لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۳۴

آی. ام.اف: «تصوير منفی» کشورها را از وام گرفتن منصرف می کند


واشنگتن - صندوق بین المللی پول (آی. آم. اف.) روز چهارشنبه گفت بسیاری از کشورها، به دلیل بدنامی و انگ ناشی از قرض کردن از اين موسسه مالی جهانی بر کارنامه آنها، با تردید حاضرند به ابزارهای جدید اعطای وام صندوق تکیه کنند.

صندوق بین المللی پول یک رشته از برنامه های جدید وام دهی در سال های اخیر را به اين امید راه اندازی کرده بود، که کشورهای دارای سیاست های اقتصادی نسبتا خوب -- اما نيازمند حفاظت در برابر پراکندگی بازار -- از آن استقبال کنند.

برنامه های اعطای وام این صندوق بطور سنتی با شرايط وام دهی سختی همراه است زيرا برای کشورهايی در نظر گرفته شده که با بحران فوری روبرو هستند.

اما تنها چند کشور علاقه مند به استفاده از وام های جديد شده اند، که باعث تعجب کارکنان صندوق بین المللی پول شده است. آنها تصور می کردند که این برنامه در دوران پس از بحران مالی جهانی و تشنج بازار ها، و در دوره پدید آمدن بازارهای نوظهور، و کاهش خرید اوراق قرضه توسط فدرال رزور؛ مورد استقبال قرار خواهد گرفت

در بسیاری از موارد، کشورهای نیازمند به بیمه در برابر شوک های خارجی، به جای درخواست وام از صندوق بین المللی پول به انباشت ذخایر، گسترش خطوط مبادله دو جانبه، و یا راه اندازی ترتیبات تامین مالی منطقه ای روی آورده اند.

کارکنان صندوق بین المللی پول در مقاله ای در توضيح اين سياست گفتند، «تا حد زیادی، این نشان دهنده ميزان انگ سیاسی در ارتباط با تعامل با صندوق است که تاثير بازدارنده ای بر برخی از اعضا دارد تا به دنبال حمایت های پیشگیرانه مالی صندوق نروند.»

آنها همچنين می گويند، «به نظر می رسد بی میلی سیاستگذاران برای کمک خواستن از صندوق تا حد زیادی از تصویری همواره منفی ناشی شده است که این صندوق در میان بسیاری از رهبران جامعه مدنی، سازمان های غیر دولتی، و عموم مردم، به ویژه در کشورهای آسیب دیده از بحران های گذشته، دارد.»

به عنوان مثال، شهرت صندوق بین المللی پول در آسیا، به دليل مشاوره سیاسی غلطی که در دوران بحران مالی آسیا در اواخر دهه ۱۹۹۰ داد، همچنان لکه دار مانده است. در آن زمان، صندوق توصیه کرده بود کاهش های هنگفتی در بودجه انجام گيرد و سیاست پولی سختگیرانه ای اتخاذ شود، که منتقدان می گویند به عميق تر شدن رکود اقتصادی دامن زد.

کشورهای منطقه برای اطمینان از اينکه ديگر هرگز مجبور نشوند به دنبال کمک مالی صندوق بین المللی پول بروند چيزی در حدود ۶ تریلیون دلار در ذخایر ارزی خود انباشته اند.

صندوق بین المللی پول می گويد به منظور بهتر کردن شهرتش تلاش خواهد کرد به گروه گسترده تری، فراتر از دولت ها، خدمات خود را ارائه کند.

يک مقام عاليرتبه صندوق بین المللی پول، که نخواست نامش قيد شود، به خبرنگاران گفت: هنگامی که کشورها مجبور به گرفتن کمک می شوند، بهتر است اين کار را به سرعت انجام دهند و نگذارند اين برداشت (که حمایت صندوق به اقتصادشان صدمه می زند) مانع از گرفتن وام شود.

تمرکز مقاله صندوق بین المللی پول بر سه ابزاری است که اين صندوق پس از بحران مالی جهانی راه انداخت. در اوج بحران در سال ۲۰۰۹، صندوق بین المللی پول «خط اعتباری انعطاف پذیر» را برای اقتصادهای موسوم به بازارهای نوظهور ايجاد کرد، که بر اثر کمبود اعتبار های جهانی تحت فشار قرار داشتند. اما تنها مکزیک، لهستان و کلمبیا خواهان استفاده از آن شدند.

دو سال بعد، صندوق یک خط نقدینگی شش ماهه به نام «خط نقدینگی احتیاطی» برای کشورهايی راه اندازی کرد که در حين برخورداری از سیاستی استوار، احتمالا در معرض خطر نوسانات آنی بازار، از جمله بحران بدهی در منطقه یورو، هستند. تاکنون، تنها مراکش خواستار استفاده از اين ابزار شده است.

یکی دیگر از برنامه های جدید، به نام «ابزار تامین مالی سریع» (Rapid Financing Instrument) ، همچنین آزمايش نشده باقی مانده است. این نوع از حمایت، که در حال حاضر به عنوان یکی از گزینه های رساندن کمک به اوکراین درنظر گرفته شده، برای کشورهايی است که نياز فوری به برقراری تعادل در پرداختهايی دارند که از شوک های خارجی نشات گرفته است.

در مقاله صندوق بین المللی پول آمده که این صندوق برای شفاف تر کردن آنچه کشورها بايد انجام دهند تا واجد شرايط استفاده از اين برنامه ها باشند تلاش خواهد کرد. این برنامه ها در صورت موفقيت می تواند تعداد بیشتری را تشویق به استفاده از آن کند.
XS
SM
MD
LG