لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۰۸

مخالفت شورایعالی تهیه کنندگان سینما با دولتی کردن نهادهای صنفی


مخالفت شورایعالی تهیه کنندگان سینما با دولتی کردن نهادهای صنفی
مخالفت شورایعالی تهیه کنندگان سینما با دولتی کردن نهادهای صنفی

منتقدان: هدف وزارت ارشاداسلامی پاکسازی خانه سینماست که نهادی مستقل و بیرون از اراده دولت کار می کند.

پس از اعلام وزارت ارشاداسلامی مبنی بر تشکیل اتحادیه تهیه کنندگان سینما بعنوان نهاد صنفی تازه پاگرفته از سوی این وزارتخانه، جدال بر سر تصمیم دولت مبنی بر تشکیل نهادهای صنفی سینمایی همچنان ادامه دارد. وزارت ارشاداسلامی در حالی دست به تشکیل یک نهاد صنفی برای تهیه کنندگان سینمایی زده که این گروه از خانواده سینما برخوردار از سه نهاد صنفی خود بوده اند.

علیرضا سجادپور، مدیرکل نظارت و ارزشیابی فیلم وزارت ارشاداسلامی که مسئول راه اندازی این نهاد دولتی شده گفته است این نهاد بیرون از خانه سینما کار خواهد کرد.

منتقدان این طرح که شمارشان رو به افزایش است می گویند هدف وزارت ارشاداسلامی پاکسازی خانه سینماست که نهادی مستقل و بیرون از اراده دولت کار می کند.

شورای عالی تهيه‌كنندگان و توزيع‌كنندگان فيلم سينمای ايران که نهادی قدرتمند و مورد وثوق تهیه کنندگان سینماست با انتشار اطلاعیه ای به مخالفت آشکار با اقدام دولت برای تشکیل نهادهای صنفی پرداخته است. در این اطلاعیه آمده است: «در پی حضور آقای سجادپور مدير كل اداره ارزشيابی و نظارت در برنامه سينمايی «هفت» مورخ 14 آبان و اعلام تشكيل هيات منتخب جهت تدوين‌ پيش‌نويس اساسنامه تشكل واحد تهيه كنندگي موارد زير جهت اطلاع عموم همكاران اعلام می‌شود:

اول: بحث تشكل واحد تهيه كنندگان با حفظ هويت گرايشات موجود هيچ‌گاه مورد مناقشه نبوده و از سوی همه فعالان صنفی يك ضرورت اعلام شده است.

دوم: حفظ منافع ملی به عنوان يك مفهوم در راهبرد نظام تهيه كنندگی مورد پذيرش و عمل قرار گرفته است.

سوم: چگونگي دستيابی به وحدت، روش‌ها و اهداف و رفتارهای صنفی امر مورد اختلاف فعالين امور صنفی بوده است.

چهارم: جلسه مورخ دهم و دوازدهم آبان ماه هشتاد و نه با دعوت مدير كل محترم به واسطه شخصيت حقيقی افراد و نه صنفی آنها صورت گرفته كه اين امر به صراحت از سوی مدير كل در جلسه بيان شده است.

پنجم: در جلسات فوق الذكر دو راهكار ارائه شد:

الف: تعيين هيات تدوين پيش‌نويس اساسنامه تشكل واحد خارج از حيطه‌ی خانه سينما

ب: تعيين گروهی از نمايندگان تشكل‌های فعلی با هدف حل مشكلات دولت در تعامل با تهيه كنندگان، فعاليت حول مسائل مشترك و تدوين چگونگی شكل‌گيری تشكل واحد.

ششم: رای‌گيری در جلسات پيش از آنكه حكم به رد يا قبول نظری باشد به عنوان استخراج نظريات حاضرين اعمال شد كه كثيری از شركت‌كنندگان اساس در رد يا قبول وارد رای‌گيری نشدند.

هفتم: كثيری از شركت‌كنندگان راهكار بند ب از رديف پنجم را سريعترين، مناسبترين و عادلانه‌ترين روش براي حل و فصل مسائل و پی‌جويی امكانات نوين در نظام تهيه كنندگی مي‌دانند و انتصاب هيات تدوين پيش‌نويس اساسنامه را مسيری طولانی پرتنش و غير مقبول مي‌دانند. به نحوی كه هيچ يك از طرفين اعم از معاونت و صنف دستاورد روشنی را نخواهند داشت.

هشتم: برخلاف گزارش بخش شده در برنامه هفت مخالفين روش انتصاب هيات تدوين اساسنامه پيش از دو برابر مخالفين اعلامی در برنامه (چهارنفر) بودند.

نهم: اعلام چهارنفر هيات تدوين پيش‌نويس اساسنامه از سوي برنامه هفت ( كه دو نفر از آنان به علت مسافرت در جلسه حاضر نبودند و در جريان مذاكرات قرار ندارند) به عنوان هيات منصوب اداره كل صحيح است نه انتخاب از سوی حاضرين.

دهم: همچنان بر اين باوريم گفتگو، وحدت درعمل، پذيرش تفاوت منافع و هم‌پيمانی بر مشتركات راه برون رفت از وضعيت كنونی است و تشكيل صنف جديد التاسيس با هدف خروج از خانه سينما و پذيرش مسووليت نظام صنفی سينمايی كشور (بر اساس اشاره صريح مدير كل محترم در برنامه هفت) پيش از آنكه موجد آرامش و تانی در سينمای ايران باشد به تشنج و بروز سوء تفاهمات جديد در عرصه‌ی سينمای كشور منجر می‌شود.

يقين داريم سينمای ملی جمهوری اسلامی ايران جزء باتلقی‌ و نگاه ملی به سرمنزل مقصود نخواهد رسيد.»

شورای عالی تهيه‌كنندگان و توزيع كنندگان فيلم سينمای ايران (انجمن تهيه ‌كنندگان مستقل سينمای ايران ـ كانون تهيه كنندگان فيلم ايران ـ مجتمع فيلمسازان سينمای ايران)

پس از انتشار این اطلاعیه، وزارت ارشاد اسلامی ونیروهای دولتی در سینما دست به انشای اطلاعیه ای زده و آن را به امضای 118 تن از تهیه کنندگان سینمایی رساندند. در اطلاعیه دوم اقدام دولت برای یکی کردن نهادهای صنفی تهیه کنندگان سینما پشتیبانی شده است.

با این همه اعتراضات به دولتی شدن نهادهای صنفی همچنان ادامه دارد و مخالفان این اقدام می گویند: دولت نقشی فراتر از نظارت برای خود قائل شده است. منیژه حکمت کارگردان و تهیه کننده سینما در این باره گفت اگر قرار باشد اصناف با حاکمیت دولت تشکیل شده و نقشی نظارتی و کنترل کننده داشته باشند، دیگر نمی توان نام صنف بر آنها گذاشت... اگر دولت بخواهد خود به تشکیل صنفی بپردازد بعد به آن نقش نظارتی بدهد، شاید بهتر باشد که وزارت ارشاد هم یک صنف جدید در زمینه تهیه کنندگی تشکیل بدهد.

منیژه حکمت افزود: هیچ تشکل صنفی دولتی نمی توند دوام درازمدت داشته باشد.

XS
SM
MD
LG