لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۵۶

صفحه آخر: مجلس خبرگان و حسن خمینی


حسن خمینی (وسط) در کنار پدرش احمد و پدربزرگش آیت الله روح الله خمینی (چپ)
حسن خمینی (وسط) در کنار پدرش احمد و پدربزرگش آیت الله روح الله خمینی (چپ)

برنامه صفحه آخر روز ۹ بهمن ۱۳۹۴ (۲۹ ژانویه ۲۰۱۶) تلویزیون صدای آمریکا به مناسبت انتخابات پیش روی دو مجلس خبرگان و شورای اسلامی، به رد صلاحیت های نامزدهای نمایندگی در این دو مجلس و بویژه به رد صلاحیت حسن خمینی، می پردازد.

رد صلاحیت حسن خمینی برای نمایندگی مجلس خبرگان

حسن خمینی،نوه آیت الله خمینی، بنیان گذار جمهوری اسلامی و رهبر انقلاب اسلامی که برای نمایندگی در مجلس خبرگان اعلام آمادگی کرده بود، رد صلاحیت شد. فقهای شورای نگهبان صلاحیت علمی یا در واقع اجتهاد مذهبی او را احراز نکردند.

حسن خمینی که به نظر می رسد پس از مشورت با آیت الله هاشمی رفسنجانی و اصلاح طلبان خود را نامزد کرده بود در امتحان احراز صلاحیت علمی و اجتهاد که توسط شورای نگهبان برای داوطلبان نمایندگی مجلس خبرگان برگزار شد، شرکت نکرد. او بعدا اعلام کرد که به رغم نوشته های برخی از رسانه ها، هیچ دعوت کتبی یا شفاهی برای شرکت در امتحان از او به عمل نیامده است.

برای احراز صلاحیت نمایندگی در مجلس خبرگان نیازی به شرکت همه داوطلبان در امتحان نیست. یکی از راه های تایید صلاحیت نامزدها تایید آنها توسط مجتهدان و مراجع حوزه علمیه است که حسن خمینی به تایید سه مجتهد عالی قدر حوزه علمیه قم، که برخی از فقهای شورای نگهبان جزو شاگردان آنان بوده اند، پشتگرم بود.

مجلس خبرگان

مجلس خبرگان مطابق قانون اساسی جمهوری اسلامی دو وظیفه اصلی برعهده دارد. اول: تعیین رهبر یا ولی فقیه-که رهبر مادام العمر و حاکم بر همه ارکان ملت و مملکت و مصون از هرگونه پاسخ گویی است. وظیفه دوم: به گفته قاسم شعله سعدی، حقوق‌دان و نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی، نظارت بر استمرار شرایط رهبری است. که در این حال می تواند به حذف رهبر موجود منجر شود.

تعداد نمایندگان این مجلس ۸۸ نفر است که همگی در لباس روحانیت اند و با آن که پیش تر افراد غیرروحانی و زنان نیز بر کرسی های نمایندگی خبرگان نشسته اند، اما از زمان رهبری خامنه ای این مجلس به طور انحصاری در تملک مردان و روحانیون قرار گرفته است که عموما از امامان جمعه یا علمایی هستند که در حکومت دارای مقام و منصب اند. صلاحیت این نمایندگان باید توسط فقهای شورای نگهبان منتصب علی خامنه ای تایید شود. روشن است که به این ترتیب مجلس خبرگان عموما در یکدستی و هماهنگی با رهبر کنونی است.

مجلس خبرگان در سال دوبار تشکیل جلسه می دهد و موضوع های این جلسات پنهانی و غیر عمومی ست و گزارشی ازآن ها به مردم داده نمی شود. انتخابات آن هشت سال یک بار انجام می شود. جدایی این مجلس ازجامعه و بی اعتنایی مردم به این مجلس چنان است که گاه در برخی از حوزه های نمایندگی تعداد نمایندگان داوطلب از کرسی های لازم کمتر است. به این ترتیب تاکنون مردم نقش و مشارکت ناچیزی در انتخابات مجلس خبرگان داشته اند و اعضای این مجلس بی سروصدا و دور از شور فضای انتخاباتی تعیین و انتخاب می شدند.

اهمیت ویژه انتخابات پیش روی دو مجلس خبرگان و شورای اسلامی

امسال انتخابات دوره جدید مجلس خبرگان در جامعه انعکاس گسترده یافته است که علت آن را اهمیت خاص این دوره خبرگان می دانند. با توجه به گزارش های تایید نشده درباره بیماری وخیم رهبر فعلی، او اشاره ضمنی خود او به این احتمال، حتمال می رود که انتخاب رهبر جدید در آینده ای نزدیک با مرگ رهبر فعلی ضرورت یابد.

رد صلاحیت های گسترده شورای نگهبان درمورد نامزدهای مجلس شورای اسلامی - که گاه دامن نمایندگان فعلی را که از خود استقلال رای نشان داده اند ( مانند علی مطهری)، یا به جناح های دیگر وابستگی دارند، نیز گرفته است- نشان دهنده اهمیت مجلس دهم در همین دوره زمانی ست. به ویژه که رئیس جمهوری و دولت فعلی با محافظه‌کاران منتسب به خامنه ای در وفاق و یک دستی کامل نیست. نمونه آن به وضوح در سخن رانی های رئیس دولت و رهبر جمهوری اسلامی در باره مهندسی انتخابات دو مجلس نمایان است.

دایره بسته رهبر-شورای نگهبان -مجلس

وقتی حسن روحانی در سخنانی اعتراض آمیز به رد صلاحیت های گسترده توسط شورای نگهبان کار تشخیص صلاحیت را وظیفه هیئت های اجرایی تحت نظر دولت و وزارت کشور دانست و وظیفه شورای نگهبان را تنها به نظارت بر اجرای صحیح انتخابات منحصر دانست-که در آن نقش هیئت های اجرایی و شورای نگهبان را به کار دست و چشم تشبیه کرد، خامنه ای فورا در پاسخ او اقدام به ایراد سخنانی کرد که در آن بر برتری نقش شورای نگهبان به عنوان چشم بینا و داور اصلی در احراز صلاحیت نمایندگان تاکید کرد و سخنان کسانی را که "نوعی دیگر" سخن می گویند " بیخود" خواند. همه می دانستند که روی سخن او با این ادبیات نامحترمانه با حسن روحانی، رئیس جمهوری و دومین شخص کشور است که به گفته او "حرف بیخود" زده بود.

دستکاری در قانون اساسی

قاسم شعله سعدی، مهمان برنامه صفحه آخر ،در این باره می گوید با دست کاری هایی که از مجلس چهارم به بعد در قانون اساسی صورت گرفت، حق تفسیر قانون اساسی به شورای نگهبان تفویض شده است. شورای نگهبان بر همین اساس در خرداد ۱۳۷۰ از حق تفسیرگری استفاده کرد و نظارت خود بر انتخابات را نظارت استصوابی اعلام کرد و بر اساس آن کوشید نمایندگانی یکدست و هماهنگ با رهبری را به مجلس روانه کند. به گفته او اکنون انتخابات مجلس شورا به صورت دایره بسته رهبری، شورای نگهبان ، مجلس (شورا و خبرگان) است. که دیگران و دگراندیشان به آن راهی ندارند. او درمورد مجلس خبرگان نیز می گوید بنا بر اصل ۳۸ قانون اساسی خبرگان قوانین خود را خود تصویب می کنند. بر همین اساس بود که حق احراز صلاحیت نمایندگان این مجلس را به فقهای شورای نگهبان دادند . بنابراین می توان گفت که در اقدام های شورای نگهبان و سخنان علی خامنه ای امری غیر قانونی وجود ندارد و درنهایت مشکل از قانون است که در جهت خواست های علی خامنه ای، رهبر کنونی، دست کاری و مهندسی شده و توسط نمایندگان منتسب به او به تصویب رسیده است.

انتخابات خبرگان و رد صلاحیت حسن خمینی

رد صلاحیت حسن خمینی برای مجلس خبرگان حتی از رد صلاحیت علی مطهری نماینده فعلی و داوطلب نمایندگی مجلس دهم نیز در جامعه با حیرت بیشتری روبرو شد. از آن که او نوه امام خمینی، نایب التولیه آرامگاه رهبر انقلاب، و برخوردار از پشتوانه و پشتی بانی مراجعی چون آیت الله وحید خراسانی و جوادی آملی و ... بود. خبر رد یا تایید صلاحیت او به صورتی ضد و نقیض در رسانه های موافق و مخالف منتشر شد تا سرانجام پسر او، در یک رسانه اجتماعی، آن را همراه با عکس العمل پدرش منتشر کرد. به نوشته احمد، پسر حسن خمینی، واکنش پدر به این خبر این بیت حافظ بود که معنای قبول و "رضا به داده دادن" از آن مستفاد می شد: "سر ارادت ما واستان حضرت دوست، که هرچه بر سر ما می رود ارادت اوست."

با این حال حسن خمینی روز پنج شنبه اعلام کرد که به خواست مردم و هوادارانش بر آن شده تا به این رد صلاحیت اعتراض کند، هرچند می داند اعتراضش به جایی نخواهد رسید.

پیش تر نیز در آرامگاه خمینی جمعی از لباس شخصی ها از سخنرانی او برمزار پدربزرگش جلوگیری کردند. حسن خمینی از این واقعه با خواندن فاتحه ای عبور کرد و بعدها نیز خبری از اعتراض او به این واقعه منتشر نشد.

و البته بسی پیش تر نیز، چنان که در اعترافات سعید امامی، عامل قتل های زنجیره ای، نیز آمده است، وزارت اطلاعات دوران علی فلاحیان دستور قتل احمد خمینی، پدر حسن ، را به او ابلاغ کرده بود. به گفته علی خزعلی با آن که حتی یکی از افرادی که در مسموم کردن احد خمینی دست داشت به این امر اعتراف کرد، اما حسن هیچ گاه پرونده پدرش را دنبال نکرد و آن را به سکوت برگزار کرد. قتل احمد خمینی از طریق دستکاری در داروهای قلبی او مسجل شد. ( چهارماه پس از مرگ احمد خمینی پزشک مخصوص او نیز درخانه اش با ضربه های کارد کشته شد. قاتل هیچگاه معلوم نشد).

دلایل سکوت حسن خمینی در قبال این اقدام ها روشن نیست اما نگاهی به بودجه ای که دولت برای اداره موسسه تنظیم وتدوین آثار خمینی تحت سرپرستی او در اختیار او گذاشته است شاید بتواند پاسخی بر این امر باشد.

دولت سالانه ۵۳ میلیارد ریال از محل بودجه دولت به این موسسه پول می دهد. و این سوای ثروت عظیم آرامگاه خمینی و موقوفات مربوط به آن است که تولیت آن را حسن خمینی برعهده دارد. آیا این ها پاداش سکوت و مقام رضایی است که او در قبال قتل پدر و تهاجم و توهین به خود اختیار کرده است؟

رد صلاحیت گسترده خانواده رهبر پیشین، مغضوب رهبر فعلی

رفتار غضب آلود حکومت تنها به احمد خمینی و پسرش حسن منحصر نمی شود و برخی دیگر از افراد خانواده رهبر انقلاب اسلامی و بنیان گذار جمهوری اسلامی را نیز در بر می گیرد. حسن خمینی ۴۴ ساله، بزرگ ترین فرزند احمد خمینی دومین پسر آیت الله خمینی و معروف به یادگار امام است. مادر او، فاطمه طباطبایی، خواهر صادق طباطبایی و خواهرزاده امام موسی صدر است که در ضمن دختر خاله زهره صادقی، همسر محمد خاتمی، رئیس جمهوری اصلاح طلب پیشین استو محمد خاتمی در حال حاضر مغضوب خامنه ای است. تا آنجا که پخش صدا و تصویرش از رسانه های ایران ممنوع اعلام شده است.

مرتضی اشراقی، فرزند زهرا مصطفوی، عمه حسن خمینی و خواهر احمد، (دختر روح الله خمینی و همسر آیت الله شهاب الدین اشراقی) نیز جزو رد صلاحیت شدگان برای نمایندگی مجلس شورای اسلامی است. خواهر مرتضی اشراقی، همسر محمدرضا خاتمی، برادر محمد خاتمی است. صلاحیت محمد رضا خاتمی را نیز شورای نگهبان رد کرده است. خواهر دیگر مرتضی، نعیمه اشراقی عروس آیت الله جلال الدین طاهری، امام جمعه پیشین اصفهان است. آیت الله طاهری از یاران نزدیک خمینی و از منتقدان خامنه ای و معترضان به رفتار حکومت با مردم در انتخابات سال ۱۳۸۸ بود.

همسر حسن خمینی، دختر آیت الله موسوی بجنوردی است. صلاحیت این آیت الله نیز برای نمایندگی مجلس خبرگان توسط فقهای شورای نگهبان احراز نشده است. آیت الله بجنوردی پیش تر در دهه شصت رئیس شورای عالی قضایی بود. او که تایید اجتهاد خود را از شخص آیت الله خمینی گرفته است، درعین حال عضو هیئت عفو و بخشودگی امام خمینی و چهره ماندگار فقه و حقوق نیز هست.

XS
SM
MD
LG