لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۴۲

طرح تشکیل گروه دوستی پارلمانی ایران و آمریکا


تظاهرات ۱۳ آبان ۹۲، تهران
تظاهرات ۱۳ آبان ۹۲، تهران

شماری از نمایندگان معتقدند که دست مجلس برای برقراری رابطه گشاده تر است، و مجلس می تواندبه موقعیت کنونی ایران کمک کند

این روزها، یکی از مباحثی که در ادبیات سیاسی ایران مطرح شده، چرایی و چند و چون تشکیل شورایی است با نام شورای دوستی پارلمانی ایران و آمریکا که نسبت به آن مواضع گوناگونی اتخاذ شده که برخی از آنها در رسانه های ایران انعکاس یافته اند.

محمدرضا باهنر، نماینده و نایب رئیس مجلس شورای اسلامی، در این خصوص گفته است که تشکیل چنین شورایی، عبور از خط قرمز رابطه میان ایران و آمریکا نیست و یکی از مظاهر دیپلماسی عمومی تلقی می شود که به تعبیر وی، دولت های گذشته از آن بهره نبرده اند.

باهنر به رغم طرح امکان تشکیل گروه دوستی پارلمانی ایران و آمریکا، خاطرنشان کرده که هیچ یک از مسئولان نظام نباید تصور کند که یخ های روابط ایران و آمریکا آب شده است.

پیرامون تشکیل گروه دوستی پارلمانی میان ایران و آمریکا، که به گزارش برخی روزنامه های ایران شماری از نمایندگان مجلس نیز از طرح آن استقبال کرده اند و آن را امکان پذیر دانسته اند، تعابیر و تحلیل هایی نیز شده که از جمله آنها مطرح کردن «وجود سه طیف در موضع گیری در قبال رابطه ایران با آمریکا»ست.

محمد رضا باهنر این سه طیف را مشتاقان رابطه ایران و آمریکا، مخالفان سرسخت آن، و میانه روهایی که موضعی معتدل تر نسبت به شکل گیری احتمالی چنین رابطه ای دارند، توصیف کرده است.

سخن از تشکیل گروه دوستی پارلمانی ایران و آمریکا از هنگامی به شکل جدی مطرح شد که عابد فتاحی، نماینده ارومیه در مجلس شورای اسلامی، به نقل از حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، از احتمال محقق شدن چنین طرحی سخن به میان آورد، که با واکنش های گوناگونی از سوی نمایندگان عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس مواجه شد.

در این حال، روزنامه همشهری نوشته است که ۱۳۱ تن از نمایندگان کنگره آمریکا که طی نامه ای از رئیس جمهوری این کشور خواسته اند تا برای حل مناقشه هسته ای، با همتای میانه روی ایرانی خود مذاکره کند، همان ۱۳۱ نماینده ای هستند که از طرح تشکیل شورای دوستی پارلمانی ایران و آمریکا استقبال می کنند و به نوشته روزنامه همشهری، چنین طرحی را «کوتاه ترین راه برای رسیدن به اهدافشان می دانند.»

پیرامون طرح تشکیل گروه دوستی پارلمانی ایران و آمریکا، برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی ضرورت بهره بردن از دیپلماسی عمومی را به جای دیپلماسی رسمی مطرح کرده اند. مسئولان دولتی ایران می گویند تصمیم گیری پیرامون تشکیل شورای دوستی پارلمانی ایران و آمریکا به عهده مجلس شورای اسلامی است و اگر تشکیل چنین گروهی به نفع ایران تشخیص داده شود، مانعی برای تشکیل چنین گروهی وجود ندارد.

به این ترتیب، وزارت امور خارجه توپ تصمیم گیری پیرامون موضع ایران در قبال آمریکا و احتمال برقراری رابطه با ایالات متحده را در زمین نمایندگان مجلس انداخته است.

از سوی دیگر، شماری از نمایندگان مجلس شورای اسلامی معتقدند که دست مجلس برای برقراری رابطه ای که مطابق موازین جمهوری اسلامی باشد، از خطوط قرمز عبور نکند، و به نفع مصالح کشور هم باشد، گشاده تر است و مجلس بدون مواجهه با ضرورت رعایت موازین و مناسبات متعارف دیپلماتیک، می تواند با اقدام برای تشکیل شورای دوستی پارلمانی ایران و آمریکا، به نحوی به موقعیت کنونی ایران کمک کند و آن را بهبود بخشد و بیش از هر چیز، مشکلات پیرامون فعالیت های هسته ای ایران را که بجث انگیز است و غرب هم حساسیت بسیاری نسبت به آن دارد، تا حدی حل کند.

طرح پیشنهاد حذف شعار مرگ بر آمریکا در ایران، و احتمال تشکیل گروه دوستی پارلمانی میان ایران و آمریکا، در رسانه های ایران مطرح است. با این وصف، روز دوشنبه، حسن روحانی طی نشستی با نمایندگان مجلس شورای اسلامی، گفت که به مذاکرات هسته ای و مواضع غربیان امیدوار نیست.

سخنان ضد و نقیض، عدم توافق در موضع گیری سیاسی، تفاوت رویکرد در قبال جایگاه ایران در جامعه جهانی، در میان مهمترین اختلافاتی است که سیاستگران جمهوری اسلامی این روزها بر سر صورت مسئله برقراری رابطه با آمریکا دارند.
XS
SM
MD
LG