لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۱۳

بحران مصر و دیدگاه رهبران کنگره آمریکا


بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که برگزاری انتخاباتی آزاد در مصر به پایان حکومت ۳۰ ساله حسنی مبارک منجر خواهد شد. به همین دلیل برخی از نمایندگان با نفوذ آمریکایی معتقدند که چنین انتخاباتی باید با احتیاط برگزار شود تا افراط گرایان در مصر به قدرت نرسند.

ایلیانا راس لیتنن، رییس کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان می گوید «آقای مبارک باید به تقاضای مردم مصر برای آزادی گوش فرا داده و بی درنگ انتخاباتی مشروع، دموکراتیک و مورد تصدیق جامعه بین المللی برگزار کند.» اما نگرانی خانم راس لیتنن از آن است که گروه اخوان المسلمین در این نا آرامی ها جای پای خود را محکم تر کند. گروهی که ایمن الظواهری، مرد شماره ۲ شبکه تروریستی القاعده هم از آن برخاسته است.

در بیانیه اخیر رییس کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، خاطر نشان شده بود که آمریکا باید از اشتباه های گذشته خود درس گرفته و در این روند تنها از نامزدهایی که از استانداردهای لازم برای رهبری کشور برخوردارند، حمایت کند. نامزدهایی که تروریسم را رد کرده، به حکومت قانون احترام قایل شوند و به تعهدهای بین المللی مصر از جمله پیمان منع گسترش سلاح هسته ای، توافقنامه صلح با اسراییل و تضمین صلح و ثَبات با همسایگانش پایبند باشند.

سناتور جان کری، رییس کمیته روابط خارجی سنا آمریکا در روزهای اخیر تظاهرکنندگان مصری را به خویشتن داری دعوت کرده و از آنان خواسته تا راه گاندی و دکتر مارتین لوتر کینگ را در پیش گیرند. آقای کری یادآور شد که حسنی مبارک که سی سال پیش و در آشفتگی های پس از ترور انور سادات به ریاست جمهوری مصر رسید، نیازمند نوع دیگری از تعامل است. سناتور کری از دولت مصر و نیروهای امنیتی آن کشور خواسته است تا در برخورد با تظاهرکنندگان خویشتن داری نشان داده و به حقوق بشر و افزایش مشارکت سیاسی شهروندان احترام بگذارند. سناتور کری از دولت مصر خواسته تا بی درنگ شبکه ارتباطات عمومی و دسترسی مردم به سایت های اینترنتی را بار دیگر برقرار سازد.

سناتور جان مک کین روز گذشته در مصاحبه ای با شبکه تلویزیونی سی ان ان گفت «ما نمی توانیم شاهد تکرار حوادث میدان تیان آن من پکن در قاهره باشیم.» وی افزود «یکی از درس ها این است که ما در جهت درست تاریخ ایستاده باشیم.» سناتور مک کین تاکید کرده پرزیدنت مبارک باید راهی برای پایان دادن به حکومت نظامی در کشور بیابد و اجازه دهد تا روندی دموکراتیک جریان پیدا کند. سناتور مک کین در عین حال چنین پروسه ای را خالی از خطر ندانسته و در مورد نفوذ اخوان المسلمین و ایران هشدار داده است .

مصر یکی از کشورهایی است که سالانه یک میلیارد و سی صد میلیون دلار از آمریکا کمک دریافت می کند. در روزهای گذشته در میان سیاستمداران این بحث پیش آمده که آیا ایالات متحده می خواهد با استفاده از این اهرم مالی حسنی مبارک را برای انجام انتخابات زود رس تحت فشار قرار دهد؟

سناتور مک کین معتقد است که همه گزینه ها از جمله قطع این کمک های مالی باید مد نظر قرار گیرد. به نظر وی از هم اکنون تا زمان برگزاری انتخابات از پیش تعیین شده یعنی ماه سپتامبر مصر شاهد خیزش احزاب سیاسی خواهد بود. احزابی که می توانند الگویی برای سایر کشورهای منطقه باشند. آقای مک کین معتقد است بر اساس دیدگاه چپ گرایانه لنین هر چه این نا آرامی ها بیشتر ادامه پیدا کند، راه برای رادیکال ها جهت کسب قدرت، هموارتر خواهد شد. اما سناتور جان کری معتقد است که قطع کمک های مالی میلیون دلاری آمریکا به مصر تصمیمی شتاب زده است. وی به همین دلیل به دستیابی به یک توافق مسالمت آمیز در این بحران خوشبین است.

XS
SM
MD
LG