لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۰۸

گزارش اورشلیم پست در مورد حقوق اهل تسنن ایران


روزنامه اورشلیم پست در مقاله روز دوشنبه (٢٩ اکتبر) خود به وضعیت اقلیت های سنی در ایران پرداخته و می نویسد در شرایطی که تهران اسراییل را مسئول حمله های تروریستی به اقلیت سنی می داند، اما رهبران مذهبی اهل تسنن خواهان احقاق حقوق و آزادی های سیاسی بیشتری هستند.

این روزنامه چاپ اسراییل می نویسد در شرایطی که تنش ها در سیستان و بلوچستان که اکثریت جمعیت آن ها سنی هستند، رو به افزایش است، یک روحانی سرشناس سنی در منطقه روز شنبه از مقامات جمهوری اسلامی خواست آزادیهای مذهبی و حقوق سیاسی بیشتری برای اقلیت های سنی ایران فراهم کنند.

مولوی عبدالحمید گفته است «پرسش این است که چرا یک سنی نمی تواند وزیر، معاون وزیر، سفیر و یا فرماندار شود؟ این حق قانونی ما باید به رسمیت شناخته شود و باید بتوانیم در سرنوشت کشورمان مشارکت داشته باشیم». وی افزوده است با وجودی که حقوق سنی های ایران در قانون اساسی ایران ضمانت شده است، اما آن ها در عمل به دلیل مذهب خود، در محل کار مورد تبعیض قرار می گیرند.

فقط ده درصد از جمعیت ایران مسلمانان سنی هستند و این اقلیت ها طی سال های اخیر از این که مقامات جمهوری اسلامی مانع ساخت مساجد سنی در شهرهای بزرگ ایران، از جمله تهران شده اند، شکایت کرده اند.

اکثریت جمعیت سیستان و بلوچستان، دومین استان بزرگ ایران و یکی از فقیرترین استان های کشور سنی مذهب هستند.

اورشلیم پست می نویسد مردم بلوچ این استان می گویند مقامات جمهوری اسلامی برای توسعه این منطقه فقرزده و محروم هیچ تلاشی نکرده اند و برای مقابله با معضلاتی همچون قاچاق گسترده مواد مخدر و اسلحه که این استان را به حالت فلج درآورده است، ناکام بوده اند.

سیستان و بلوچستان یکی از بزرگترین معضلات امنیت داخلی دولت تهران محسوب می شود و جندالله به کرات حمله های تروریستی در منطقه انجام داده است. گروه جندالله در سال ٢٠٠٢ تشکیل شد. این گروه خواستار احقاق حقوق مردمان بلوچ اهل تسنن است.

عبدالمالک ریگی، رهبر جندالله در سال ٢٠١٠ از سوی مقامات جمهوری اسلامی اعدام شد. جندالله در فهرست گروه های تروریستی ایران و ایالات متحده است. جندالله مسئولیت چندین حمله تروریستی بزرگ در سیستان و بلوچستان را به عهده گرفته است.

یک گروه شورشی سنی وابسته به جندالله هفته گذشته مسئولیت بمب گذاری انتحاری روز ١٩ اکتبر در چابهار را به عهده گرفت. بنا به اعلام مقامات ایران، دو بسیجی بر اثر این حمله کشته شدند.

این گروه که «حرکت انصار ایران» نام دارد، ریگی، رهبر جندالله را رهبر روحانی خود می خواند. این گروه اعلام کرد بمب گذاری انتحاری «عملیات رعد» جلسه فرماندهان نیروهای بسیج و سپاه پاسداران ایران را هدف قرار داده بود.

انصار ایران با انتشار بیانیه ای از جمعیت محلی بلوچ استان خواسته است تا در اجرای حمله های مشابه با این گروه همکاری کند. این گروه ادعا کرده است که گروه های قومی سنی ایران از تبعیض و فقر در عذاب هستند.

ایران در گذشته اسراییل را متهم می کرد که در بمب گذاری های تروریستی به شورشیان بلوچ کمک کرده است.

ایسنا، خبرگزاری دانشجویان ایران از محمد رضا محسنی ثانی، نماینده «کمیته امنیت و سیاست خارجی» مجلس جمهوری اسلامی نقل کرده است «این گروه های سنی از سوی سازمان های جاسوسی رژیم صهیونسیتی پشتیانی لجستیکی می شوند و در راستای سیاست های این رژیم غیرقانونی عمل می کنند».

محمد اسافاری دیگر عضو کمیته امنیت مجلس به ایسنا گفته است گروه «انصار ایران» در تلاش است تا بین «سنی ها و شیعیان» جنگ راه بیاندازد.

اورشلیم پست به نقل از این نماینده مجلس ایران می نویسد مقامات جمهوری اسلامی بیش از ٢٥٠ تن را که سعی کردند وارد ایران شوند و حمله های تروریستی انجام دهند بازداشت کرده و یا به قتل رسانده است.

«انصار ایران» هفته گذشته اعلام کرد که مقامات وزارت اطلاعات ایران تعدادی از اقلیت های سنی منطقه را در ارتباط با حمله تروریستی ماه اکتبر تهدید کرده است.

انصار ادعا کرده است که عوامل امنیتی اطلاعاتی ایران به روستای میسکوتان در شهر نیک شهر یورش برده و چهار تن از اقوام اعضای گروه «انصار ایران» به نام های قلندر امیری، محمد امین امیری، خیر محمد نارویی و امین نارویی را بازداشت کردند. بنا به ادعای انصار ایران، عوامل اطلاعاتی ایران تهدید کرده است که اگر حمله های تروریستی ادامه پیدا کنند، این چهار نفر را اعدام خواهد کرد.

رسانه های دولتی ایران در گذشته سرکوب اقلیت ها و بازداشت ها در سیستان و بلوچستان را گزارش نمی کردند اما هرانا، یک خبرگزاری فعالان حقوق بشر اعلام کرده است که نهادهای اطلاعاتی و امنیتی موج بازداشت اقوام و خانواده های رهبران مخالف در نیک شهر را آغاز کرده اند. هنوز مشخص نیست این افراد در کدام منطقه بازداشت شده اند.

مولوی عبدالحمید در سخنرانی خود از «رشد آشکار» صدور احکام اعدام و اشد مجازات در کشور از مقامات جمهوری اسلامی انتقاد کرد. وی خاطرنشان کرد که بیشتر اعدام ها در استان سیستان و بلوچستان به وقوع پیوسته اند.

اظهارات این روحانی اهل تسنن در شرایطی مطرح شده که از هفته گذشته تاکنون سه نفر به نام های یحیی چاریزهی، عبدل جلیل کهازهی و عبدالباسط ریگی در سیستان و بلوچستان اعدام شدند. این افراد به اتهام دست داشتن در بمب گذاری سال ٢٠١٠ در شهر چابهار محکوم شده بودند. جندالله مسئولیت این بمب گذاری که ٣٩ کشته به جای گذاشت را به عهده گرفته بود.
XS
SM
MD
LG