لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۳۲

سازمان ملل متحد وضع حقوق بشر در ایران را محکوم کرد


سازمان ملل متحد وضع حقوق بشر در ایران را محکوم کرد
سازمان ملل متحد وضع حقوق بشر در ایران را محکوم کرد

مجمع عمومی سازمان ملل با انتشار قطعنامه ای، برای هفتمین سال پی در پی نقض حقوق اساسی بشر را در زمینه های گوناگون در ایران محکوم کرد. این قطعنامه همچنین خواستار همکاری کامل دولت ایران با سازوکارهای بین المللی حقوق بشر، ازجمله دستورالعمل های ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل شده است.

اما قطعنامه امسال مجمع عمومی با استقبال ویژه فعالان حقوق بشر روبرو شده است. آن گونه که در بیانیه مشترک فدراسیون بین المللی دفاع از حقوق بشر، کانون مدافعان حقوق بشر ایران و جامعه دفاع از حقوق بشر در ایران آمده است، در این قطعنامه واقعیت بحران روزافزون حقوق بشر در ایران، با استناد به گزارش های نهادهای گوناگون سازمان ملل و نیز بررسی ادواری پرونده حقوق بشر ایران که در فوریه ۲۰۱۰ صورت گرفت و درگزارش دبیرکل سازمان ملل در ۱۵ سپتامبر ارائه شد، انعکاس یافته است.

درماه نوامبر گذشته، شیرین عبادی برنده جایزه صلح نوبل در دیدار با مقام های سازمان ملل در نیویورک وخامت وضع حقوق بشر در ایران را به اطلاع آنان رساند. او گفت: «وضع حقوق بشر در ایران روز به روز بدتر می شود و دامنه آن اکنون حتی وکیلان و دیگر فعالان و صداهای مستقل را نیز دربر گرفته است.»

انعکاس نگرانی های خانم عبادی در قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل، که بر وخیم تر شدن وضع حقوق بشر در پی انتخابات بحث انگیز ریاست جمهوری سال گذشته تاکید کرده، به وضوح دیده می شود.

در این قطع نامه آمده است بیش از یک سال است که نقض حقوق بشر و آزادی های بنیادی در ایران جنبه ای همگانی یافته است. مقامهای جمهوری اسلامی ضمن انکار این امر و با تلاش گسترده ای که برای احتراز از بررسی های بین المللی می کنند، همچنان و تا امروز از همکاری با ساز و کارهای بین المللی حقوق بشر خودداری کرده و از توصیه های مختلف گزارش بررسی ادواری حقوق بشر سرباز زده اند.

قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل علاوه بر ممنوعیت برگزاری تجمعات مسالمت آمیز، بازداشت های خودسرانه، محاکمه های ناعادلانه و ارعاب دولتی مدافعان حقوق بشر، همچنین بر آزار و بازداشت مداوم فعالان حقوق زنان و مدافعان حقوق اقلیت های قومی و مذهبی بویژه بهائیان، و افزایش چشمگیر اعدام ها، بویژه اعدام نوجوانان بزهکار، تاکید کرده است.

در این بیانیه، فدراسیون بین المللی حقوق بشر و جامعه های عضو آن ضمن تقدیر از این قطعنامه که به منزله قبول وضعیت بحرانی حقوق بشر در ایران توسط مجمع عمومی سازمان ملل است، از این که در آن از اعزام نماینده ویژه دبیرکل برای تحقیق و تفحص و تهیه گزارش وضع حقوق بشر در ایران حمایت نشده ، ابراز تاسف کرده است. به نوشته این بیانیه، این درخواست در ماه های اخیر بارها از سوی فدراسیون بین المللی حقوق بشر و بسیاری دیگر از گروه های مدافع حقوق بشر مطرح شده است.

سهیر بلحسن، رئیس فدراسیون بین المللی حقوق بشر در این باره گفته است: «این قطعنامه به منزله ابزاری مهم در دست فعالان ایرانی است که بتوانند به رغم حمله هایی که مدام تهدیدشان می کند، به تلاش خستگی ناپذیر خود ادامه دهند. این قطعنامه گامی لازم برای دست یابی همه ایرانیان به آزادی های اساسی ایشان است. با این حال، گام مهم تری که در این مرحله باید برداشته شود تعیین نماینده ویژه دبیرکل برای اعزام به ایران است. انتصاب این نماینده در اختیار شخص دبیرکل است و نیازی به تایید مجمع عمومی ندارد. ما از دبیرکل می خواهیم که به این اقدام دست زند.»

XS
SM
MD
LG