لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۲۸

دعوت از ایران، و تردیدها درباره کنفرانس ژنو ۲


در پی اعتراض مخالفان اسد به دعوت ایران از سوی بان کی مون، سرنوشت کنفرانس ژنو- ۲ بار دیگر در محاق تردید افتاد.

روز دوشنبه ائتلاف ملی سوریه با انتقاد شدید از تصمیم سازمان ملل متحد برای دعوت از ایران بر سر میز مذاکرات صلح سوریه گفت در این گفتگوها شرکت نخواهد کرد.

لوی صافی، سخنگوی ائتلاف ملی سوریه روز دوشنبه گفت: «ائتلاف ملی سوریه اعلام می کند که در گفتگوهای ژنو- ۲ شرکت نمی کند مگر آن که بان کی مون دعوت خود از ایران را پس بگیرد.»

ائتلاف ملی سوریه تا ساعت ۷ بعد از ظهر دوشنبه به ساعت گرینویچ به سازمان ملل مهلت داده است تا دعوت از ایران را پس بگیرد.

سازمان ملل رسماً از ایران برای پیوستن به گفتگوهای صلح سوریه – که مدتها انتظار آن می رفت، و قرار است همین چهارشنبه در شهر ژنو سوئیس برگزار شود – دعوت کرد.

بان کی مون روز یکشنبه به خبرنگاران گفت که به اعتقاد وی ایران «باید بخشی از راه حل سوریه باشد»، و جو اد ظریف وزیر خارجه ایران به وی اطمینان داده که اساس گفتگوها را درک می کند:

«من و آقای ظریف، وزیر امور خارجه ایران، توافق کردیم که هدف گفتگوها توافق متقابل بر سر اعضای یک دولت انتقالی با قدرت اجرایی کامل است. بر این اساس بود که آقای ظریف تعهد کرد که ایران نقشی مثبت و سازنده در گفتگوهای مونترو ایفا کند.»

اما روز دوشنبه ایسنا – خبرگزاری دانشجویان ایران – گزارش داد تهران ضمن رد اظهارات آقای بان، در بیانیه ای اعلام کرده است نمی تواند طرحی را برای گذار سیاسی در سوریه بپذیرد. ایسنا به نقل از حسین امیرعبداللهیان، قائم مقام وزارت خارجه ایران، نوشت:
«تعیین شرط پذیرش مفاد توافق ژنو-۱ برای شرکت در کنفرانس ژنو- ۲ قابل پذیرش نیست. ایران بدون هیچ پیش شرطی، و براساس دعوت بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل متحد در کنفرانس ژنو شرکت می کند.»

آقای بان می گوید پیرامون دعوتش از ایران، «گفتگوهایی فشرده و فوری در جریان است.» وی روز دوشنبه به شورای امنیت سازمان ملل متحد گفت در ادامه بحث های امروز حرف های بیشتری برای گفتن خواهد داشت.

رویترز به نقل از یک مقام وزارت امور خارجه آمریکا گفت اکنون این احتمال هست که دعوت از ایران پس گرفته شود.

جنیفر ساکی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا پیشتر گفته بود ایالات متحده از بابت حمایت ایران از دولت بشار اسد رئیس جمهوری سوریه «عمیقاً نگران» است؛ و ایران باید آشکارا هدف های کنفرانس صلح را بپذیرد، وگرنه به گفتگوها دعوت نخواهد شد. خانم ساکی در بیانیه ای گفت:
«این چیزی است که ایران هرگز آشکارا نپذیرفته و ما مدتها پیش روشن کرده ایم که پذیرش این موضوع ضروری است. اگر ایران به طور کامل و آشکارا بیانیه ژنو را نپذیرد، دعوتنامه باید لغو شود.»

بشار اسد رئیس جمهوری سوریه در مصاحبه ای با خبرگزاری فرانس پرس که روز دوشنبه منتشر شد گفت توجه کنفرانس باید روی تروریسم متمرکز شود، و نیروهای وی در حال نبرد با یک گروه افراطی هستند، نه علیه یک قیام مردمی.

دولت سوریه در تمام مدت نزدیک به سه سالی که از قیام مردم می گذرد، مرتباً مبارزان اپوزیسیون را تروریست خطاب کرده است.

فرانس پرس به نقل از آقای اسد نوشته است برخی از گروه های اپوزیسیون که قرار است در کنفرانس شرکت کنند، توسط سازمان های اطلاعاتی قطر، عربستان سعودی، فرانسه و آمریکا «ایجاد شده اند». همه کشورهای نامبرده عضو گروه موسوم به دوستان سوریه اند که از اپوزیسیون آن کشور پشتیبانی کرده است.

آقای اسد همچنین گفت احتمال «زیادی» وجود دارد که یک بار دیگر برای ریاست جمهوری نامزد شود؛ و در صورت استقبال مردم از نامزدی وی، در این کار تردید نخواهد کرد.

دولت سوریه می گوید مسأله کناره گیری آقای اسد برای شرکت در گفتگوهای ژنو- ۲ مطرح نیست. بنابراین برخی از کارشناسان انتظار دارند گفتگوها به این هدف برسد. اما این کارشناسان می گویند امیدوارند گفتگوها به آتش بس های محلی برای مقاصد انساندوستانه بیانجامد تا مردم بتوانند آسوده تر زندگی کنند.

آقای بان روز یکشنبه گفت از ۹ کشور دیگر هم که در جنگ داخلی سوریه منافعی دارند، برای پیوستن به گفتگوهای صلح دعوت کرده است. وی می گوید حضور این کشورها می تواند نمایش همبستگی باشد.

آقای کری هفته گذشته به رئیس جمهوری سوریه هشدار داد که ایالات متحده برای فشار آوردن به دولت دمشق برای پذیرش هدف های ژنو-۱ گزینه های مختلفی دارد:

«آنها ممکن است سر و صدای زیادی کنند، یا اعتراض کنند. می توانند کارهایی برای منحرف کردن گفتگوها از مسیر خود انجام دهند. اصل مطلب این است که ما برای اجرای اصول توافق شده ژنو- ۱ به ژنو می رویم. و اگر آقای اسد موافقت نکند، در دراز مدت به طرق مختلف و از طریق افراد مختلف با واکنش بزرگتری رو به رو خواهد شد.»

دولت سوریه شورشیان و مخالفان را تروریست می خواند و سعی کرده است توجه گفتگوهای صلح پیشنهادی را از تشکیل یک دولت جدید به مبارزه با افراطگرایان منحرف کند.
XS
SM
MD
LG