لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۱۵

غرب می گوید توافق انتقال سوخت اتمی ایران به خارج کافی نیست


در واکنش به توافق ‌نامه تهران برای مبادله سوخت هسته ‌ای، کشورهای غربی می گویند توافق جدید برای از بین بردن تمامی نگرانی ها درباره برنامه اتمی تهران ناکافی است.

دمیتری مدودف رئیس جمهوری روسیه ضمن استقبال محتاطانه از توافق تهران گفت برای رسیدگی به نگرانی از ادامه غنی سازی اورانیوم در ایران، قدرت های دخیل در این مسئله باید مشورت ها و مذاکرات بیشتری داشته باشند.


الیستر برت، یک مقام ارشد وزارت خارجه بریتانیا می گوید کار بر قطعنامه چهارم تحریمی علیه تهران باید ادامه یابد تا زمانی که تهران درباره صلح آمیز بودن اهداف برنامه هسته ای خود به جامعه بین الملل اطمینان دهد.

برنار والرو سخنگوی وزارت خارجه فرانسه نیز گفت مذاکرات نباید با این باور که توافق تهران مشکلات بر سر برنامه اتمی تهران را حل می کند، به ضرر خود عمل کند. آقای والرو گفت «اصل» مسئله هسته ای تهران «ادامه فعالیت های غنی سازی ایران در تأسیسات نطنز، احداث راکتور آب سنگین و پرسش های بی پاسخ مانده آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره برنامه اتمی جمهوری اسلامی» است.

بریتانیا و فرانسه اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد هستند.

دولت جمهوری اسلامی روز دوشنبه از توافق خود با ترکیه و برزیل بر سر مبادله سوخت اتمی خبر داد و اعلام کرد که کشور ترکیه به عنوان محل مبادله اورانيوم كمتر غنى ‌شده ايران با سوخت اتمی است. این خبر روز دوشنبه پس از ملاقات سه جانبه میان رئیس جمهوری برزیل و نخست وزیر ترکیه با مقامات ایرانی در تهران اعلام شد.

رامين مهمان پرست سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی گفت تهران با مبادله ۱۲۰۰ کيلوگرم اورانيوم ۳/۵ درصد با ۱۲۰ کیلوگرم سوخت ۲۰ درصد، موافقت کرده است. او همچنین گفت جمهوری اسلامی تا یک هفته دیگر به شکل رسمی آژانس بين المللی انرژی اتمی را از اين توافق، مطلع خواهد کرد.

گزارش اخیر آژانس حاکی است ۱۲۰۰ کیلوگرم اورانیوم کم غنی شده تنها بیش از نیمی از ذخیره ایران است. این سازمان در ماه فوریه ذخیره اورانیوم کم غنی شده در ایران را ۲۰۶۵ کیلوگرم تخمین زد.

احمد داوود اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه که پیش از ورود رئیس جمهوری این کشور در تهران حضور یافت، می گويد توافق اخیر پس از ۱۸ ساعت مذاکره وزیران خارجه برزیل، ایران و ترکیه در روز یکشنبه در تهران، بدست آمد.

ترکیه و برزیل اعضای غیردائم شورای امنیت هستند که در راستای متقاعد ساختن تهران به پذیرفتن قرارداد مبادله مواد اتمی و جلوگیری از اعمال دور چهارم تحریم های بین المللی علیه ایران، تلاش کرده اند.

تهران پیشتر با رد پیشنهاد انتقال اورانیوم کم غنی شده به روسیه برای غنی سازی بیشتر بر مبادله همزمان مواد اتمی در خاک ایران تأکید داشت.

ایالات متحده آمریکا و متحدان غربی اش ایران را به تلاش برای تولید سلاح اتمی متهم می کنند. ایران با رد اتهامات می گوید برنامه اتمی اش صلح آمیز است.

XS
SM
MD
LG