لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۱۵

شبکه های اجتماعی و دوستی های مجازی


عدم رعایت ادب و اصول اخلاقی در شبکه های اجتماعی عامل کوتاه تر شدن دوره دوستی کاربران این شبکه هاست

آمار جدید حاکی از آن است که عدم رعایت ادب و اصول اخلاقی در شبکه های اجتماعی سبب شده است که دوستی های امروزی کوتاهتر شوند.

براساس ارقامی که اخیراً منتشر شده، گستاخی و اظهارات توهین آمیز در شبکه های اجتماعی سبب شده است که از هر پنج کاربر، دوتای آنها رابطه دوستی خود را با کاربران دیگر قطع می کنند.

در شرایطی که روند استفاده از شبکه های اجتماعی روزافزون است، تعداد بسیاری از کاربران از عدم رعایت ادب و اصول اخلاقی در این تارنماها خبر داده اند. براساس ارقام گزارش های جدید، ۷۸ درصد از جمعیت آماری مورد مطالعه ای که ۲ هزار و ۶۹۸ کاربر فعال در شبکه های اجتماعی را در برمی گیرد، از گستاخی و بی ادبی دوستان خود در فضای مجازی خبر داده اند.

در این گزارش آمده که از هر پنج کاربر شبکه اجتماعی، یک کاربر تماس مستقیم و رابطه دوستانه خود را با کسی که در فضای مجازی ادب و اصول اخلاق و دوستی را رعایت نمی کرد، قطع کرده است.

ژوزف گرنی، مدیر یک نهاد آموزشی موسوم به «وایتال اسمارتس» که این نظرسنجی را انجام داده است، می گوید این روزها اختلافات و دشمنی های فضای مجازی اغلب به زندگی واقعی مردم نیز سرایت می کند و ۱۹ درصد از آنها که در فضای مجازی بحث و اختلاف نظر داشته اند، با هم قطع رابطه می کنند و نام یکدیگر را از فهرست اسامی دوستانشان حذف می کنند.

آقای گرنی پس از تهیه این گزارش که سه هفته پیش منتشر شد، به خبرگزاری رویترز گفت: «دنیا متحول شده و بخش بسیار قابل توجهی از روابط آدم ها در فضای مجازی و اینترنتی شکل می گیرد، اما رعایت ادب و اخلاق با پیشرفت فن آوری همگام نبوده است».

وی خاطرنشان کرد: «شگفت آن است که گروه بزرگی از کاربران شبکه های اجتماعی این شیوه رفتار را تأیید نمی کنند، اما حتی عده ای از همانها هم، همچنان به این گونه رفتارها ادامه می دهند. چطور می شود کسی در فضای مجازی به دیگری بی احترامی و توهین کند، اما در ارتباطات مستقیم و رو در رو چنین نکند؟»

آمار مرکز نظرسنجی معتبر موسوم به «پیو» حاکی از آن است که این روزها ۶۷ درصد از بزرگسالان در ایالات متحده از شبکه های اجتماعی استفاده می کنند و فیس بوک محبوبترین و پرطرفدارترین این شبکه هاست. اما این آمار، فراگیر نیست و تحقیقات مرکز پیو، حاکی از آن است که در بریتانیا، ۵۰ درصد بزرگسالان کاربر فیس بوک هستند.
اختلافاتی که از شبکه های مجازی به فضای جامعه کشیده شده، یکی از انگیزه های مهم انجام این نظرسنجی بوده است.

در این پژوهش همچنین به تنش های محیط کار کابران فضای مجازی و شبکه های اجتماعی اشاره شده است. در برخی موارد کاربران در تارنماهای گفتگوهای اینترنتی از همکاران خود بدگویی کردند و همین امر باعث دلخوری و آزردگی شده بود.

آقای گرنی می گوید: «ظاهراً مردم از این مکالمات و اهمیت مطرح نشدن آن ها در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی آگاهی دارند اما با این همه، به نظر می رسد که از ابراز احساسات خود در لحظه و بیان دیدگاه هایشان از طریق این شبکه ها دست برنمی دارند».

وی پیشنهاد می کند که کاربران، اطرافیان خود را تشویق کنند تا رفتار موجه تر و مناسب تری در فضای مجازی داشته باشند.

او می گوید رعایت سه اصل که می تواند به بهتر شدن گفتگوهای فضای مجازی کمک کنند، عبارتند از: اجتناب از گفتگوی یک طرفه، جایگزین کردن ادبیات مملو از قضاوت با واژگان بهتر، و دست برداشتن از حمله های لفظی شخصی به ویژه هنگامی که خون کاربران از شدت خشم به جوش آمده باشد.

مدیر موسسه وایتال اسمارتس در ادامه گفت و گوی خود با خبرگزاری رویترز، در توصیه ای به کاربران شبکه های اجتماعی می افزاید: «وقتی واکنش کاربر دیگری را به یادداشت خود می خوانید و احساس می کنید که این تبادل نظر در قالب گفتگویی اینترنتی مملو از هیجان است، همان جا خود را متوقف کنید و مشاجره را به مکانی خارج از فضای مجازی انتقال دهید. شاید بهتر باشد که اختلافات را رو در رو حل کنید».
XS
SM
MD
LG