لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۰۱

جنجال هسته ای شدن: چرا ایران خطرناک تر از کره شمالی است؟


برگردان مقاله نشریه تایم با محور مقایسه ایران و کره شمالی در تلاش برای هسته ای شدن و موضع دولت آمریکا در قبال هر کدام از این دو کشور.

رییس جمهوری آمریکا می گوید نسبت به بازداشتن ایران از دستیابی به سلاح هسته ای متعهد است و اگر ضرورت ایجاب کند، گزینه نظامی را به کار خواهد گرفت. سال گذشته وی در گفت و گویی با نشریه آتلانتیک گفت:‌«در مقام رییس جمهوری آمریکا بلوف نمی زنم.»

برای برخی منتقدان اوباما اما باور کردن این سخن او دشوار است. این عده سبب این ناباوری خود را هسته ای شدن کره شمالی بدون آنکه اقدام تنبیهی علیه آن کشور انجام شده باشد، عنوان می کنند.

سومین آزمایش هسته ای کره شمالی که خبرگزاری دولتی آن کشور انجام آن را تأیید کرده، در آستانه آغاز دور تازه مذاکرات کشورهای عضو گروه ۵ +۱ با ایران بر سر برنامه هسته ای اش انجام شده است. دور تازه گفت و گوهای ایران با قدرت های جهانی روز ۲۶ فوریه‌ (۱۳ روز دیگر) در قزاقستان برگزار خواهد شد.

از این مذاکرات انتظار زیادی نمی رود، اما دستکم انتظار می رود دولت اوباما در راستای احتمال به کارگیری گزینه نظامی علیه برنامه هسته ای ایران در جریان این گفت و گوها، رایزنی کند.

مقام های دولتی آمریکا، چه در دولت اوباما و چه دولت های پیشین، معتقدند که وضعیت کره شمالی با ایران تفاوت ماهوی دارد، و اگر ایران هسته ای شدن کره شمالی را شاهدی بر افزایش قدرت خود ببیند، اشتباه می کند.

دولت ایالات متحده تأکید کرده که برنامه هسته ای پیونگ یانگ غیرقابل پذیرش است، اما مقابله با ایران اتمی را خطرناک تر از مقابله با کره شمالی اتمی توصیف می کند، و موضعی را که در این خصوص اتخاذ کرده این گونه تبیین می کند: پذیرش کره شمالی هسته ای، چون پذیرش روسیه در جریان جنگ سرد، امکان پذیر است، در حالی که پذیرفتن ایران هسته ای قابل تحمل نیست. ‌ژاپن و کره جنوبی انتظار دارند که چتر حمایتی آمریکا آنها را محافظت کند تا از رقابت سلاح هسته ای که ممکن است به تولید این دست سلاح ها در سراسر آسیا بیانجامد، جلوگیری شود.

در خاورمیانه اما، عربستان سعودی، مصر و ترکیه احتمالاً پذیرای حمایت از سوی آمریکا نخواهند بود و برنامه های خود را در این راستا دنبال خواهند کرد.
از این روی که تحلیلگرانی که با طرز فکر و سیاستگذاری باراک اوباما آشنایند، می گویند خطر بحران هسته ای در خاورمیانه که از کنترل خارج شود و احتمال در گرفتن جنگی هسته ای را مطرح کند، بسیار است.

موضوع دیگری که مقام های پیشین و کنونی دولت آمریکا مطرح می کنند،‌ آن است که کره شمالی پیش از آغاز دوران ریاست جمهوری باراک اوباما بازرسان اتمی آژانس را از آن کشور خارج کرد و نخستین سلاح هسته ای خود را آزمایش کرد. به این سبب،‌ اوباما درصورت مقابله با کره شمالی، باید پیونگ یانگ اتمی را خلع سلاح کند، نه آنکه مانع تسلیح آن کشور شود، چون کار از مسلح شدن گذشته است. در حالی که در مورد ایران، تلاش برای پیش گیری از مسلح شدن آن کشور به سلاح هسته ای، هدف اصلی است.

مانع دیگری که بر سر راه دولت اوباماست، این است که کسی از محل اغلب تأسیسات هسته ای کره شمالی اطلاعی ندارد و در مورد مراکز غنی سازی اورانیم و پلوتونیوم، اطلاعات اندکی موجود است، در حالی که داده های فراوانی در این خصوص در مورد ایران در دست است.

سرانجام آن که سیاست های منطقه ای آمریکا در قبال ایران با سیاست های این کشور در قبال منطقه کره شمالی متفاوت است. در خاورمیانه، اسراییل به صراحت گفته است که برای بازداشتن ایران از رسیدن به سلاح هسته ای، دست به اقدام نظامی خواهد زد. اگر این اتفاق بیافتد، آمریکا خود به خود وارد جنگ خواهد شد.

در آسیا اما حمله احتمالی آمریکا به کره شمالی که متحد چین است، بیش از تلاش برای تحمل پیونگ یانگ، هزینه و خطر در بر دارد و به بی ثباتی بیشتر منطقه خواهد انجامید.

آمریکا امیدوار است چین کره شمالی را تحت فشار بگذارد و آن کشور را به پایان دادن به کوشش های خود برای رسیدن به سلاح هسته ای متقاعد کند. پاسخ چین به آزمایش هسته ای کره شمالی محکم اما بدون سپردن هر گونه تعهد بود. دولت اوباما در پی اعمال تحریم های بیشتر علیه پیونگ یانگ است و در این راستا از چین انتظار حمایت دارد.
XS
SM
MD
LG