لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۱۹

دیپلوماسی فرانسه: تلاش در راه ایجاد منطقه پرواز ممنوع در لیبی


دیپلوماسی فرانسه: تلاش در راه ایجاد منطقه پرواز ممنوع در لیبی
دیپلوماسی فرانسه: تلاش در راه ایجاد منطقه پرواز ممنوع در لیبی

بی شک بحران لیبی به فرانسه این فرصت را داده است که دیپلوماسی خود را بصورتی محکم تر نشان دهد و در همین جهت است که "آلن ژوپه" وزیر امور خارجه جدید آن کشور که از سیاستمداران ورزیده در سیاست خارجی فرانسه است؛ نخستین گام ها را برای همراه کردن ٢٦ عضو دیگر اتحادیه اروپا در تحقق اولویت هایش در لیبی از جمله ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر داشته است.

فرانسه مبتکر نشست فوق العاده ای است که روز پنجشنبه ۱۹ اسفند در بروکسل کار خود را آغاز کرد. در این نشست، وزیر امور خارجه فرانسه که قبل از آن در چهارچوب کمک های انسان دوستانه گام برداشته بود در پی جلب رضایت متحدان خود در اتحادیه اروپا بر آمد.

هر چند فرانسه نخستین کشوری است که اوپوزیسیون لیبی را روز پنجشنبه ۱۹ اسفند به رسمیت شناخت، با این همه پاریس امیدوارست اولویت هایش که از عزیمت معمر قذافی رهبر لیبی شروع می شود و حمایت از مخالفان در شورای ملی لیبی را در بر می گیرد و سر انجام به برقراری منطقه پرواز ممنوع برای حمایت از مردم غیر نظامی لیبی ختم می شود؛ به ثمر برسد. مسئله مهم دیگری که اروپا به آن می اندیشد، مسئله مهاجرانی است که بسوی برخی از کشورهای اروپائی سرازیر شده اند.

در چهارچوب فرصت جدید، رئیس دیپلوماسی فرانسه رئوس موارد مهمی را که اعمال آن ضروری است، چنین خلاصه کرده است:

نشان دادن چراغ سبز به سازمان ملل متحد

مشارکت از سوی کشورهای عرب، حتی اگر سمبلیک باشد

و عدم دخالت پیمان آتلانتیک شمالی – ناتو – چرا که ممکن است برای برخی از کشورهای حاشیه جنوبی دریای مدیترانه تحریک آمیز شمرده شود.

آلن ژوپه وزیر امور خارجه فرانسه می گوید باید فرمولی پیدا کرد که در چهارچوب عملیات تاًیید شده از سوی شورای امنیت و همچنین اتحادیه عرب، به کشورهای عرب اجازه مشارکت در حل بحران لیبی داده شود.

نمایندگان کشورهای عضو اتحادیه عرب قرار است روز شنبه در قاهره گرد هم آیند و بنظر می رسد که مسئله ایجاد منطقه پرواز ممنوع در لیبی در آن نشست اعلام شود.

از سوی دیگر، رم، برلن و بویژه واشنگتن کاملاً در این زمینه محتاط عمل می کنند. اما در پاریس، یک دیپلومات برجسته پیش بینی می کند که تمام سازمان های مهم از جمله ناتو، اتحادیه عرب و اتحادیه اروپا خود را آماده اخذ تصمیم نهائی می کنند.

از سوی دیگر، اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد از جمله چین، روسیه و آمریکا روز ۷ اسفند یک صدا قطعنامه شماره ۱۹۷۰ را تصویب کردند. این قطعنامه، معمر قذافی و نزدیکان وی را تهدید می کند که به اتهام جنایت علیه بشریت به دادگاه بین المللی جنائی کشانده می شوند، در حالی که کمی پیش از تصویب این قطعنامه سفیر لیبی در شورای امنیت اشگریزان همکارانش را به محکوم کردن رژیم طرابلس فرا می خواند.

آیا کسی آلن ژوپه وزیر امور خارجه فرانسه را سرزنش خواهد کرد که در حال چهار نعل تاختن است؟.

واقعیت آنست که پس از وقوع انقلاب در تونس و مصر دیپلوماسی فرانسه نمی تواند تاًخیر کند. آلن ژوپه می گوید تمام گزینه ها در دست مطالعه است.

با این همه، افراد نزدیک به نیکلا سارکوزی رئیس جمهوری فرانسه می گویند که برای عملی شدن طرح ایجاد منطقه پرواز ممنوع در لیبی چندین هفته وقت لازم است.

XS
SM
MD
LG