لینکهای قابل دسترسی

پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۵۲

گزارش نشریه دزین از معماری دوران پساتحریم در ایران


نمایی از پل طبیعت در تهران.
نمایی از پل طبیعت در تهران.

به نظر می رسد آثار لغو تحریم های بین المللی علیه ایران، از حوزه های اقتصادی و زیر بنایی فراتر می رود، دگرگونی های گسترده ای را در سراسر کشور و در بخش های دیگر موجب می شود. از جمله در ساختن بناهای جدید.

مجله "دزین" در گزارشی به این تحول پرداخته است و به نقل از آرشیتکت های محلی می گوید "ایران در آستانه دوره جدیدی از معماری ایستاده است."

توسعه اقتصادی، افزایش تقاضا برای شیوه های زندگی معاصر و رونق سرمایه گذاری در توریسم، در ترکیب با هم، فرصت های جدیدی برای افراد حرفه ای فراهم آورده است.

رضا مفاخر، مدیر یک شرکت معماری، با اشاره به انتخاب حسن روحانی به ریاست جمهوری در ۲۰۱۳ و لغو تحریم های بین المللی در ۲۰۱۶ را از عوامل اصلی تغییر یاد کرد و گفت: "ایران درهایش را به روی جهان باز می کند. و پروژه هایی که به شرکت ما واگذار می شود، از هر نظر با گذشته متفاوت است."

مفاخر افزود: "این حرکت آغاز رونق در صنعت معماری را نشان می دهد. ما معتقدیم در آستانه عصر جدیدی برای ایران و معماری آن قرار گرفته ایم."

در گزارش نشریه دزین گفته می شود رونق معماری مدرن در پروژه های اخیر نمایان است، از جمله پل ۲۷۰ متری طبیعت، که توسط لیلا عراقیان وقتی فقط ۲۶ سال داشت طراحی شد. این بزرگترین پل عابر پیاده ایران است که در منطقه عباس آباد در شمال تهران قرار دارد.

پل طبیعت یکی از سه بنای ایرانی است که در فهرست امسال جایزه آقا خان قرار گرفته اند. جایزه، که با یک میلیون دلار همراه است، به طرح هایی تعلق می گیرد که به نیازها و آرمان های جوامعی که در آنها مسلمانان حضور عمده ای دارند پاسخ می دهد.

مفاخر توضیح داد: "ساختمان سازی پس از جنگ ایران و عراق از نظر معماری و هنر بیشتر بر سکونت و ایجاد سرپناه استوار بود. با این حال در دهه گذشته، معماری جهت خود را تغییر داده است."

پروژه های مسکونی متعدد و نیز کافه کوچکی در تهران که با هدف تشویق مردم به جمع شدن در محل هایی که قبلا حضور پلیس در آنها سنگین بود طرح شد، تغییراتی را که در کشور جریان دارد برجسته می سازد.

قائم مقامی، آرشیتکت، نوامبر گذشته به نشریه دزین گفت فکر می کنم برای کسانی که خارج از ایران زندگی می کنند عادی است در پیاده رو بنشینند و قهوه بنوشند، اما عوامل سیاسی و اجتماعی زیادی وجود دارد که چنین کاری را در تهران تقریبا غیر ممکن می سازد. با طرح کافه، ما سعی کردیم مردم را از فضای بسته بیرون بیاوریم."

علیرضا تغابونی، مدیر استودیو "نکست آفیس" گفت سر برآوردن یک نسل جوان، بسیار تحصیلکرده نیروی محرکه پشت بسیاری از پروژه های جدید است.

او گفت: "نسل جدید کار می کند، به اقتصاد و بازرگانی نفوذ می کند. چیزهای جدید و مدرن و کیفیت زندگی بالاتری می خواهد، پروژه های بهتری را طلب می کند. "

در گزارش مجله دزین گفته می شود سرمایه گذاری، اقتصاد رو به رشد و ثروت بیشتر در دست مردم ایران، به اجرای پروژه های مسکونی جدید و نیز هتل ها و تاسیسات زیر بنایی شتاب می بخشد. "نکست آفیس" یک خانه شخصی در تهران با اتاق های گردان ساخته، که به ساکنانش اجازه می دهد اتاق ها را در تابستان باز کنند، یا در زمستان به داخل ببرند.

با این حال، به گفته علی دهقانی، مدیر دفتر آیینه، علیرغم تجدید علاقه از خارج، توسعه معماری با کیفیت بالا در ایران هنوز با نبرد سختی با بساز و بفروش ها روبرو است.

او گفت: "ایران میراث معماری غنی و پرباری دارد، اما متاسفانه معماری معاصر ایران دچار هرج و مرج است. اکثر ساختمان ها توسط کسانی که برای کیفیت فضا ارزشی قائل نیستند ساخته می شود."

برخی آرشیتکت ها همچنین معتقدند در حالی که بر فشار برای ساختن مسکن بیشتر در شهرها شدت می گیرد، ایران سنت های معماری خود را از دست می دهد و در تلاش هستند راه هایی برای مقابله با آن پیدا کنند.

XS
SM
MD
LG