لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۵۵

گزارش: آيا به کارگيری سانتريفيوژهای جديد بحران بعدی برنامه اتمی ايران است؟


گزارش: آيا به کارگيری سانتريفيوژهای جديد بحران بعدی برنامه اتمی ايران است؟
گزارش: آيا به کارگيری سانتريفيوژهای جديد بحران بعدی برنامه اتمی ايران است؟

يک فيزيکدان هسته ای بحران بعدی در فعاليتهای هسته ای ايران را به کارگيری سانتريفيوژهای جديد ميداند. اما ديويد آلبرايت، کارشناس سابق آژانس بين المللی انرژی اتمی، ميگويد تعجب ميکند که چرا هنوز ايران سانتريفيوژهای بهتر بکار نگرفته است. دولت آمريکا نيز اين نگرانی را دارد که اگر ايران بتواند چنين تکنولوژی را در اختيار داشته باشد سريعتر از انتظار ميتواند به مرحله داشتن توانايی توليد بمب اتمی برسد.

آخرين گزارش آژانس اتمی سازمان ملل حاکی است که ايران قصد دارد چند صد سانتريفيوژ جديد را که به ادعای جمهوری اسلامی برای تحقيق و توسعه است در سايت فردو بکار اندازد و فعلاً اين سانتريفيوژها را در نطنز، آزمايش ميکند. سالهاست که ايران روی سانتريفيوژهای سريع کار ميکند و ديويد آلبرايت که اکنون مدير مؤسسه علوم و امنيت بين المللی است معتقد است علت اينکه تا کنون دولت ايران در اين کار موفق نبوده است بخاطر کمبود قطعات و لوازم ضروری برای انجام اين امر است.

از سوی ديگر بگفته يک مقام دولت آمريکا ۳ تا ۶ ماه زمان لازم است تا ايران همين سانتريفيوژهای موجود را ارتقاء داده و به خواسته خود برسد. محمود احمدی نژاد، رييس جمهوری ايران، در کرج روز سه شنبه گفت که اگر غرب با تهديد به تحريم به جلسه بعدی مذاکره بيايد ايران به فعاليتهای خود سرعت خواهد بخشيد. نکته اصلی نيز در نگرانی های آمريکا اين موضوع است که ايران طبيعتاً فعاليتهای خود را در محلی مخفی که هنوز آژانس يا جهان از آن خبر ندارد انجام دهد که بدون مزاحمت کار سريعتر، پيش خواهد رفت.

اما روزنامه نيويورک تايمز مطلبی دارد به نقل از وزير امور استراتژيک اسراييل درباره برنامه هسته ای ايران. موشه يالون بنا به نوشته نيويورک تايمز گفته است به دليل بروز مشکلات فنی در تاسيسات هسته ای ايران، ساخت بمب اتمی به تاخير افتاده است. اين مقام اسراييلی که برنامه هسته ای ايران را از نزديک زير نظر دارد می گويد به باور وی ايران دست کم سه سال تا توليد بمب اتمی فاصله دارد. پيشتر اسراييلی ها برآورد کرده بودند که تهران بين يک تاسه سال ديگر بمب هسته ای خود را خواهد ساخت. آقای يالون نگفته است که چگونه به جمع بندی تازه خود رسيده است اما گفته می شود کشته شدن يک دانشمند اتمی ايران در يک حمله تروريستی و نفوذ کرم اينترنتی درتاسيسات هسته ای ايران روند غنی سازی اورانيوم در تاسيسات کشور را با دشواری روبرو ساخته است.

در همين حال وال استريت جورنال از کشف يک ميدان بزرگ گاز طبيعی در آبهای ساحلی اسراييل خبر داده و می نويسد دو سال پيش يک شرکت نفتی پنج کارشناس را برای کشف انرژی در اسراييل استخدام کرد و حالا با اعلام کشف بزرگترين ميدان گاز طبيعی دراين کشور نه تنها سرمايه گذاران، شرکتهای نفتی بين المللی و دولتمردان اسراييلی ابراز شادمانی می کنند بلکه حتی حزب الله لبنان دشمن عمده اسراييل در منطقه نيز ادعای سهمی از آن را دارد. اين ميدان گاز طبيعی که «لويا» نام گرفته است دست کم يک ميليارد دلار ذخيره گاز طبيعی را درخود جای داده است. لبنان نيز به نوشته وال استريت جورنال بر ميدان گاز طبيعی کشف شده درآبهای ساحلی هم مرز با اسراييل ادعای مالکيت دارد و غضنفر رکن آبادی، سفير تهران در لبنان، گفته است سه چهارم گاز اين ميدان به لبنان تعلق دارد.

در رويدادی ديگر واشنگتن تايمز از انتصاب رابرت فورد به سمت سفير آمريکا در سوريه توسط پرزيدنت باراک اوباما، رييس جمهوری آمريکا، خبر داده است ومی نويسد اين ديپلمات به زبان عربی تسلط دارد. جرج بوش، رييس جمهوری پيشين آمريکا، درپی ترور رفيق حريری، نخست وزير پيشين لبنان، با اين اتهام که دمشق در ترور وی دست داشته است سفير آمريکا را از سوريه فراخوانده بود.مقامهای دولت پرزيدنت اوباما می گويند اعزام سفير پس از شش سال به دمشق موجب می شود سوريه در سياستهای خود نسبت به لبنان، عراق و اسراييل و نيز پشتيبانی از گروههای تندرو، بازنگری کند.

XS
SM
MD
LG