لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۵۹

دورنمای اقتصادی ایران پس از انتخابات


اقتصادی اسلامی قادر به مقابله با بحران مالی و اقتصادی کشور نیست بلکه خود آفریننده بحرانهای مالی و اقتصادی موجود است.

اقتصاد اسلامی، که بخشی از آن از محمد باقر صدر، و بخشی دیگر از انقلاب اسلامی و ساختار جمهوری اسلامی حاکم ریشه گرفته، بگفته آقای صدر همان اقتصادیست که در یک جامعه ای که نظام اسلامی بر آن حاکم است اجرا میشود. به دیگر سخن: همان اقتصادیست که احمدی نژاد، و ۵ رئیس جمهور پیش از او، از آن پیروی کردند، و اقتصاد کشور را بدین روز سیاه نشانده اند.

اقتصاد اسلامی که با نامهای اقتصاد توحیدی، مقاومتی، صلواتی، عدالتی، اعانه ای، رابین هودی، و شعاری از آن یاد شده، در رابطه با انقلاب و ساختار جمهوری اسلامی، بویژه افکار واپس گرایانه خمینی، بنیانگذار این جمهوری شکل گرفته، که بجای توسعه اقتصادی و یا به گفته وی ارزانتر شدن قیمت خربزه، هدف جمهوری اسلامی را توسعه و گسترش اسلام، یعنی احیای و گسترش هنجارهای اسلامی و بازگشت به فرهنگ تازیان بادیه نشین صدر اسلام عنوان کرده است.

انتخابات دوره یازدهم زمانی برگزار میشود که تورم ۵۰ درصد، موسوم به تورم حاد کشور را فرا گرفته، از ۴۳ میلیون ایرانی در سن کار نیمی از آنها بیکار هستند، خزانه دولت خالی و میزان نقدینگی به ۶۰۰ برابر افزایش یافته، یعنی از مرز ۴۳۰ هزار میلیارد تومان عبور کرده، و نیمی از جمعیت ایران در زیر خط فقر زندگی میکنند.

در حالیکه بسیاری از اقتصاددانان هشدار داده اند که اقتصادی اسلامی قادر به مقابله با بحران مالی و اقتصادی کشور نیست، بلکه خود آفریننده این مشکلات بوده است، هر هفت کاندیدای انتصابی شورای نگهبان، که در کل همه محافظه کار و مدافع حاکمیت روحانیون و ولایت فقیه هستند، در مبارزات انتخاباتی خود، به رغم انتقاد شدید از سیاستهای اقتصادی احمدی نژاد، آشکارا گفته اند که از اقتصاد اسلامی پیروی خواهند کرد.

ولی تا بحال کسی نتوانسته است بدرستی بگوید که اقتصاد اسلامی چیست. آیا این همان اقتصادیست بجای رسیدگی به مسائل و مشکلات داخلی، به یاری سوریه، حزب الله لبنان، و حماس پراخته است و یا به علت نداشتن خط مشی اقتصادی عملاً کشاورزی و صنعت، از جمله صنعت نفت را به سرحد نابودی کشانده، و همچنان در جامعه بین المللی ایجاد تنش میکند.

محمد باقر قالیباف در حالیکه گفته است که اقتصاد اسلامی و تداوم یارانه ها پیروی خواهد کرد، ولی در عین حال اعتراف کرده است که نمیداند اقتصادی اسلامی چیست. او میگوید واقعاً باعث خجالت است که پس چندین نسل «هنوز نتوانسته ایم شکل واقعی ای از اقتصاد مبتنی بر ارزش های اسلامی را تدوین کنیم. فارغ از جنبه های عملی و اجرائی آن، حتی در جنبه فکری و نظری نیز معلوم نیست که به چه میزان توانسته ایم ساختارهای اقتصادی را در اندیشه ها و تئوریها خویش بپرورانیم.»

و حتی خود رهبر جمهوری اسلامی تعریفی از اقتصاد اسلامی ندارد و میگوید «جامعه‌ ما پس از گذشت سه دهه آزمون و خطا در عرصۀ عدالت اجتماعی دیگر نمی‌تواند همچنان عمل‌زده و بدون هیچگونه نظریه‌ای در مسیر عدالت گام بردارد و نیاز ما به چنین نظریه‌ای بیش از گذشته است.»

خبرنگار آسوشیتدپرس، که در مورد انتخابات روز جمعه با افراد مختلف به مصاحبه پرداخته میگوید که توجه و نگرانی مردم عمدتاً پیرامون مسائل اقتصادی، ازجمله گرانی، بیکاری، و انزوای سیاسی و اقتصادی ایران در جامعه بین المللی دور میزند.
(پایان بخش اول)
XS
SM
MD
LG