لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۱۷

اختلاف نظر بر سر نامزدی جان برنن برای ریاست سیا


جان برنن هنگام اعلام نامزدی اش برای ریاست سیا از سوی باراک اوباما، واشنگتن، ۷ ژانویه ۲۰۱۳
جان برنن هنگام اعلام نامزدی اش برای ریاست سیا از سوی باراک اوباما، واشنگتن، ۷ ژانویه ۲۰۱۳

برگردان مقاله سه شنبه ۸ ژانویه روزنامه نیویورک تایمز در تحلیل اعلام نامزدی جان برنن برای ریاست سازمان سی آی ای از سوی رییس جمهوری آمریکا.

روز گذشته (دوشنبه) رییس جمهوری آمریکا جان برنن را به عنوان نامزد خود برای تصدی ریاست سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) معرفی کرد. آقای برنن از سال ۲۰۰۹ با باراک اوباما همکاری نزدیک داشته و طراح اصلی عملیات مخفی ضدتروریستی دولت آمریکا در یمن بوده است.

جان برنن برای تصاحب مسند ریاست سیا باید از سوی سنای آمریکا تأیید شود. ۴ سال پیش نیز زمزمه هایی مبنی بر احتمال نامزدی وی برای این مسند شنیده شد، اما گویا به سبب شبهه هایی که در خصوص نقض موازین حقوق بشر علیه وی مطرح بود، از نامزدی او صرفنظر شد.

آقای برنن در برابر این ادعاها و شبهات از خود دفاع کرده، اما گفته می شود که او از به کارگیری روش های خشن شکنجه مظنونان به تروریسم در زندان هایی چون گوانتانامو آگاه بوده و علیرغم اطلاعش از اجرای این شیوه ها، اقدامی برای توقف آنها نکرده است.

برنن ۴ سال پیش به سمت مشاور ارشد آقای اوباما در امور امنیتی انتخاب شد و طی ۴ سال اخیر با این سمت فعالیت کرده است، مسندی که وی را صاحب نفوذ و قدرت فراوان کرده است.

عده ای از کارمندان بازنشسته سی آی ای و کارشناسان امنیتی در این مورد ابراز تردید کرده اند که جان برنن انتخاب صحیحی برای ریاست سی آی ای باشد. آنان شیوه مدیریت وی را «سرقت اطلاعات محرمانه از کشورهای دیگر و تجزیه و تحلیل آن در بلندمدت» توصیف کرده اند.

گروهی دیگر اما معتقدند که به نظر می رسد برنن اکنون خواهان به کارگیری روشی در اداره سازمان سی آی ای باشد که با آنچه تاکنون در این سازمان اعمال شده تفاوت دارد و جهان بینی امنیتی گسترده تر و فراگیرتری را می طلبد.

مایکل لایتر، که در دوران ریاست جمهوری بوش و اوباما ریاست مرکز ملی مبارزه با تروریسم آمریکا را به عهده داشته، در گفت و گو با روزنامه نیویورک تایمز می گوید جان برنن با ۲۵ سال پیشینه خدمت در سی آی ای، همواره درگیر تصمیم گیری های تاکتیکی حوزه امنیت بوده است و ریاست سیا، به وی این مجال و امکان را می دهد که با فاصله گرفتن از عملیات و تاکتیک ها، بتواند از موضعی بالاتر و با میدان دید وسیع تری به مسائل امنیتی نگاه کند و سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا را به شیوه ای درخور، اداره کند.

جان برنن که ۵۷ ساله است، طی اغلب دوران کار خود در سی آی ای با سمت تحلیلگر اطلاعات فعالیت کرده، اما طی یک دوره در دهه نود، ریاست مرکز سی آی ای را در عربستان سعودی به عهده داشته است. وی در سال ۲۰۰۵ و در اواخر دوران خدمت خود در سی آی ای، مرکز فعالیت های ضدتروریستی را در بدنه سی آی ای بنیان نهاد.

به رغم استقبال شماری از نمایندگان دموکرات و جمهوری خواه سنای آمریکا از جمله رییس کمیته اطلاعات سنا از اعلام نامزدی جان برنن از سوی باراک اوباما، عده ای از نمایندگان از جمله سناتور جمهوری خواه جان مک کین، نسبت به اعلام این خبر ابراز نگرانی کرده اند.

برنن بارها گفته است که با شکنجه شدن زندانیان مظنون به تروریسم در خارج از آمریکا در دوران جرج بوش مخالف بوده است و پس از انتخاب باراک اوباما به ریاست جمهوری و پیش از اجرای مراسم تحلیف وی نیز با آقای اوباما در این خصوص صحبت کرده و بر موضع خود پای فشرده است.

نهادی موسوم به اتحادیه آزادی های مدنی آمریکا مخالفت شدید خود را با احتمال تصدی مقام ریاست سی آی ای توسط جان برنن اعلام کرده و مدیر آن، طی بیانیه ای به آنچه «ایجاد زندان های مخفی، به کارگیری روش های افراطی برای به دست آوردن اطلاعات از زندانیان و متهمان، و اعمال شیوه های افراطی شکنجه» توسط جان برنن خوانده، اشاره کرده است.

یک نهاد مدنی دیگر آمریکایی با نام تقدم حقوق بشر، اعلام کرده که برنن از سویی سوابق تیره ای در خصوص اعمال شکنجه برای دستیابی به اطلاعات دارد و از سوی دیگر طی ۴ سال اخیر از رویکرد رییس جمهوری آمریکا استقبال و حمایت کرده و تأکید کرده است که دولت آمریکا نباید ارزش های خود را فدای دستیابی به اطلاعات محرمانه کند و به هر بهایی، چنین اطلاعاتی را به دست آورد.

موضع جان برنن در قبال استفاده از پهپاد در نقاط حساس خارج از آمریکا نیز از موارد اختلاف نظر بر سر صلاحیت او برای ریاست سی آی ای است.

جان برنن طی انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۸ از باراک اوباما حمایت کرد، هر چند که تا پس از برگزاری این انتخابات با وی ملاقات نکرده بود.

روز گذشته آقای اوباما هنگام معرفی آقای برنن به عنوان نامزد ریاست سازمان مرکزی اطلاعات آمریکا، سیا، به سختکوشی جان برنن اشاره کرد و از تلاش های پیگیر وی طی ۴ سال اخیر گفت و افزود:«بعید می دانم برنن در ۴ سال گذشته خوابیده باشد.»
XS
SM
MD
LG