لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۱۰

بحران عراق، چالش های مالکی


خشونت درعراق، درحالی که دولت نوری المالکی نخست وزیر با دو چالش عمده روبروست شدت می گیرد.

نخستین چالش، به گفته تحلیلگران، افزایش بیگانگی اقلیت سنی است که احساس می کند در روند سیاسی به حاشیه کشیده شده است و بر این باوراست که با آن به عنوان شهروندان درجه دو رفتار می شود.

دومین چالش، حضور شبه نظامیان مرتبط با القاعده است که حمله به نیروهای امنیتی عراق در استان انبار، به ویژه در شهرهای فلوحه و رمادی را گسترش داده اند.

دولت اوباما با شتاب بخشیدن به تحویل تدارکات نظامی به دولت عراق به جنگ در انبارپاسخ داده است. جان کری وزیر امور خارجه آمریکا بر ادامه حمایت از دولت عراق تاکید گذاشته است، اما می گوید این حمایت شامل اعزام سربازنخواهد بود.

نیروهای آمریکا در سال ۲۰۰۳ صدام حسین را سرنگون کردند و در جنگ ۸ ساله ای که به بهای جان بیش از ۴ هزارسربازتمام شد درگیرشدند. دلیل آمریکا برای جنگ این بود که عراق تسلیحات انهدام جمعی دارد، ادعایی که نادرست از کار درآمد.

انتونی زینی ژنرال بازنشسته از ۱۹۹۷ تا ۲۰۰۰، چند سال پیش از حمله، سرپرست فرماندهی مرکزی آمریکا بود، که مسئولیت عملیات نظامی آمریکا درخاورمیانه را برعهده داشت.

او تثبیت وضعیت امنیتی وسیاسی فعلی درعراق را مهم می داند و می گوید«چنین کاری سرمایه گذاری فراتر از نیروهای امنیتی را ایجاب می کند- درتوسعه اقتصادی، بهبود توانایی های اداری، فشاربیشتر بر دولت برای پاسخگویی به نیازهای تمام مردم، شاید هم توزیع اقتداربیشتر به سطوح محلی.»

برنت اسکوکرافت، مشاور امنیت ملی دو رئیس جمهوری – جرالد فورد از ۷۷-۱۹۷۴، و جرج دبلیو بوش از ۹۳-۱۹۸۹ – گفت نوری مالکی نخست وزیر باید بخشی از مسئولیت افزایش درخشونت فرقه ای را بپذیرد.

اسکوکرافت مالکی را بخشی از مشکل می داند و می گوید «به نظر من آنچه او واقعا سعی دارد انجام دهد تحکیم ساختار دولتی به رهبری شیعیان است، نه حل مساله شیعه – سنی به روشی که اجازه دهد دولتی با امکان پرداختن به امورروی کارآید.»

اسکوکرافت می گوید به گمان او مالکی مفید نبوده است ومی افزاید حضورشبه نظامیان سنی مرتبط با القاعده در استان انبار آزمایش عمده ای برای نخست وزیر عراق است.

جان بولتون، سفیرسابق آمریکا در سازمان ملل متحد در دولت جرج دبلیو بوش، بر این عقیده است که بر حضور القاعده در عراق افزوده می شود.

او گفت «مردم مناطق سنی نشین، که دیده اند رژیم مالکی به شدت به جمعیت شیعه گرایش دارد، خواست ایران را اجرا می کند، و تروریست هایی مانند القاعده و رادیکال های دیگر را به جمعیت سنی ارتباط می دهد، آنها چیزی از این رژیم به دست نخواهند آورد و نیاز دارند به جایی که تقریبا ۱۰سال پیش بودند بازگردند.»

در نگاهی به آینده، بسیاری از کارشناسان آشوب و بی ثباتی بیشتری را در عراق انتظار دارند.

برنت اسکوکرافت گفت «اگرمالکی به راستی بخواهد دولتی فعال ، یا دولتی که دیده شود برای تمام عراقی ها کارمی کند، تشکیل دهد، هنوز فرصت دارد روند را تغییر دهد. اما فکر می کنم دیر شده است. افزون بر این، همیشه مشکل کردها درشمال غربی وجود دارد که سعی دارند قیام کنند ویک کردستان مستقل به وجود آورند. بنابراین عراق درحال حاضر مکانی بسیارخطرناک است.»

برخی تحلیلگران بر این باورند که عراق ممکن است به جنگ داخلی کشیده شود و به ۳ منطقه مستقل تقسیم شود.

طنز قضیه این است که در سال ۲۰۰۶، جو بایدن سناتور وقت و معاون فعلی رئیس جمهوری، شکلی از تقسیم عراق درراستای مدل بوسنی را پیشنهاد کرد، و خواهان تشکیل «سه منطقه عموما خودمختاربا یک دولت مرکزی معتبر در بغداد شد.»



نوشته آندره دی نسنرا، وبسایت صدای آمریکا
XS
SM
MD
LG