لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۲۲

مصاحبه وزير امور خارجه عراق با خبرنگار بخش فارسی صدای آمريکا


مصاحبه وزير امور خارجه عراق با خبرنگار بخش فارسی صدای آمريکا
مصاحبه وزير امور خارجه عراق با خبرنگار بخش فارسی صدای آمريکا

هوشيار زيباری، وزير امور خارجه عراق، عدم تشکيل دولت بغداد را باعث رکود در عملکرد دولت و ديپلماسی کشور خود در همه زمينه ها ميداند. دولت جديد عراق ميبايست حداکثر در ۳ ماه پس از انتخابات هفتم مارس ۲۰۱۰ تشکيل ميشد. آمريکا، اتحاديه اروپا و سازمان ملل متحد از سياستمداران عراقی خواسته اند اختلافات را کنار گذاشته و بر سر تشکيل دولت به توافق برسند.

هوشيار زيباری در گفتگو با علی جوانمردی از صدای آمريکا به آخرين تحولات تشکيل دولت جديد در بغداد پرداخت.

آقای زيباری ابتدا درباره پيامدهای عدم تشکيل دولت در عراق پس از گذشت بيش از هفت ماه از انتخابات گفت «تعويق تشکيل دولت در عراق بر همه زمينه های روابط خارجی عراق تاثير گذارده است. خروج عراق از فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد، حتی شرکتها و کمپانيهايی را که مايل به سرمايه گذاری و فعاليت در طرحهای توسعه و بازسازی عراق هستند، تحت تاثير قرار داده است و همه منتظر تشکيل دولت هستند. اکنون چندين پيشنهاد ديپلماسی خارجی عراق نيز بهمين دليل به تعويق افتاده است.»

وزير امور خارجه عراق در پاسخ به مساله دخالتهای خارجی و بويژه دخالت ايران در امور داخلی عراق حتی برای تشکيل دولت بغداد و کلاً واقعی بودن اينگونه گمانه زنی ها گفت «موضع دولت و وزارت امور خارجه عراق درباره دخالتهای خارجی صريح و روشن است. ما با هرگونه دخالت خارجی در امور داخلی خود و بويژه در تشکيل دولت جديد عراق مخالف هستيم. زيرا اين وظيفه خود عراقی هاست که طبق نتايج انتخابات با گفتگو در داخل کشور، دولت را تشکيل دهند. اما متاسفانه خود سياسيون عراقی زمينه را برای دخالتهای خارجی هموار ميسازند. به بيان ديگر خود عراقی ها از دخالت خارجی در امور داخلی کشور حمايت ميکنند -- در سفر و ديدارهايی که ميبينيد روزانه از پايتختهای کشورهای همسايه بعمل می آورند. اما اکنون اميدهايی ايجاد شده که طرح پيشنهادی آقای مسعود بارزانی، رييس اقليم کردستان عراق، مبنی بر اجلاس وسيع همه گروهها و طيفهای سياسی عراق بايکديگر در بغداد و در داخل کشور نتيجه بخش باشد. زيرا اين تلاشی است که بدور از تاثيرات و دخالت خارجی توسط خود عراقيها برای تشکيل دولت، صورت ميپذيرد.»

آقای زيباری در پاسخ خبرنگار بخش فارسی صدای آمريکا در مورد سطح عملی شدن پيشنهاد آقای بارزانی گفت «از روز پنجشنبه ۲۸ ماه اکتبر اجلاس سران گروههای سياسی عراق شروع شده است. روز يکشنبه ۳۱ ماه اکتبر اجلاس بعدی در بغداد تشکيل می شود. در مرحله نخست بحث تشکيل چارچوب دولت بطور جدی مطرح شده است. برای نشستهای ديگری در سطح رهبران فراکسيوهای پيروز در انتخابات، آماده سازی صورت ميگيرد تا تصميم نهايی بمنظور تقسيم مسؤليتها و پست های اساسی، اتخاذ شود. پيشنهاد آقای بارزانی برای تشکيل دولت از سوی عراقيها و حتی فراتر از عراق از سوی سازمان ملل متحد، کاخ سفيد و کشورهای عربی همچون مصر، مورد استقبال گرم قرار گرفته است.»

سپس خبرنگار صدای آمريکا پرسيد «عراقيها ميگويند شما بعنوان وزير خارجه روابط متعادل و متوازنی را با ايران و همزمان آمريکا و بطور کلی کشورهای خارجی برقرار کرده ايد. آيا اين درست است که گفته ميشود ممکن است چنين رويه ای با گزينش فرد ديگری در وزارت امور خارجه دولت آتی تغيير يابد؟»

آقای زيباری در پاسخ گفت «تصدی پستهای کليدی در عراق قابل بحث و گفتگو هستند، از رؤسای قوای سه گانه گرفته تا تصدی وزارتخانه های مهم و از جمله وزارت خارجه. اما اين به توافق گروههای سياسی پيروز در انتخابات بستگی دارد. موقعيت فراکسيون کرد که من عضو آن هستم قوی است، زيرا کردها اکنون نيروی اصلی تعيين سرنوشت دولت جديد هستند. با اين مفهوم که بدون حمايت کردها اکثريت لازم برای تشکيل دولت ايجاد نخواهد شد. بدون شک فراکسيون کرد سهم خود را از دولت عراق -- از رؤسای قوای سه گانه گرفته تا وزارتخانه های اصلی -- خواهد داشت. نميخواهم درباره مسائلی هم صحبت کنم که هنوز درباره آن توافقی بعمل نيامده است!»

XS
SM
MD
LG