لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۰۰

نظر مثبت آژانس انرژی اتمی در مورد عملکرد ایران


خبرگزاری رویترز روز دوشنبه ١٠ فوریه گزارش داد «آژانس بین المللی انرژی اتمی» سازمان ملل متحد از تصمیم خود در مورد تحقیق کامل و جامعی خبر داده تا ظن و گمان ها در مورد ایران و تصمیم مقامات این کشور برای ساخت بمب اتمی را برطرف کند. آژانس این خبر را یک روز پس از آن اعلام کرد که تهران توافق کرد تا در مورد مسائل حساس اتمی این کشور تحقیق شود.

ترو وارجورانتا، بازرس اتمی ارشد سازمان اتمی سازمان ملل متحد گفت در طی گفتگوهای ٨ و ٩ فوریه پیشرفت های خوبی حاصل شد، اما برای روشن شدن جنبه های نظامی احتمالی برنامه اتمی ایران هنوز خیلی از بخش های تحقیق باقی مانده است. دیپلمات های غربی معتقدند تهران سال های طولانی است که از تحقیق از این جنبه از فعالیت های اتمی کشور طفره رفته است.

وارجوراناتا، معاون دبیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی پس از بازگشت از تهران در فرودگاه وین به رویترز گفته است «هنوز مسائل مهم و معوقه ای هستند که باید در مورد آن ها تحقیق شود. ما در زمان مقرر به آن ها رسیدگی خواهیم کرد».

ایران اتهامات کشورهای غربی در مورد تلاش برای دستیابی به سلاح های اتمی را رد کرده و ادعا می کند این ادعاها بی اساس و ساخته و پرداخته دشمنان تهران هستند. سال های طولانی لفاظی های خصمانه و رویارویی تهران با جامعه جهانی نگرانی ها نسبت به آغاز یک جنگ جدید در خاورمیانه را افزایش داده است.

اما تلاش های دیپلماتیک برای حل و فصل پرونده ای که بیش از یک دهه است مناقشه آمیز بوده با انتخاب حسن روحانی، رئیس جمهوری جدید و به نسبت میانه رو در ایران و تلاش های او برای خروج از انزوای بین المللی به نقطه عطف جدیدی رسید.

ایران و شش قدرت جهانی اواخر سال گذشته توافق نامه موقتی امضا کردند که براساس مفاد آن تهران به ازای کاهش برخی از تحریم هایی که اقتصاد این کشور را به شدت تضعیف کرده است، برخی از فعالیت های اتمی کشور را محدود خواهد کرد.

نمایندگان تهران و شش کشور غربی گفتگوها برای دستیابی به یک توافق بلندمدت را هفته آینده آغاز خواهند کرد.

بنا به نوشته رویترز، تحقیق آژانس بین المللی انرژی اتمی در مورد ابعاد نظامی احتمالی فعالیت های اتمی ایران از دیپلماسی گسترده تر بین تهران، ایالات متحده، فرانسه، آلمان، بریتانیا، چین و روسیه مجزا محسوب می شود.

تحقیق آژانس بر پرسش احتمال تلاش ایران برای دستیابی به فن آوری ساخت بمب اتمی در گذشته متمرکز خواهد بود و بررسی این که اگر ایران در این زمینه تلاش کرده بوده، آیا این فعالیت ها متوقف شده اند یا خیر.

رویترز از دیپلمات ها نقل کرده است که شیوه پیشرفت گفتگوهای ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی برای نتیجه بخش بودن دیپلماسی قدرت های جهانی یا نمایندگان تهران مهم خواهد بود، گفتگوهای دیپلماتیکی که غرب امیدوار است به یافتن راهکاری منتهی شود که ایران توانایی ساخت سلاح اتمی در آینده نزدیک نداشته باشد.

کلسی داونپورت، نماینده «انجمن کنترل تسلیحاتی»، گروه پژوهشی و حمایتی مستقر در ایالات متحده به رویترز گفته است «تداوم پیشرفت در زمینه حل و فصل مسائل مربوط به ابعاد نظامی برنامه اتمی (ایران) به جامعه بین الملل نشان خواهد داد که ایران در پی دستیابی به سلاح های اتمی نیست و تمایل دارد تا فعالیت های گذشته خود را به صورت شفاف علنی کند».

تحقیق «آژانس بین المللی انرژی اتمی» «نیاز به زمان» دارد
آژانس بین المللی انرژی اتمی روز یکشنبه اعلام کرد ایران براساس توافق نامه شفافیت ماه نوامبر با آژانس توافق کرده است تا به هدف رفع نگرانی ها در مورد برنامه اتمی این کشور ٧ اقدام عملی جدید اتخاذ کند.

بنا به گزارش رویترز، این اولین بار است که یکی از این اقدامات عملی جدید به طور خاص به تحقیق آژانس اتمی سازمان ملل متحد در مورد تحقیقات ایران در زمینه ساخت بمب اتمی مربوط می شود، امری که تهران به کرات انکار کرده است.
آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام کرده ایران «اطلاعات و توضیحاتی در اختیار آژانس قرار خواهد داد تا اظهارات ایران در مورد نیاز یا کاربرد تولید و توسعه Exploding Bridge Wire detonators را مورد بررسی قرار دهد».

با وجودی که این دستگاه های انفجاری کابردهای غیراتمی نیز دارند اما می توان از آن ها برای انفجار دستگاه های اتمی نیز استفاده کرد.

آژانس اتمی سازمان ملل متحد مستقر در وین در مورد اتهامات سال های گذشته در مورد تلاش های هماهنگ و منسجم ایران برای تولید اورانیوم، آزمایش مواد منفجره و بازسازی و احیای مخروط های موشکی مناسب برای کلاهک های اتمی تحقیق کرده است.

ایران اواسط ماه مه اجازه داد تا بازرسان آژانس از معدن اورانیوم ساغند تحقیق کنند و اطلاعاتی در مورد طراحی ساخت راکتوری به دست آورند که کشورهای غربی نگران هستند تا تهران در مواد اتمی تولید کند.

وارجورانتا می گوید ایران ٦ قدم اجرایی برداشته است که براساس چارچوب موافقت نامه نوامبر به انجام آن ها متعهد شده بود و اجازه بازرسی بازرسان آژانس از این دو تاسیسات از جمله این تعهدات بودند.

او می گوید «از ماه نوامبر تا به حال همه چیز براساس برنامه ریزی پیش رفته است». وی می افزاید قدم های دیگری نیز برداشته خواهند شد اما پیشبرد امور زمان بر هستند».
XS
SM
MD
LG