لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۰۱

کنگره آمريکا، تحريم نفتی ايران و بازارهای آسيايی


کنگره آمريکا، تحريم نفتی ايران و بازارهای آسيايی
کنگره آمريکا، تحريم نفتی ايران و بازارهای آسيايی

مقام های ژاپنی می گويند در ديدار امروز، پنجشنبه، با مقام های آمريکايی در خصوص تحريم نفت ايران به گفتگو می پردازند. ژاپن خواستار معافيت بانک هايش از تحريم هاست. مقام های کره جنوبی نيز برای بررسی نحوه اعمال تحريم نفت ايران با مقام های آمريکايی ملاقات خواهند کرد.

با توجه به نياز کشورهای صنعتی آسيا به نفت خام، توقف خريد نفت ايران چالش بزرگی برای کره جنوبی و ژاپن، خواهد بود.

تحريم نفت ايران، در راستای تلاش های کشورهای غربی برای مقابله با برنامه اتمی جمهوری اسلامی است. چين و روسيه با تحريم های جديد مخالفت کرده اند و خواستار تمرکز بر تلاش های ديپلماتيک هستند.

از سوی ديگر ژاپن و کره جنوبی از متحدان نزديک آمريکا هستند و خواستار همراهی با سياست های غرب در قبال ايران می باشند. اما متحدان آسيايی غرب از مصرف کنندگان اصلی نفت ايران هستند و تحريم نفت ايران چالش بزرگی برای اقتصاد اين کشورها، خواهد بود.

مقام های توکيو و سئول اعلام کرده اند در خصوص تحريم ايران و نحوه خريد نفت در چارچوب تحريم های جديد با مقام های واشنگتن به گفتگو خواهند پرداخت.

مقام های آمريکايی می گويند با ديگر صادرکنندگان عمده نفت وارد مذاکره شده اند تا خلاء حاصل از توقف خريد نفت ايران را جبران کنند.

ايران روزانه دو ميليون و ششصد هزار بشکه نفت صادر می کند. اين رقم حدودا معادل سه درصد عرضه جهانی نفت است. عربستان سعودی تنها کشوری است که می تواند به سرعت خلاء حاصل از توقف صادرات نفت ايران را جبران کند.

بازارهای آسيايی برای اقتصاد ايران نيز بسيار باارزش است. در صورتی که کره جنوبی با تحريم نفت ايران همراهی نکند در سال جاری ميلادی حدود ۱٠ درصد از نفت خام خود را از ايران، وارد خواهد کرد.

ايران اعلام کرد که قيمت نفت صادراتی خود را به آسيا در ماه فوريه، کاهش داده است. پيشتر عربستان سعودی اعلام کرد نفت خام خود را در هر بشکه دو دلار و ده سنت ارزان تر خواهد فروخت. اقدام ايران در راستای مقابله با اقدام عربستان ارزيابی می شود.

توقف خريد نفت ايران از سوی اتحاديه اروپا در شش ماه آينده به اجرا گذاشته خواهد شد. اما پيش از آن بايد منتظر ماند و ديد مذاکرات توکيو، سئول و واشنگتن به کجا خواهد انجاميد.

در همين حال اعضای کنگره آمريکا تحريمهای شديدتری را عليه ايران پيشنهاد کرده اند و يک مقام اطلاعاتی آمريکا گفته است تحريمهايی که تاکنون اعمال شده، تاثير «گزنده» خود را نشان داده است.

ديويد پترايس، رييس اداره اطلاعات مرکزی آمريکا، سی آی ای، می گويد: گزندگی تحريم های اقتصادی عليه ايران نمايان شده است.

آقای پترايس روز سه شنبه به کميته اطلاعات سنای آمريکا، گفت: ايرانی ها توانايی توليد سلاح اتمی را دارند اما رهبران جمهوری اسلامی هنوز در اين زمينه تصميم گيری نکرده اند، بنابراين بايد منتظر ماند و ديد ادامه تحريم ها چگونه بر ميزان نارضايتی مردم و تصميم گيری استراتژيک رهبر ايران، تاثيرگذار خواهد بود.

ديويد پترايس هدف اصلی جمهوری اسلامی را حفظ قدرت و نظام حکومتی عنوان کرد.

در همين حال در جلسه روز سه شنبه کميته اطلاعات سنای آمريکا، جيمز کلپر، رييس سازمان اطلاعات ملی آمريکا، تاکيد کرد تحريم ها عليه ايران تا به حال نتوانسته است رهبران جمهوری اسلامی را از قصد دستيابی به فن آوری توليد سلاح اتمی، منصرف کند.

اما روز چهارشنبه هرمن ناکائرتس، رييس هيأت بازرسان آژانس بين المللی انرژی اتمی، گفت: در مورد ايران هنوز کارهای زيادی بايد انجام شود.

هرمن ناکائرتس پس از سه روز گفتگوهايی که آن را «فشرده» خواند، گفت: دوطرف هنوز بر تعهد خود نسبت به حل «مسائل باقيمانده» پايبند هستند، و بازرسان آژانس در نظر دارند در آينده نزديکی بار ديگر به ايران بروند.

روز سه شنبه تيم شش نفره بازرسان آژانس با مقامهای جمهوری اسلامی ملاقات و پيرامون سوء ظن ها و ترديدهايی که در مورد برنامه غنی سازی اورانيوم ايران وجود دارد، گفتگو کردند.

در هفته های اخير جمهوری اسلامی چندين بار آمادگی خود را برای از سر گيری گفتگو با قدرتهای بزرگ اعلام داشته است، گفتگوهايی که بيش از يک سال پيش به حال تعليق درآمد.

XS
SM
MD
LG