لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۳۲

فیسبوک در بازار سهام


عرضۀ سهام فیس بوک در بازار سرمایه از روز هجدهم ماه مه
عرضۀ سهام فیس بوک در بازار سرمایه از روز هجدهم ماه مه

سهام فیس بوک یا کتاب چهره از روز جمعۀ ۱۸ مه ۲۰۱۲ در بازار نَزدَک ارائه شده است.

همزمان با نخستین ساعات عرضۀ سهام شرکت فیس بوک، گویا سرمایه گذاران بسیاری که تا پیش از روز جمعۀ ۱۸ مه- روز سهامی عام شدن فیس بوک- روی "لایک" کلیک کرده بودند (یا فیس بوک را پسندیده بودند)، تغییر عقیده داده اند.

هر سهم این شبکۀ اجتماعی صبح جمعه به بهای ۴۲ دلار و ۵ سنت عرضه شد، که از بهای اولیۀ ۳۸ دلار آن، نزدیک به ۱۱ درصد بیشتر بود.

با وجود هواخواهان فراوان اما، ارزش سهام شرکت فیس بوک به سرعت به سراشیب افتاد. این سقوط در پی به تعویق افتادن زمان عرضۀ سهام این شرکت برای فروش اتفاق افتاد؛ آنچه بدواً بنا بود از زمان گشایش بازار آغاز شود اما عملاً تا ساعت یازده و نیم بامداد به تأخیر افتاد.

سه سهامدار عمدۀ فیس بوک، مارک زاکربرگ- مدیرکل و یکی از بنیانگذاران آن- شریل ساندبرگ؛ مدیرعامل آن هستند، نیز جیمز بریر و شرکت اکسل ( به اتفاق). آقای زاکربرگ ۲۰ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار در این شبکۀ اجتماعی سرمایه گذاری کرده، خانم ساندبرگ یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار، و آقای بریر و شرکت معظم اکسل مجموعاً ۱۳ میلیون و ۷۰۰ هزار دلار در فیس بوک سرمایه گذاری کرده اند.

تاکنون چندین شبکۀ اجتماعی دیگر - از جمله لینکداین ( تارنمایی با کاربرد حرفه ای و کاریابی) سهامی عام شده اند، و مدتها بود که سخن از عمومیت یافتن سهام فیس بوک نیز در میان بود.

ارقام حیرت آورِ فیسبوک


فیس بوک؛ پدیدۀ فراگیر امروزینی که فرصت و فضای فراوانی می طلبد و اعتیاد به آن، آن را در میان انواع مدرن اعتیاد قرار داده، برمبنای آمار تارنمای خودش، تا پایان مارس ۲۰۱۲ - یعنی نزدیک به دو ماه پیش- ۹۰۱ میلیون کاربر فعال داشته است.

بیش از نیمی ازاین شمار، هر روز - وبسیاری از آنها چندین بار در روز، سراغ فیس بوک خود می روند. ۴۸ درصد از اعضای ۱۸ تا ۳۴ سالۀ این شبکۀ اجتماعی، به محض چشم گشودن اول صبح، صفحۀ فیس بوک را می گشایند. شگفت آنکه از این میان ۲۸ درصد پیش از آنکه از رختخواب برخیزند، این میعاد روزانه را نو می کنند.

نزدیک به ۷۲ درصد از کاربران اینترنت در آمریکا، عضو فیس بوک اند. نزدیک به ۷۰ درصد از این کاربران خارج از آمریکا ساکنند.

ماهی افزون بر ۷۰۰ میلیارد دقیقه از وقت مردم در شبکۀ اجتماعی فیس بوک سپری می شود. بیش از ۲۰۰ میلیون نفر از طریق تلفن همراهشان وارد فیس بوک می شوند، و ۴۸ درصد از جوانان می گویند از طریق فیس بوک از اخبار روز جهان آگاه می شوند.

در هر ۲۰ دقیقه، بیش از یک میلیون لینک در فیس بوک به اشتراک گذارده می شود، در همین مدتِ اندک ۲ میلیون تقاضای دوستی پذیرفته می شود و نزدیک به ۳ میلیون پیام از راه امواج این شبکه انتقال می یابد.

فیسبوک به چند؟

جواب این است: به یکصد میلیارد دلار. این رقمی بوده که از ابتدا از آن به عنوان ارزش این کمپانی عظیم - که دفتر مرکزی و مدیریت آن در کالیفرنیاست - سخن به میان آمده . اما عده ای ازمتخصصان بازار سرمایه اعتقاد دیگری دارند و می گویند ارزش شبکۀ اجتماعی فیس بوک کمتر از این است. برخی از آنها این رقم را ۷۵ میلیارد و برخی دیگر ارزش فیسبوک را تنها معادل ۵۰ میلیارد دلار برآورد کرده اند.
طی کمتر از یک دهه، فیس بوک از اتاقی در یکی از خوابگاههای دانشگاه هاروارد به پدیدۀ اجتماعی روز جهان بدل شد؛ پدیده ای که برخی جامعه شناسان، رویدادهای شگرفی چون بهار عرب را به تأثیر آن بر اجتماع و مردم- به ویژه جوانان- منتسب کرده اند.

مارک زاکربرگ- سهامدار اصلی، مدیرعامل، و یکی از پدید آورندگان فیس بوک، در ۲۸ سالگی، به بیست و نهمین فرد متمول جهان بدل شده است.

برخی کارشناسان بازارسرمایه می گویند بر اساس ارزشی که فیسبوک یافته می توان استنتاج کرد که جامعۀ سرمایه گذاران و خریداران سهام، اعتماد بسیاری به زاکربرگ دارند و اکنون از او انتظار می رود که گامهایی بلند درراستای توجیه اقتصادی این پدیده بردارد.
XS
SM
MD
LG