لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۱۰

مطبوعات تبعات بن بست مذاکرات استانبول را مورد بحث قرار می دهند


مطبوعات تبعات بن بست مذاکرات استانبول را مورد بحث قرار می دهند
مطبوعات تبعات بن بست مذاکرات استانبول را مورد بحث قرار می دهند

پايان بی نتيجه مذاکرات هسته ای استانبول در محافل سياسی و روزنامه های جهان بازتاب گسترده ای داشت.

روزنامه لوموند به نقل از ميشل اليو-مری، وزير امور خارجه فرانسه، پيش شرط های طرف ايرانی در گفتگو با گروه پنج بعلاوه يک در استانبول را به «کلی غيرقابل پذيرش» قلمداد کرده است. لوموند همچنين می نويسد ويليام هيگ، وزير خارجه بريتانيا، سرپيچی دولت تهران از همکاری با گروه پنج بعلاوه يک را «فوق العاده دلسردکننده» خواند.

لس آنجلس تايمز نوشته است مذاکرات استانبول از همان ابتدا، با پافشاری دولت تهران بر پيش شرطهای مذاکره، يعنی رفع تحريم های بين المللی و به رسميت شناختن حق غنی سازی اورانيوم ايران، با بن بست روبرو شد. اين روزنامه می نويسد با اين حال، ديپلماتهای غربی همچنان بر اين باورند که باب گفتگو با جمهوری اسلامی بايد گشوده بماند؛ و در انتظار اقدامات عملی ديگر ايران برای اعتمادسازی هستند.

ديلی تلگراف می نويسد بن بست مذاکرات استانبول، به نگرانی ها در مورد هدف های مشکوک جمهوری اسلامی از ادامه غنی سازی اورانيوم دامن زده است. اين روزنامه به نقل از يک کارشناس اتمی فرانسوی شرکت کننده در گفتگوها می نويسد موضعگيری طرف ايرانی نشان داد که آنچه آنها دارند قابل گفتگو نيست؛ اما آنچه که پنج بعلاوه يک می خواهد قابل بحث و گفتگوست. ديلی تلگراف همچنين با اشاره به سخنان روز جمعه نخست وزير پيشين بريتانيا در هيات تحقيق مجلس پيرامون نقش وی در جنگ عراق می نويسد تونی بلر ايران را يک چالش دائمی برای صلح جهانی خوانده است. تونی بلر که به عنوان فرستاده ويژهء گروه کوارتت در خاور ميانه حضور دارد می گويد شاهد نفوذ مخرب و منفی ايران است که عامل بی ثباتی در منطقه می باشد و حمايت جمهوری اسلامی از تروريست ها مانع پيشرفت هر نوع صلح در خاورميانه شده است و اينکه غرب به گفته او بايد سر خود را از زير برف بيرون بياورد و برای مقابله با تهديد ايران در صورت لزوم از زور استفاده کند.

فايننشال تايمز می نويسد پيشاپيش گفتگوهای استانبول، هشت سناتور آمريکايی در نامه ای به پرزيدنت اوباما هشدار دادند که با دولت تهران به هيچ وجه از در مصالحه در نيايد. فايننشال تايمز با اشاره به اين که نامه سناتورها را ديده است؛ می نويسد در اين نامه از رييس جمهوری آمريکا خواسته شده است تا به دولت تهران هيچ امتيازی ندهد که بر مبنای آن، ايران اجازه يابد به غنی سازی اورانيوم ادامه دهد.

دولت اسراييل روز يکشنبه گفتگوهای غرب با جمهوری اسلامی بر سر برنامه هسته ای ايران را اتلاف وقت خواند. سيلوان شالوم، معاون نخست وزير اسراييل در حاشيه جلسه کابينه آن کشور به خبرنگاران گفت ايران هرگز از رويای تبديل شدن به يک قدرت هسته ای صرفنظر نخواهد کرد. آقای شالوم با تاکيد بر اينکه جمهوری اسلامی برای دستيابی به بمب اتم به هر اقدامی دست خواهد زد گفت اسراييل از اينکه جامعه بين المللی سرانجام به بيهوده بودن مذاکرات بر سر برنامه هسته ای ايران پی برده، خرسند است.

اما وال استريت جورنال نوشته است که واشنگتن تأکيد دارد در برابر دولت تهران همه گزينه ها را در نظر دارد. اما در گزارش آبان ماه بانک مرکزی ايران واردات مواد اوليه ۷ در صد، صادرات مواد نفتی ۱۳ و سه دهم در صد، و ساخت و ساز مسکن ۴۵ درصد کاهش نشان می دهد؛ و اين به معنای آن است که تحريم های بين المللی به تنهايی در برابر جمهوری اسلامی کفايت می کند.

در ايران روزنامه اطلاعات به نقل از محمد حسين اردشيری مدير کل ايمنی و محيط زيست وزارت نفت نوشته است: سوخت توليدی پالايشگاه های کشور با اکتان ۸۲ و پی. پی. ام بسيار بالا عرضه می شود، در حالی که در بيشتر کشورها اکتان سوخت ۹۵و پی. پی. ام نفت گاز پايين است. اطلاعات افزوده است که آقای ردشيری در همايش «صنعت ، سوخت و هوای پاک» تأکيد کرد: «اگر مسئولان توافق کنند، دست کم تهران تا پايان خرداد ۹۰ از شر سوخت يورو۲ خلاص می شود.» به نوشته اطلاعات در ادامه اين همايش دکتر محمد شاعری قائم مقام سازمان محيط زيست توليد، توليد خودروها با استاندارد يورو۲ را از معضلات کنونی کشور برشمرد و يکی از راه های رفع شدن اين مشکل را توليد و عرضه سوختِ با کيفيت در همه جايگاه های ايران، اعلام کرد.

روزنامه تهران امروز نيز در زمينه آلودگی هوای تهران زير عنوان «چتر آلودگی بر سر کودکان تهرانی» نوشته است آلودگی هوای تهران روز گذشته در شرايط ناسالم قرار داشت، اما عملکرد دولتی ها نشان داد که رويکرد يکسان برای رفع آنچه جان پايتخت نشينان را تهديد می کند، وجود ندارد. وزارت صنايع و وزارت نفت بر سر قرار خود در سازمان محيط زيست برای انعقاد توافقنامه استاندارد سازی سوخت و افزايش کيفيت خودرو ها در جهت آلودگی هوای تهران حاضر نشدند. رييس جمهوری، کارمندان پايتخت را يک ساعت زودتر به خانه ها باز گرداند تا شايد اينگونه آلودگی هوا پاک شود که استانداری هم بخشنامه رسمی دولت را تکذيب کرد و به سردرگمی و بی برنامگی در اين زمينه دامن زد. تهران امروز در ادامه نوشته است: «دليل افزايش سرطان خون در کودکان تهرانی آن است که چون معمولاً کودکان در ساعت هفت صبح که آلودگی هوا در اوج قرار دارد به مدرسه می روند از آنجايی که قدشان کوتاه است در چتر آلودگی قرار می گيرند.»

در همين حال روزنامه سن فرانسيسکو کرونيکل از پيشنهاد محمود احمدی نژاد برای گفتگو با غرب در آينده خبر می دهد. اين روزنامه به نقل از رييس جمهوری اسلامی می نويسد حل اختلافات هسته ای در يک يا دو نشست ممکن نيست؛ اکنون زمينه مساعد برای ادامه مذاکرات فراهم شده است؛ و در صورتی که طرف مقابل ما منصفانه برخورد کند، ادامه گفتگوها نهايتاً برآيند مثبتی در بر خواهد داشت.

وزير امور خارجه آلمان روز يکشنبه ضمن ابراز تاسف از اينکه مذاکرات استانبول نتوانست جمهوری اسلامی را متقاعد کند در مسير رفع ظن از برنامه هسته ايش گام بردارد بر ضرورت ادامه رايزنی ها بر سر برنامه هسته ای ايران تاکيد کرد. گويدو وستروله اظهار داشت که گروه پنج بعلاوه يک در جستجوی راه حلی ديپلماتيک برای اختلاف ها بر سر برنامه هسته ای ايران است. وزير امور خارجه آلمان با اشاره به پيشنهادهای غرب برای اعتمادسازی بين طرفين در زمينه برنامه هسته ای ايران در مذاکرات استانبول گفت متاسفانه تهران حاضر نيست در مسير اعتمادسازی گام بردارد.

XS
SM
MD
LG