لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۵۸

اختلافات مجلس و دولت بر سر هدفمندی يارانه ها


بانک مرکزی متوسط قیمت فروش برخی از مواد خوراکی در تهران، در هفته منتهی به ۲۶ آذر ماه امسال، يعنی دو روز قبل از آغاز رسمی هدفمندی یارانه ها، را منتشر کرد، که نشان از نوسان قیمت ها دارد.

منابع خبری مختلف در ایران نیز، به نوسان قیمت ها تاکید دارند، از جمله خبرگزاری مهر روز دوشنبه ۲۹ آذر ماه، با بیان این که زمان زیادی از آغاز هدفمند کردن یارانه ها نمی گذرد، اعلام کرد، «قیمت برخی اقلام میوه در میادین میوه و تره بار و سطح شهر خیز آرامی را برداشته و اندکی افزایش قیمت نشان می دهد. البته دولت هرگونه افزایش قیمت را ممنوع اعلام کرده است و این افزایش قیمت به نوعی غیرقانونی به شمار می رود.»

روزنامه مردم سالاری، در شماره روز چهارشنبه ۱ دی ماه، در گزارشی با عنوان «خوردن نان به نرخ روز» نوشته است، «روز گذشته پس از واريز ۴ هزار تومان ماهانه يارانه نقدی نان به حساب های مردم قيمت های جديد نان اعلا م شد. به اعتقاد بسياری از کارشناسان اقتصادی افزايش رخ داده در آرد و گندم بيشترين ميزان را در بين افزايش های اخير داراست به طوری که آرد هفت تومانی از اين پس چهل و پنج تومان به خبازان فروخته خواهد شد.»

اين روزنامه می افزاید، «اگرچه وزير بازرگانی در آخرين اظهارنظرهای خود اعلام داشته که قيمت نان جهانی خواهد شد و هنوز در اين مرحله اجرای قانون هدفمندسازی يارانه ها نرخ های اعلام شده با قيمت های هدف گذاری شده فاصله دارد، قيمت های جديد اعلام شده در روز گذشته خارج از انتظارت مردم بوده است.»

به نوشته همین روزنامه، «کارشناسان معتقدند که نان قوت لايموت مردم کشور محسوب می شود و دولت بايد در مرحله ابتدايی اجرای اين قانون با قيمت نان با احتياط برخورد می کرد و کمترين افزايش ها را شامل آن می کرد.»

قیمت هر قرص نان سنگک با چانه ۷۰۰ گرمی به قیمت ۴۰۰ تومان، بربری با چانه ۶۰۰ گرمی به قیمت ۳۰۰ تومان، تافتون سنتی و خراسانی با چانه ۳۰۰ گرمی ۲۰۰ تومان، لواش و تافتون گردان با چانه ۱۷۰ گرمی ۱۰۰ تومان تعیین شده است.

از سوی ديگر حميد عليخانی، معاون وزير بازرگانی، نيز در گفت و گوی تلفنی با سیما جمهوری اسلامی ایران اعلام كرده است كه مردم هر استانی از طريق پيامك می‌توانند از قيمت مصوب نان در استان خود مطلع شوند. معاون وزير بازرگانی هم چنين عنوان كرده است كه قيمت‌های گندم و آرد در كشور يكسان است اما قيمت نان به صورت استانی خواهد بود.

بر اين اساس طبق آمارهای معاون وزير بازرگانی تا پيش از اجرای هدفمندسازی يارانه‌ها ۸۵ درصد نانوايی‌ها يارانه‌ای و ۱۰ تا ۱۵ درصد نيز آزادپز بودند كه اكنون ديگر همه نانوايی‌ها با يك قيمت مصوب در استان خود محصولات خود را عرضه خواهند كرد.

معاون وزير بازرگانی، در مورد عرضه و تقاضای نان در كشور نيز گفته است كه با وجود ۶۵ هزار نانوايی در كشور می‌توان نتيجه گرفت به ازای هر هزار و ۱۰۰ نفر يك نانوايی در كشور وجود دارد.

عنوان صفحه نخست برخی از روزنامه های پایتخت، از جمله دنیای اقتصاد و جام جم روز چهارشنبه ۱ دی ماه، به اعلام نرخ جدید نان و حمل و نقل اختصاص یافته است.

هم زمان خبرگزاری فارس، بامداد روز چهارشنبه ۱ دی ماه، از آزاد سازی ۱۱ تا ۵۳ درصدی قیمت ۵ حامل انرژی بر اساس فوب خلیج فارس خبر می دهد. (قیمت تحویل حامل های انرژی در روی عرشه کشتی را «فوب» FOB می گویند.)

بر اساس این گزارش، درحالی قانون هدفمند‌ی يارانه‌ها تصريح می‌كند، قيمت ۵ حامل انرژی بنزين معمولی، بنزين سوپر، گازوئيل، نفت‌سفيد و نفت‌كوره تا پايان برنامه پنجم لااقل به ۹۰ درصد قيمت فوب خليج فارس برسد كه در اولين مرحله اجرای قانون قيمت اين حامل ها به ترتيب به ۴۳ درصد، ۵۳، ۱۷، ۱۱ و ۳۱ درصد قيمت فوب رسيده است.

آمار اكتسابی از شركت ملی پخش فرآورده‌های نفتی حاكی است، قيمت فوب خليج فارس بنزين در آذر ماه ۸۹ تقريبا ۵۷۵ تومان در هر ليتر بوده است كه با احتساب هزينه نگهداشت، انتقال، توزيع و هم چنين ماليات بر ارزش افزوده قيمت آن به ۹۲۰ تومان می ‌رسد.

حجت اسلام غلام رضا مصباحی مقدم، رئیس کمیسیون ویژه طرح تحول اقتصادی مجلس شورای اسلامی، روز سه شنبه ۳۰ آذر ماه، در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر، با اشاره به اقدام جدید دولت در راستای هدفمند کردن یارانه‌ها و از جمله افزایش قیمت بنزین به ۷۰۰ تومان گفت، «در خصوص افزایش قیمت تا این میزان با کمیسیون ویژه هیچ هماهنگی نشده بود و البته طبق مصوبه مجلس افزایش قیمت در اختیار دولت بود.»

رئیس کمیسیون ویژه طرح تحول اقتصادی مجلس شورای اسلامی هم چنین گفت، «اما پیش‌بینی ما این بود که در آزادسازی قیمت، دولت مبنای قیمت بنزین را ۴۰۰ تومان قرار دهد، اما به هر حال از آنجا که از اختیارات دولت بود ما صرفا پیش‌بینی کرده بودیم.»

ريیس کمیسیون ویژه یادآور شد، «برنامه ما طبق مصوبه‌ای که داشتیم این بود که آزادسازی قیمت‌ها ظرف ۵ سال انجام شود تا به نقطه هدف برسیم، اما دولت با اقدامی که اکنون انجام داده هدفش این است که سریع‌تر اصلاح قیمت‌ها را به نقطه هدف برساند.»

البته رئیس کمیسیون ویژه طرح تحول اقتصادی مجلس شورای اسلامی، در پاسخ به این سوال که نظر کمیسیون ویژه مجلس در این خصوص چیست، توضیحی ارائه نکرد و بیان نظر خود را به جلسه غیرعلنی مجلس در صبح روز چهارشنبه و در حضور وزیر موکول کرد.

رئیس کمیسیون ویژه طرح تحول اقتصادی مجلس شورای اسلامی، بعد از ظهر روز چهارشنبه۱ دی ماه نیز، با اشاره همین جلسه خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) گفت، «در اين جلسه دو دغدغه مهم از سوی نمايندگان مطرح شد؛ يكی آن‌كه به نظر می‌رسد شيب اجرای قانون هدفمندسازی تندتر از آن است كه انتظار داشتيم، بدين معنا كه به نظر می‌رسد دولت كاری را كه می ‌بايست در پنج مرحله انجام بگيرد می‌ خواهد در دو مرحله انجام دهد و دغدغه ديگری كه از سوی نمايندگان مطرح شد مربوط به بخش كشاورزی و حمل و نقل بود.»

در همین حال شمس الدین حسینی، وزیر امور اقتصادی و دارایی، بامداد روز چهارشنبه ۱ دی ماه، در گفت و گو با ایسنا در پاسخ به اين سوال كه آيا با توجه به تاكيد محمود احمدی نژاد مبنی بر امكان حداقل دو برابر شدن يارانه‌های نقدی، اين موضوع در مرحله بعدی واريز يارانه‌ها كه قرار است امسال باشد محقق مي‌شود يا خير؟ گفت، «اين موضوع امسال اتفاق نخواهد افتاد.»

این در حالی است، که پيش از اين معاون بودجه معاونت برنامه‌ريزی و نظارت راهبردی رييس جمهوری اسلامی ایران درباره امكان دو برابر شدن يارانه نقدی گفته بود كه از نظر اقتضائات بودجه‌ای، امكان دو برابر شدن يارانه‌ها وجود دارد.

XS
SM
MD
LG