لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۰۹:۰۱

انگیزه های برگزاری نمایشگاه دولتی مد در فرهنگسرای نیاوران


انگیزه های برگزاری نمایشگاه دولتی مد در فرهنگسرای نیاوران
انگیزه های برگزاری نمایشگاه دولتی مد در فرهنگسرای نیاوران

فرحناز قند فروش، رئیس «كمیته علمی نمایشگاه مد و لباس ایرانی و اسلامی» می گوید: نخستین نمایشگاه لباس های روزآمد با ارائه پنجاه مدل لباس ایرانی و اسلامی در فرهنگسرای نیاوران از چهاردهم تا هجدهم اسفند برگزار خواهد شد.

رئیس نمایشگاه مد افزود، پنجاه نمونه لباس ایرانی اسلامی در این نمایشگاه به نمایش گذاشته خواهد شد و پس از آن، برای تولید انبوه این طرح ها با تولیدکنندگان همکاری خواهیم کرد.

فرحناز قند فروش تایید کرد که کارگروه برگزارکننده این نمایشگاه براساس «قانون ساماندهی مدولباس» تصویب شده مجلس شورای اسلامی توسط وزارت ارشاداسلامی تعیین و مشغول به کار شده است.

رئیس كمیته علمی نمایشگاه مد و لباس ایرانی و اسلامی افزود طرح های لباس ارائه شده در این نمایشگاه مد «مصادیق پوشش ایرانی و اسلامی» و مورد تایید کارگروه ساماندهی مدولباس اند.

قند‌فروش ادامه داد: معرفی این لباس‌ها به طراحانی كه علاقه‌‌مند به فعالیت در حوزه مد و لباس ایرانی و اسلامی هستند و دعوت از آنها برای ارائه طرح‌های كاربردی خود، از سایر اهداف برگزاری نماشگاه مد و لباس ایرانی و اسلامی است.

قند فروش با ابراز نگرانی از گسترش فرهنگ مد غربی در کشور به دلیل جاذبه های آن برگزاری این نمایشگاه ها را وجهی از مقابله دولتی با این گسترش فرهنگ لباس غربی دانست و افزود: «ما تلاش می کنیم با تنوع بخشیدن به فرهنگ پوشش و حجاب اسلامی در کشورمان بازار را از کنترل طراحانی که تلاش می کنند با ترویج لباس های غیر اسلامی تیشه به ریشه فرهنگ دینی و ملی ما بزنند خارج کنیم، اما متاسفانه در این راه عده ای که فقط در پی ایراد گرفتن هستند هر اقدامی در این زمینه را با اتهامات بی اساس تخریب می کنند.»

خانم قندفروش دامنه این نمایشگاه را از یک شوی لباس معمولی فراتر دانسته و از برگزاری یک پنل با حضور اعضای کارگروه در روز گشایش نمایشگاه خبرداد و افزود در همین روز یکی از نمایندگان مجلس در باره خاستگاه اجتماعی قانون ساماندهی مدولباس سخن خواهد گفت.

«رابطه تعاملی مد و آزادی» موضوع سخنرانی مدیرکل دفتر اموربانوان وزارت آموزش و پرورش است و یکی از استادان حوزه علمیه نیز «نگاه آموزه های دینی به مد و لباس» را مورد بررسی قرار خواهد داد.

از دیگر برنامه های این نمایشگاه بررسی سیر تحولات مد در ایران از مشروطیت تاکنون توسط فهیمه فرهمندپور است.

وزارت ارشاداسلامی در سال های گذشته نیز برگزارکننده شو لباس اسلامی در تهران بوده است. اما نزاع نهادهای حکومتی بر سر برگزاری این نمایشگاه ها به عمر آن پایان داد.

یکی از این نزاع ها اقدامات استانداری تهران برای برگزاری شو لباس بود که به گفته منتقدان روشن نیست براساس کدام وظیفه و رسالت کاری یک استاندار دست به برگزاری شو لباس می زند. در آن زمان خانم فرحناز قندفروش بعنوان معاون وزیر کشور با استانداری تهران برای برگزاری نمایشگاه مدولباس همکاری کرده بود.

خانم قند فروش که اینک رئیس کارگروه برگزاری نمایشگاه مدولباس است، در آن زمان نخستین نمایشگاه مد کشور را «نمایشگاهی با رویکرد کاملاً تبلیغاتی» توصیف کرده افزوده بود: «این نمایشگاه یک کار کاملاً تجاری و بازرگانی است و به نظر من این نمایشگاه با رویکرد فرهنگ اسلامی برنامه‌ریزی نشده و برای کسب در آمد برپا شده است.»

اما محمد خانی دبیر جشنواره مد و لباس در پاسخ گفته بود: «ما بخش خصوصی هستیم و همه هدفمان معطوف به اصلاح شکل پوشش در ایران است. اگر هم رقابتی در کار باشد از آن استقبال می کنیم من به این جشنواره به شکل بیزینس نگاه می کنم . هر کاری هم بتوانم انجام می دهم تا در این بیزینس موفق شوم.»

به گفته کارشناسان پیشینه نمایشگاه های مدولباس و طراحی «پوشش اسلامی» در جمهوری اسلامی همواره محل نزاع جناح های حکومتی بوده و نهادهایی که مسئولیت و رسالت شان براساس قوانین مشخص است دست به اقداماتی می زنند که در شرح وظایف آنان نیامده است. بعنوان نمونه پیش از تلاش استانداری تهران برای برگزاری نمایشگاه مد لباس زنانه، در زمان دولت محمدخاتمی، نیروی انتظامی جمهوری اسلامی اقدام به تدوین طرح «پوشش اسلامی» برای زنان کرده بود که اعتراض دولت خاتمی را در پی داشت.

جدال بر سر «پوشش اسلامی» زنان چنان بالا گرفت که آیت الله خامنه ای در سال ۸۳ درباره لزوم استفاده از لباس ملی سخن گفته و آن را شایسته توجه مسئولان دولت دانست. پس از سخنان رهبر جمهوری اسلامی بود که مجلس شورای اسلامی تدوین قانون لباس ملی و پوشش اسلامی را در دستور کار خود قرار داد.

کارشناسان اجتماعی که برای رایزنی به مجلس فراخوانده شده بودند، با رد طرح لباس متحدالشکل ملی به اتکای تنوع پوششی اقوام مختلف و پیشینه تاریخی لباس در ایران این دیدگاه را رد کردند و مجلسیان نیز پذیرفتند که نمونه چینی لباس واحد در ایران که احتمالا مورد نظر رهبری بوده، عملا غیرممکن است و در نتیجه بی سروصدا لباس متحدالشکل ملی پیشنهادی رهبری را کنار گذاشتند.

گزارشگران رسانه ها و کارشناسان اجتماعی اما از برگزاری شوهای زیرزمینی لباس زنان در محافل خصوصی، اماکن شخصی و سرسرای هتل ها خبر داده، می گویند: کلاس های خصوصی تربیت دختران مدل برای برگزاری شوها در تهران سخت رواج دارد و به گفته یکی از مربیان این آموزشگاه های خصوصی که همچنین مدیریت شماری از شوهای لباس خصوصی را برعهده دارد، بعضی از مانکن های تربیت شده این آموزشگاه به دلیل توانایی و استعداد ارائه لباس ها هم اینک به شوهای لباس پاریس و نیویورک راه یافته اند که این خود موفقیتی بزرگ برای اقتصاد طراحی لباس ایران بشمار می آید.

یک برگزارکننده شوهای لباس از بخش خصوصی با اشاره به رونق بازار بخش خصوصی و تلاش دولت برای به چنگ گرفتن این بازار سخن گفته افزود این خود یکی از دلایل اصلی برگزاری نمایشگاه مدولباس دولتی است.

XS
SM
MD
LG