لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۲۶

دولتی شدن تشکل صنفی تهیه کنندگان سینمای ایران


دولتی شدن تشکل صنفی تهیه کنندگان سینمای ایران
دولتی شدن تشکل صنفی تهیه کنندگان سینمای ایران

تهیه کنندگان: دولتی کردن سینما مغایر اصل 44 قانون اساسی و نافی حق آزادی انتخاب صنوف سینمایی ست

خبرگزاریهای ایران گزارش کردند علیرضا سجادپور، مدیرکل نظارت و ارزشیابی فیلم وزارت ارشاداسلامی پس از دیدارهای چندگانه با تهیه کنندگان عمده سینمای ایران توانست آنان را وادار به عضویت در تشکیلات دولت ساخته «اتحادیه سراسری تهیه کنندگان ایران» کند.

ناظران سینمایی نوشته اند: تهیه کنندگان ایران چاره ای جز گردن نهادن به خواسته علیرضا سجادپور نداشته اند؛ چرا که سجادپور تهدید کرده بود مخالفت با طرح دولت لغو پروانه کسب تهیه کنندگان مخالف را در پی دارد.

این ناظران معتقدند: علیرضا سجادپور به دستور و طرح جوادشمقدری و کیهان تهران و به قصد «نوسازی» خانه سینما و دولتی کردن آن، طی نشستهای گوناگون به تهیه کنندگان تذکر داد یا کنارکشیدن از این صنف را پیشه کنند یا به عضویت اتحادیه ای درآیند که خارج از تشکیلات و اقتدار خانه سینماست؛ از این رو هیات موسس این تشکل شامل: مرتضی شایسته، سیدضیاء هاشمی، محسن علی‌اکبری و جمال شورجه معرف شدند. نشست علیرضاسجادپور با تهیه کنندگان در تاریخ دهم و دوازدهم آبان ماه در دفتر معاونت سینمایی وزارت ارشاد برگزار شد، حدود بیست و یک نفر از تهيه‌كنندگان سينما دركنار افرادی همچون اميرحسين شريفی، علی سرتيپی، داريوش بابائيان، عليرضا داوودنژاد، عزيزالله حميدنژاد، منوچهر شاهسواری، محسن علی‌اكبری، قاسم قلی‌پور، غلامرضا موسوی، سيدجمال ساداتيان، سيروس الوند، پوران درخشنده، مرتضی شايسته و حبيب‌الله كاسه‌ساز شرکت کردند.

به گزارش یکی از شرکت کنندگان در نشست اول، مخالفتهای جدی و زیربنای طرح دولتی کردن سینمای ایران به دست وزارت ارشاد مغایر اصل 44 قانون اساسی و مغایر حق انتخاب صنف سینمایی اعلام شد؛ اما علیرضاسجادپور و همکارانش با دست داشتن حکم قطعی راه اندازی این تشکل هیچ راهی جز پذیرش این نهاد دولتی را نپذیرفتند. نشست اول به دلیل همین تنش به نتیجه دلخواه نرسید؛ اما نشست دوم و بدون حضور گروه مخالفان عمده برگزار و سرانجام خواسته دولت جامه عمل پوشید. بدین ترتیب نخستین گام دولت برای انحلال خانه سینما با موفقیت برداشته شد.

پس از این «موفقیت» وزارت ارشاداسلامی در پیشبرد دولتی کردن سینمای ایران بود که علیرضا سجادپور، مدیرکل اداره نظارت و ارزشیابی در برنامه هفت سینمایی با اشاره به تشكيل جلسه با تهيه‌كنندگان گفت: تقريبا در جلسه اول به نتيجه رسيديم و نظرات بسيار راهگشا بود و راه اصلي بسيار سريع طی شد. در جلسه دوم همه بحث‌ها انجام شد.

سجادپور در این گفتگو تلاش کرد نقش دولت در ساخت این نهاد تحمیلی را رد کرده و آن را ناشی از اراده تهیه کنندگان بداند. او افزود: «تشكيل اين اتحاديه و هيات موسس آن توسط خود تهيه‌كنندگان؛ صورت می‌گيرد پس كاملاً خصوصی است و ما فقط نظرات خودمان را در آن خواهيم داشت.»

سجادپور افزود: «به هيچ عنوان نگاه فدراسيونی در اين صنف وجود ندارد. صنف اخير يك صنف واحد خواهد بود و در اين صنف همه تهيه‌كنندگان، عريان از شكل و لباس گروهی خود، حضور پيدا می‌كنند. البته بعدها تشكيل فراكسيون‌های متعدد در درون اين اتحاديه يك امر طبيعی است.»

سجادپور با اشاره به وظايف اين تشكل افزود: ساماندهی خانه سينمای اصلاح شده؛ با اين تشكل است. ما چاره‌ای نداريم جز اينكه به سمت تهيه‌كننده سالاری حركت كنيم. از ديد ما تهيه‌كننده كسی است كه التزام كامل به منافع ملی دارد.

سجادپور تاكيد كرد: «امروز يك اكثريت قالب با تشكيل اين تشكل موافق هستند. در اين دو جلسه هفتاد درصد افراد موافق بودند و حتي پيش از صدوبیست نفر از تهيه‌كنندگان با امضای نامه‌ای؛ التزام خود را به اين تشكل اعلام كردند. ما نيز از اين به بعد فقط يك تشكل واحد راقبول خواهيم داشت.»

مدیران خانه سینما تاکنون در قبال این اقدامات ضدصنفی وزارت ارشاد پاسخ نداده اند و کارشناسان سینمایی گفته اند: با تحمیل شرایط امنیتی و فشارها برای کنترل وضعیت اجتماعی در آستانه حذف یارانه ها، خانه سینما به دشواری بتواند بی درنگ پاسخگوی تهاجمات ضدصنفی دولت باشد. هرچند این اقدامات ورشکستگی کامل سینمای ایران را به دنبال خواهد داشت.

یکی از کارشناسان گفته یکی از مدیران سینمایی ارشاداسلامی را نقل کرده که گفته بود: «ما می خواهیم از این پس نه هیچ جشنواره ای در جهان فیلمی غیر از آنچه ما انتخاب کرده ایم نمایش دهد و نه هیچ تهیه کننده ای شهامت ارسال فیلم خود را به جشنواره ها داشته باشد.»

XS
SM
MD
LG