لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۳۳

اختلاف اتمی تهران و غرب تهدید علیه بيماران سرطانی در ایران


اختلاف اتمی تهران و غرب تهدید علیه بيماران سرطانی در ایران
اختلاف اتمی تهران و غرب تهدید علیه بيماران سرطانی در ایران

واشنگتن پست زير عنوان «بن بست اتمی می تواند به بيماران سرطانی در ايران آسيب برساند» می نويسد آثار ناشی از جرّ و بحث ميان ايران و غرب بر سر برنامه اتمی تهران می تواند نخست در کلينيک های درمان سرطان در گوشه و کنار ايران ظاهر شود که صدها بيمار سرطانی هفته ای يک بار در آنها با اشعه های ايزوتوپ مداوا می شوند.

ايران می گويد سوخت رآکتور تحقيقاتی تهران، که ايزوتوپ ها را توليد می کند، در سپتامبر آينده تمام می شود، و اين رآکتور فاقد موادی خواهد شد که برای تشخيص و مداوای نزدیک به ۸۵۰ هزار بيمار سرطانی لازم است.

معامله ای که انتظار می رفت غرب بر اساس آن سوخت رآکتور را فراهم کند، در جريان بن بست ناشی از اختلاف بر سر برنامه گسترده تر اتمی ايران تقريبا ازهم پاشيده است، و مقاومتی که ايران برای توليد داخلی اين سوخت به خرج می دهد، سرزنش آمريکا و اروپا را در پی داشته است. آمريکا و اروپا نگرانند که اين برنامه می تواند به تقويت آنچه که هدفی پنهانی در جاه طلبی های اتمی تهران توصيف می کنند، یعنی توليد بمب اتمی، بيانجامد. ايران چنين ادعایی را رد می کند و می گويد برنامه اش صرفا برای مقاصدی صلح آميز است، و در توجيه اين نظر نياز خود را به ايزوتوپ های پزشکی مطرح می کند و مورد تاکيد قرار می دهد.

انتظار می رود مذاکره کنندگان ايران و آمريکا و متحدانش به زودی- احتمالا اواخر اين ماه يا اوايل ماه آينده - برای نخستين مذاکرات مستقيم اتمی پس از گذشت بيش از يک سال، با يکديگر ملاقات کنند. معامله فراهم ساختن سوخت مورد نياز ايران برای رآکتور تحقيقاتی نيز ممکن است در دستور مذاکرات گذاشته شود، هر چند که مقامات آمريکایی در مورد رسيدن به توافق خوش بين نيستند.

در بخش پزشکی هسته ای بيمارستان شريعتی تهران، قدرت الله قلاوند نگران است که جرّ و بحث ها در غايت او را بدون دارویی بگذارد که برای مداوایش حياتی است. او هر هفته برای مداوای سرطان تيروئيد با ايزتوپ های iodine-131 به اين بخش می آيد، که در رآکتور تهران توليد می شود. قلاوند که سال های پنجاه زندگی را می گذاراند و اهل روستایی در جنوب غربی تهران است مسائل انسانی را از سياست جدا می داند. او می گويد من اهل سياست نيستم. من يک روستایی ام. فقط می دانم که ندادن سوخت غلط است. اين زندگی من را به خطر می اندازد.

ايران بخشی از ايزتوپ های آماده را نيز از خارج وارد می کند، اما در ارتباط با تحريم های مصوب سازمان ملل متحد با محدوديت هائی روبروست و مجبور است برای خريد قيمت های بالاتری بپردازد. تحريم ها مستقيما فروش اقلام پزشکی را به ايران منع نمی کند اما موجب شده است که توليد کنندکان خارجی در عرضه آنها اکراه به خرج دهند، و آنهایی هم که حاضر به فروش هستند قيمت های گران تر مطالبه می کنند.

محمد رضا رمضانی، يکی از مقامات بيمارستان شريعتی با اشاره به يک محموله حاوی techetium-99 -رايج ترين راديوايزوتوپ مورد استفاده برای تشخيص - که همان روز از ترکيه رسيده بود می گويد ما برای وارد کردن آن از ترکيه قيمت دو برابر پرداخت می کنيم.

XS
SM
MD
LG