل اوليه اکتشاف نفت است. ما به کارمان در ليبی متعهد هستيم ولی با دقت تحولات آن کشور را پيگيری می کنيم.»

روز دوشنبه به علت عدم اطمينان از وضعيت سياسی در ليبی، بهای نفت خام از ۱۰۴ دلار برای هر بشکه گذشت. ناظران هشدار داده اند، در صورتی که ناآرامی ها به ساير کشورهای توليد کننده نفت در منطقه سرايت کند، بهای هر بشکه نفت از ۱۴۷ دلار هم بالاتر خواهد رفت.

مدير اجرايی بی پی می گويد: «من فکر می کنم وضعيت می تواند مخاطره انگيز باشد. افزايش بهای نفت به تورم می انجامد. تورم هم مشکل بزرگی برای اقتصادهای در حال رشد است. از طرف ديگر، افزايش قيمت نفت و غذا، شرايط قشر کم درآمد را دشوار خواهد کرد.»

در همين حال، موسسه سنجش اعتبار فيچ، اعتبار مالی کشور ليبی را يک درجه کاهش داده است. هر چند دولت ليبی مقروض نيست ولی کارشناسان موسسه فيچ می گويند کاهش اعتبار نِمايانگر مخاطرات سياسی در کشورهای آفريقای شمالی است. مخاطراتی که با به چالش کشيده شدن حکومت معمر قدافی به اوج خود رسيده است.

نگرانی های فزاينده بر سر خشونت در ليبی موجب افزايش قيمت نفت و در بخشی از جهان نيز کاهش بهای سهام را در پی داشت.

برخی از شرکتهای عمده نفتی خارجی به تخليه خانواده ها و کارکنانشان از ليبی پرداخته ، و برخی از شرکت ها کار هايشان را محدود ساخته اند .

ليبی صادر کننده حدود ۲ درصد از نفت مورد نياز روزانه جهان و گاز طبيعی به کشورهای اروپايی است.

سرمايه گذاران با اين نگرانی که نا آرامی ها در ليبی و ساير کشورهای توليد کننده نفت موجب کاهش ميزان انرژی توليدی می شود قيمت نفت خام را به شدت افزايش می دهند. قيمت نفت خامِ برنت لندن، که معياری برای بسياری از کشور هاست، با افزايش به ۱۰۷ دلار به يک رکورد جهانی از سال ۲۰۰۸ رسيده است. روز سه شنبه بهای نفت با افزايشی ۸ درصدی به هر بشکه ۹۳ دلار در بازار نيويورک رسيد.

اقتصاددانان می گويند قيمت بالاتر نفت می تواند رشد اقتصادی جهان را درحالی که در يک دوره نقاهت از بدترين رکود اقتصادی در دهه ها به سر می برد کند تر کند.

XS
SM
MD
LG