لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۴۹

معترضان ۱ اسفندماه را تاریخ تظاهرات انتخاب کردند


گروهی از شهروندان معترض در تظاهرات بیست و پنج بهمن ماه - تهران
گروهی از شهروندان معترض در تظاهرات بیست و پنج بهمن ماه - تهران

آیت الله صادق لاریجانی، رییس قوه قضاییه جمهوری اسلامی روز پنجشنبه گفت ایران مانع صدور بیانیه از سوی رهبران اپوزیسیون برای طرفدارانشان خواهد شد. او گفت نظام قضایی ایران «فتنه گران» را تعقیب قانونی خواهد کرد. «فتنه گران» اصطلاحی است که دولت ایران برای اشاره به میرحسین موسوی، نخست وزیر دوران آیت الله خمینی و مهدی کروبی، رییس سابق مجلس شورای اسلامی به کار می برد.

اما سایت های مرتبط با اپوزیسیون روز پنجشنبه، خواستار برگزاری یک راه پیمایی سراسری در روز یکشنبه، اول اسفند ماه شدند. آنان خواستار این هستند که در تظاهرات اول اسفندماه، مردم حمایت خود را از میرحسین موسوی و مهدی کروبی نشان دهند. مخالفان همچنین از جمعیت حامی خود خواسته اند برای سوگواری دو جوان کشته شده در تظاهرات ۲۵ بهمن ماه، شرکت کنند.

مهدی کروبی و میرحسین موسوی، هر دو رهبران جنبش سبز هستند، جنبشی که پس از اعلام پیروزی محمود احمدی نژاد در انتخابات ریاست جمهوری مناقشه برانگیز سال ۱۳۸۸، به وجود آمد.

«آنتونی اسکینر»، کارشناس مسائل خاورمیانه از موسسه تحقیقاتی «مپلرکرافت» می گوید موسوی و کروبی، از نفوذ زیادی برخوردارند.

به گفته آنتونی اسکینر، «این دو به روشنی چهره های اصلی در جنبش بوده اند، اما اگر حکومت ریسک کند و آنان را دستگیر کند و آنها را با تهدید به اعدام محاکمه کند، این امر می تواند با کوچترین تحریکی، آتشی شعله ور کند، اگر حکومت بخواهد به عنوان یک استراتژی برای خفه کردن جنبش دست به این اقدام بزند، این مسئله می تواند مردم را چنان خشمگین کند که باعث یک انفجار شود.»

پیشتر میرحسین موسوی و مهدی کروبی، در حمایت از خیزش مردم مصر و تونس، خواستار برگزاری راه پیمایی در ۲۵ بهمن ماه شدند. اما دولت آن تظاهرات را ممنوع اعلام کرد و این دو رهبر جنبش را در حصر خانگی در آورد.

به رغم این اقدامات، روز دوشنبه هزاران نفر در تهران و دیگر شهرهای ایران به خیابان ها آمدند. نیروهای امنیتی دست کم ۱۵۰ نفر را بازداشت کردند. دو نفر نیز کشته شدند. منابع رسمی از مجروح شدن ۹ مامور امنیتی خبر داده اند.

در همین حال، دولت ایران نیز خواستار برگزاری یک راه پیمایی در روز جمعه شده تا به گفته خود، مردم نسبت به اقدام اصلاح طلبانی که ۲۵ بهمن ماه دست به تظاهرات زدند، «تنفر و انزجار» خود را اعلام کنند.

«شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی» روز چهارشنبه با صدور بیانیه ای از شهروندان تهران خواست بعد از نماز جمعه تهران، به یک تظاهرات دولتی به پیوندند.

آنتونی اسکینر می گوید بسیاری از مردم ایران از سرکوب سیاسی و وضعیت وخیم اقتصادی خسته شده اند. به گفته اسکینر:« در این لحظه هنوز نارضایتی های اقتصادی در اعتراضات خیابانی بیان نشده است، من اینجا می گویم که پتانسیل بیان این نارضایتی ها وجود دارد. فکر می کنم اگر مردم، یا بخش بزرگی از مردم که از شرایط وخیم اقتصادی در رنج هستند و به خاطر نارضایتی از وضعیت بد اقتصادی به خیابان ها بیایند، آن زمان می توانند مشکل خیلی بزرگی ایجاد کنند.»

اما «رادنی ویلسون»، متخصص مسائل ایران در دانشگاه دورهام بریتانیا می گوید تظاهرات در ایران نتیجه ای که راه پیمایی های مصر و تونس - یعنی سرنگونی حاکمان - را داشت، به همراه نخواهد داشت. او می گوید رهبری ایران نیز از حمایت زیادی برخوردار است و نیروهای امنیتی به حکومت وفادار هستند. او می گوید با ادامه اعتراضات، سرکوب شدیدی از سوی حکومت صورت می گیرد.

XS
SM
MD
LG