لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۱۳

سياست خارجی و اتمی ايران با رفتن صالحی به وزارت خارجه عوض نمی شود


سياست خارجی و اتمی ايران با رفتن صالحی به وزارت خارجه عوض نمی شود
سياست خارجی و اتمی ايران با رفتن صالحی به وزارت خارجه عوض نمی شود

نيويورک تايمز زير عنوان "حمايت نمايندگان مجلس از متحد احمدی نژاد برای احراز مقام وزارت امورخارجه" می نويسد پارلمان ايران روز يکشنبه با اکثريتی نسبتا ضعيف پيشنهاد محمود احمدی نژاد رئيس جمهوری برای انتصاب علی اکبر صالحی به مقام وزارت امورخارجه را تائيد کرد- اقدامی که در پی برکناری ناگهانی سال گذشته سلف او در جريان ديداری رسمی از آفريقا انجام گرفت.

رای قانون گذاران به صالحی محکی برای آزمايش حمايت مجلس از رئيس جمهوری تندرو تلقی می شود که گزينش مجدد مورد اختلاف او در سال ۲۰۰۹ با بروزشکاف در ميان حاکمان تندرو کشورهمراه بود.

علی لاريجانی رئيس مجلس گفت صالحی اعتماد قوه مقننه را با ۱۴۶ رای موافق کسب کرده است. مجلس ۲۹۴ کرسی دارد، و در رای گيری روز يکشنبه ۲۴۳ نماينده حضور داشتند.

رای مساعد به صالحی گشايش و تسکينی برای احمدی نژاد است که با انتقاد فزاينده قانون گذارانی مواجه شده بود که بيشتر وی را به متمرکز ساختن قدرت در نزد خود و بی اعتنائی به نظرات نمايندگان متهم می کردند.
احمدی نژاد در سال ۲۰۰۵ هنگامی که به مقام رياست جمهوری رسيد می خواست صالحی را مسئول امور خارجی خود کند، اما فشارهای جناحی وی را مجبوربه پذيرش منوچر متکی ساخت ، که مناسباتش با اوهيچگاه راحت نبوده است.

متکی يکی ازمتحدان نزديک لاريجانی- اصول گرای رقيب احمدی نژاد محسوب می شود، که علنا از سياست های اقتصادی رئيس جمهوری انتقاد کرده است.

صالحی که در سال ۲۰۰۹ به رياست سازمان انرژی اتمی ايران منصوب شد، با مخالفت بعضی از قانون گذارانی روبرو گشت که می گويند تجربه سياسی او کم است.

مصطفی کواکبی، قانون گذارميانه رو گفت "برنامه‌ آقای صالحي چيزی جزمشتی شعار كلی نيست".

صالحی با داشتن مدرک دکتری از انستيتوی تکنولوژی ماساچوست در برنامه اتمی ايران - که آمريکا و متحدانش نگرانند سرپوشی برای ساختن بمب اتمی است ، و ايران تکذيب می کند، نقشی مهم داشته است.

صالحی متولد کربلای عراق، شهری مقدس برای مسلمانان شيعه، به زبانهای انگليسی وعربی روان صحبت می کند، و مناسبات نزديکش با احمدی نژاد درايفای نقش جديد اواهميت دارد. يکی ازبستگان نزديک به صالحی به خبرگزاری رويترز گفت"صالحی و احمدی نژاد در بسياری از مسائل از جمله سياست های اتمی و خارجی اتفاق نظر دارند".

اصولا انتظار نمی رود انتصاب وی موجب تغييری در سياست اتمی و يا خطوط کلی سياست خارجی شود زيرا حرف آخر در امور کشور، ازجمله برنامه اتمی، با آيت الله علی خامنه ای رهبر ارشد است.

صالحی با چالش های مرتبط با انزوای سياسی ايران و ناشی از تحريم هائی روبروست که بر سر برنامه اتمی مورد اختلافش، توسط آمريکا، سازمان ملل متحد و اتحاديه اروپا وضع شده است.

صالحی به مجلس گفت "من معقتدم ايران با هوشمندی می تواند مناسبات ديپلماتيک خود را با جهان سازماندهی کند. ما برای بهبود مناسباتمان بر اساس احترام متقابل آماده ايم.

XS
SM
MD
LG