لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۱۹

ایران در معرض اتهام وقت کشی برای مذاکرات اتمی


ایران در معرض اتهام وقت کشی برای مذاکرات اتمی
ایران در معرض اتهام وقت کشی برای مذاکرات اتمی

وین - خبرگزای آسوشیتدپرس: ایران، ۹ روز مانده به مذاکره با قدرت های جهانی در مورد برنامه اتمی خود، هنوز در مورد محل برگزاری این مذاکرات توافقی را اعلام نکرده است، اما مقامات غربی ،امروز،چهارشنبه، گفتند بنظر می رسد گزینش استانبول به احتمال قوی کماکان به قوت خود باقی است.

مقامات اتحادیه اروپا، و یک کشور غربی که در مذاکرات پیش بینی شده شرکت خواهند کرد، پیشنهاد های تهران برای برگزاری جلسه مذاکرات در سوریه،عراق، لبنان و یا چین را به عنوان یک مانور خطرناک رد کرده اند.

پیشنهادهای ایران در مورد محل هائی جایگزین، احتمال بروز پیچیدگی ها و عوارضی بغرنج در به جریان افتادن مذاکراتی را به وجود آورده است که قرار بوده است روز ۱۳ آوریل میان ایران و نمایندگان پنج عضو دائمی شورای امنیت و آلمان شروع شود. این پیشنهاد ها در عین حال می تواند اتهامات حاکی از توسل رهبران ایران به شیوه های وقت کشی را پیش بیاورد.

علی اکبر صالحی وزیر امورخارجه ایران امروز، چهارشنبه، گفت استانبول نخستین محل مورد نظر ایران بوده است. در حقیقت آمریکا و دیگران علنا از استانبول به عنوان محل مذاکرات نام برده اند، اما بنظر می رسد صالحی، اکنون این احتمال هر چند ضعیف را مطرح می کند که مذاکرات می تواند در محلی دیگر برگزار شود.

صالحی امروز پس از شرکت در جلسه کابینه در تهران به خبرنگاران گفت بحث مکان برگزاری مذاکرات در بغداد، و همچنین در چین، مطرح بوده است، و این موضوع روندی دارد که باید به توافق طرفین برسد. وی گفت برگزاری مذاکرات در استانبول پیشنهاد اولیه ما بود، که اروپایی ها ابتدا رد، و سپس موافقت کردند، اما همان زمان نیز ما کشورهای دیگری را مد نظر داشتیم.

امکان رفتن به محل هائی دیگر توسط محسن رضائی، یکی از فرماندهان پیشین سپاه پاسداران انقلاب و سخنگوی فعلی مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز مطرح شده است. او روز دوشنبه از بغداد، دمشق، و یا بیروت نام برد. اظهارات وی منعکس کننده سرخوردگی از ترکیه بود که اخیرا ضمن اقدام به کاستن واردات نفت از ایران با استقرار سیستم راداری یک سپر دفاعی ناتو موافقت کرده است، که اگر جمهوری اسلامی اقدام به شلیک موشک کند، علائمی هشدار دهنده می فرستد.

ایران و ترکیه همچنین در مورد چگونگی پایان دادن به خشونت در سوریه اختلاف نظر دارند، و تهران توصیه های ترکیه در مورد کنار رفتن بشار الاسد از مقام ریاست جمهوری را رد کرده است.

خبرگزاری فارس اظهارات رضائی را نقل کرد که گفته است با توجه به بد قولی های دوستان ما در ترکیه در پایبندی به برخی توافقات، بهتر است مذاکرات ایران و گروه پنج بعلاوه یک در یکی دیگر از کشورهای دوست برگزار شود. از این رو بغداد، دمشق و بیروت مکان های مناسب تری برای انجام مذاکرات نسبت به استانبول هستند.

او در توجیه نظراتش همچنین می گوید نباید علامت غلطی به گروه 1+5 داده شود و آنها نباید احساس کنند که ایران در موضع ضعف قرار دارد. به همین دلیل بهتر است در مورد محل مذاکرات تامل بیشتری صورت گیرد و این گونه تداعی نشود که استانبول تنها گزینه ماست.

رضائی جزو دولت محمود احمدی نژاد نیست و نظراتش منعکس کننده موضغ رسمی ایران محسوب نمی شود. اما مجمع تشخیص مصلحت نظام تشکیلاتی است که در مورد مسائل عمده به آیت الله علی خامنه ای رهبر ارشد نظرات مشورتی می دهد.

کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا امور مربوط به مذاکرات پیش بینی شده را هماهنگی می کند، ضمن آنکه به گفته یک مقام اتحادیه اروپا با نزدیک شدن ۱۳ آوریل نگرانی هائی در مورد به عقب افتادن مذاکرات به وجود آمده است. با اینحال این مقام و دیپلمات یکی از شش قدرت جهانی گفتند مذاکرات احتمالا همانگونه که پیش بینی شده است در استانبول و یا در محلی دیگر، در سویس، برگزار خواهد شد. به گفته آنان ایران رسما محلی جایگزین را به تیم خانم اشتون پیشنهاد نداده است. این دو مقام که هردو خواسته اند با توجه به محرمانه بودن مسائل مورد بحث از آنان نام برده نشود می گویند اظهار نظرهای ایران در مورد محل مذاکرات گویای اختلاف و تفرقه ای داخلی میان تندروها و گروه نسبتا میانه روئی است که استانبول را به عنوان محلی برای انجام مذاکرات پذیرفتنی می دانند.

XS
SM
MD
LG