لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۴۸

عراق، پايان مأموريت ناتو، تغييرات در منطقه سبز


مأموريت ناتو برای آموزش نظامی در عراق بعد از هفت سال روز شنبه، ۲۶ آذر به پايان رسيد. سازمان پيمان آتلانتيک شمالی - ناتو - در سال ۲۰۰۴ بنا به درخواست دولت انتقالی وقت عراق، مسئوليت آموزش نظامی نيروهای امنيتی عراق را بر عهده گرفت. ناتو به مأموريت خود در عراق پايان داد و آخرين پايگاه نظامی آمريکا در عراق به دولت عراق، واگذار شد.

فرماندهان ارشد نظامی عراق و ناتو روز شنبه در مراسمی که به مناسبت پايان مأموريت ناتو در عراق در يکی از پايگاههای نظامی آمريکا در داخل منطقه به شدت تحت کنترل سبز بغداد برگزار شده بود، شرکت داشتند.

ژنرال رابرت کَسلِن، از فرماندهان ناتو و سرپرست مأموريت آموزش نظامی نيروهای عراقی در عراق، در اين مراسم گفت: طی هفت سال گذشته پيشرفتهای زيادی در زمينه آموزش نظامی نيروهای عراقی بوجود آمده است. مأموريت واگذاری حاکميت عراق بر سرنوشت خود بطور کامل به تحقق رسيده است. حکومت قانون برقرار شده، گروههای ستيزه جو، از جمله القاعدۀ عراق اکنون در موضع ضعف قرار دارند، پليس عراق کارآزموده شده و ارتش بسيار مجهز است. ما بسيار مفتخر هستيم از اينکه عراق اکنون قادر به تشخيص راه خود هست و می داند که ناتو و مردم عراق چه بهای سنگينی بابت آن پرداخت کرده اند.

ناتو زمانی به مأموريت خود در عراق خاتمه داده است که آخرين پايگاه نظامی آمريکا در ديوانيه عراق روز شنبه به دولت عراق، سپرده شد.

چند هزار نيروی آمريکايی باقيمانده قرار است تا آخر ماه جاری دسامبر، عراق را ترک کنند. و به اين ترتيب مأموريت نظامی آمريکا در عراق با ۴۵۰۰ کشته و هزاران مجروح، به پايان خواهد رسيد.

بوبکر زباری، رييس ستاد نيروهای مشترک عراق، نيز در مراسم توديع ناتو گفت: من از هيچ چيز نمی ترسم. چون ما دارای مناسبات نظامی با ايالات متحده هستيم و يک توافقنامه با ناتو داريم. آنها در هشت سال گذشته زحمات زيادی در راستای آموزش نظامی عراق، متقبل شدند.

روز پنجشنبه گذشته با انتقال پايگاه نظامی امام علی در ديوانيه به عراقيها، صدها کاروان حامل سربازان آمريکايی، تجهيزات، جنگ افزار نظامی و اسلحه، به طرف کويت، آخرين توقف نيروهای نظامی به طرف آمريکا، رهسپار شدند.

اما در حالی که نيروهای آمريکايی مراحل آخر خروج خود از عراق را طی می کنند، در هيچ بخشی بيشتر از ناحيه موسوم به «منطقه سبز» تغيير و تحولات به چشم نمی خورد.

منطقه سبز بغداد زمانی مرکز پرزرق و برق و اقامتگاه پنهانی صدام حسين، رييس جمهوری مخلوع عراق بود. اين منطقه با وسعت شش کيلومتر مربع، در کنار رود دجله، از سال ۲۰۰۳ به محل استقرار نظاميان آمريکا و فعاليتهای ديپلماتيک دولت عراق، تبديل شد.

اين مکان ، که نام رسمی آن «منطقه بين المللی» است، دارای ديوارهای بلند و وروديهای به شدت کنترل شده امنيتی است. حتی پيش از حمله نيروهای بين االمللی به عراق، بخشهايی از منطقه سبز از دسترس مردم عادی عراق خارج بود.

اين مجتمع، شامل چند بنای مجلل، ويلاهای متعدد که به صدام حسين و نزديکان او اختصاص داشت، و نيز پارکهای دلپذير است. حتی برای مدتی، يک باغ وحش نيز در آن ايجاد شده بود.

اينک شمار آمريکاييان در اين مکان به مراتب کمتر از گذشته شده است، و معدودی از ديپلماتهای آمريکايی که بيشتر کارهای سفارت را انجام ميدهند، در آنجا حضور دارند.

با اينحال، پس از گذر ايام، به گفته خبرنگار صدای آمريکا: ورود به منطقه سبز، و خروج از آن، واقعاً کاری دشوار و پردرد سر است.

XS
SM
MD
LG