لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۵۴

برنامه هسته ای ایران می تواند منجر به «جنگ سرد در منطقه» شود


برنامه هسته ای ایران می تواند منجر به «جنگ سرد در منطقه» شود
برنامه هسته ای ایران می تواند منجر به «جنگ سرد در منطقه» شود

ویلیام هیگ، وزیر خارجه بریتانیا می گوید اگر ایران به سلاح اتمی دست یابد، خاور میانه به صحنه یک جنگ سرد جدید تبدیل می شود.
آقای هیگ گفت در این صورت، بزرگترین فاجعه جهانی از زمان اختراع بمب اتم در جهان رخ خواهد داد.
اظهارات وزیر خارجه بریتانیا زمانی ایراد می شود که مقامات در واشنگتن، نگران نادیده گرفته شدن تحریم های اقتصادی از سوی ایران و افزایش احتمال حمله نظامی اسرائیل و آمریکا به ایران هستند.

ویلیام هیگ تاکید کرده است که بریتانیا در حال حاضر از گزینه حمله نظامی به ایران حمایت نمی کند اما به گفته او «تمامی گزینه های باید مورد ملاحظه قرار گیرد.» او به روزنامه انگلیسی دیلی تلگراف گفت: «ایران به شکل شفاف به برنامه تسلیحات اتمی خود ادامه می دهد. اگر آنها به سلاح اتمی دست یابند، به نظر من دیگر کشورهای خاورمیانه نیز به فکر توسعه تسلیحات اتمی خواهند افتاد.»

وزیر خارجه بریتانیا در ادامه هشدار می دهد: «بنابراین جدی ترین دور تکثیر برنامه هسته ای از زمان اختراع آن در تاریخ با تمام تاثیری که در بی ثباتی منطقه خواهد داشت، در خاورمیانه آغاز خواهد شد. و تهدید یک جنگ سرد جدید در خاورمیانه بدون هیچ گونه مکانیزم امنیتی شکل خواهد گرفت. این فاجعه ای برای جهان است.»

تمایل آقای هیگ برای وقت بیشتر دادن به تاثیرگذاری تحریم های اقتصادی علیه ایران در واشنگتن انعکاس یافته است. هرچند، بسیاری از مقامات در بخش های کلیدی دولت باراک اوباما متقاعد شده اند که تحریم ها تهران را از ادامه برنامه اتمی اش بازنخواهد داشت. آنان می گویند آمریکا هیچ انتخاب دیگری غیر از راه اندازی جنگ علیه ایران یا تماشای حمله اسرائیل به ایران نخواهد داشت.

باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا علنا خطاب به مردم و در خفا به اسرائیل گفته است که قصد دارد زمان کافی بدهد تا تحریم ها تاثیر گزنده خود را بر اقتصاد ایران بگذارند.
اما در مقابل برخی نهادها و مقامات آمریکایی از جمله پنتاگون و وزارت خارجه آمریکا معتقدند که تحریم ها محکوم به شکست هستند. آنان همچنین می گویند فعلا به دنبال تاخیر انداختن در حمله نظامی اسرائیل هستند و این که به اروپا اطمینان دهند که حمله تنها پس از انجام راه های دیگر مد نظر خواهد بود.

روزنامه گاردین به نقل از یک مقام رسمی آگاه به مسائل خاورمیانه در آمریکا گفت: «کاخ سفید می خواهد تاثیر تحریم ها را ببیند. این، کاخ سفید تحت مدیریت جرج بوش نیست و به دنبال یک جنگ دیگر نمی گردد. مشکل کاخ سفید این است که مسئولان تهران طوری رفتار می کنند که گویی تحریم ها مهم نیستند و اقتصادشان به زانو در نیامده و اسرائیل قرار نیست هیچ کاری بکند.» این مقام آمریکایی همچنین گفت: «تحریم ها تنها کاری است که در قبال این مشکل از دست ما برمی آید. اگر تحریم ها شکست بخورند، سخت است که ببنیم گزینه «نهایی» را چطور عملی کنیم.»

کاخ سفید بارها گفته است که تمامی گزینه ها، از جمله استفاده از زور برای متوقف ساختن ایران از رسیدن به سلاح اتمی در دست بررسی است اما در حال حاضر تاکید بر دیپلماسی و تحریم ها است.
گاردین در ادامه از قول مقام آمریکایی که نامش را فاش نمی سازد می گوید: «هیچ راهی به سوی جلو نمی بینیم. سوابق نشان می دهد که هیچ چیزی برای همکاری باقی نمانده.»
محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری اسلامی ایران این هفته گفت که ایران اولین میله سوخت ساخت داخل را در راکتور اتمی سوار کرده است. او همچنین تهددی کرده که فروش نفت به شش کشور اروپایی را متوقف می کند. این اقدامات به عنوان شاهد دیگری از تعهد ایران به برنامه اتمی اش قلمداد شده است.

به نوشته گاردین اگر قرار بر این باشد که اوباما به این نتیجه برسد که راهی غیر از حمله به ایران باقی نمانده، بعید است که دستور حمله را پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در ماه نوامبر، پاییز آینده، صادر کند. مگر آن که دلیلی فوری پیش آید. پرسش اینجاست که آیا اسرائیل تا آن زمان صبر می کند؟

روز جمعه آمریکا و اتحادیه اروپا درباره امکان ازسرگیری مذاکرات با ایران ابراز خوشبینی کردند. هیلاری کلینتون وزیر خارجه آمریکا گفت نامه اخیر ایران به آمریکا و متحدانش «همان چیزی است که منتظرش بودیم.»

اما مقامات دیگر آمریکایی شکایت کرده اند که پیشنهاد اخیر ایران درباره مذاکره با شورای امنیت سازمان ملل متحد هیچ امتیاز خاصی را دربرنمی گیرد و از سرگیری مذاکرات احتمالا بحث را از برنامه اتمی منحرف می کند.

اقدامات خصمانه ایران مثل حمله به دیپلمات های اسرائیلی در تایلند، هند و گرجستان این نظر را پشتیبانی می کنند. اقداماتی که این برداشت را میدهد که ایران آماده مذاکرات نیست.
اوباما بارها گفته است که با اسرائیل برسر ایران اختلافی ندارد. اما آمریکا و اسرائیل بر سر برخی موارد مهم غنی سازی اورانیوم در تاسیسات زیرزمینی فردو و نتیجتا بر سر زمان هرگونه حمله نظامی در ابهام هستند.

اهود باراک، وزیر دفاع اسرائیل هشدار داده است که نمی توان به ایران اجازه داد تا «حاشیه امنیتی» در فردو داد که در آنجا می تواند در اعماق زمین و به دور از دسترس تسلیحات اسرائیلی، بر ساخت تسلیحات اتمی کار کند. پیشتر در ماه جاری میلادی،آقای باراک گفت اسرائیل باید پیش از دستیابی ایران به سلاح اتمی، باید حمله به ایران را بررسی کند.

XS
SM
MD
LG