لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۰۷:۳۵

تبعات انتخابات پرسش برانگيز ۲۲ خرداد ۱۳۸۸


تبعات انتخابات پرسش برانگيز ۲۲ خرداد ۱۳۸۸
تبعات انتخابات پرسش برانگيز ۲۲ خرداد ۱۳۸۸

انتخابات رياست جمهوری سال ۱۳۸۸ از بسياری جهات نقطه چرخشی بود در طول عمر سه دهه ای جمهوری اسلامی در ايران؛ ازنظر ميزان شرکت کنندگان داخل و خارج، از نظر حضور طرفداران ايجاد تغيير، و از نظر به چالش کشيده شدن ولی فقيه از سوی دو تن از نامزدهای انتخابات که از ارکان نظام محسوب می شدند.

۲۲ خرداد ۱۳۸۸

مردم با حضور گسترده ۴۰ ميليونی درپای صندوقهای رای يک رکورد بيسابقه در تاريخ انتخابات درسی سال عمر جمهوری اسلامی برجای گذاشتند. حضور گسترده ايرانيان مقيم خارج دراين انتخابات خود يک رويداد بی سابقه بود. پيش زمينه چنان حضوری را شايد بتوان تا حد زيادی مناظره های انتخاباتی خاصه ميان ميرحسين موسوی و محمود احمدی نژاد دانست که ميليونها نفر ناظر و داور آن مناظره ها بودند.

۲۳ خرداد ۱۳۸۸

وزارت کشور اعلام کرد ۶۳ درصد آراء به محمود احمدی نژاد داده شده و او برنده انتخابات دوره دهم است. آيت اله خامنه ای دراقدامی فراقانونی و پيش ازآنکه بنا به قانون، شورای نگهبان صحت انتخابات را تاييد کند به آقای احمدی نژاد تبريک گفت و از سه رقيب وی خواست به شکست خود تن در دهند. مير حسين موسوی و مهدی کروبی با بهت آور و مضحک خواندن نتيجه شمارش آراء به فرمان ولی فقيه تن درندادند.

۲۴ خرداد ۱۳۸۸

مردم با شعار رای من کو؟ به خيابانها آمدند و حاضر نشدند نتيجه اعلام شده از سوی وزارت کشور را بپذيرند. طرفداران محمود احمدی نژاد نيز با حضور خيابانی، پيروزی او را جشن گرفتند و اقای احمدی نژاد مخالفان خودرا خس و خاشاک ناميد.

۲۵ خرداد ۱۳۸۸

جمعيتی که آن را سه ميليون برآورد کرده اند با حضور در خيابانهای اصلی تهران به نتيجه انتخابات اعتراض کردند. اين بزرگترين جمعيت مخالفان دولت در روزهای پس از انتخابات بود. شماری از راه پيمايان توسط تک تيراندازان دولتی کشته و زخمی شدند. اين راه پيمايی های اعتراضی روزهای ۲۶، ۲۷ و ۲۸ خرداد نيز انجام شد.

۲۹ خرداد ۱۳۸۸

آيت اله خامنه ای در نماز جمعه دانشگاه تهران هر نوع تقلب در انتخابات را رد کرد و گفت مسؤليت هرنوع خشونت از آن پس برعهده سران فتنه خواهد بود. سران فتنه به مهدی کروبی و ميرحسين موسوی اطلاق می شد که تا به امروز نيز همين اصطلاح از سوی مقامات دولت درمورد آنها به کار برده می شود.

۳۰ خرداد ۱۳۸۸

درتظاهرات اين روز و با توجه به هشدار پيشين آقای خامنه ای، ندا آقا سلطان و شماری ديگر از معترضان خيابانی کشته شدند. چهار هزار نفر ازمخالفان بازداشت شدند. از نخستين روز های پس ازانتخابات دستگيری سران و چهره های مخالف حکومت آغاز شد و محاکمه دسته جمعی روز نامه نگاران، فعالان سياسی و معترضان در دادگاه های نمايشی آغاز شد. مخالفان از سوی طرفداران حکومت به انجام کودتای نرم متهم و محاکمه شدند.

۸ تير ۱۳۸۸

شورای نگهبان صحت انتخابات را تاييد کرد. احمد جنتی دبير اين شورا انتخابات دوره دهم را بی مساله ترين انتخابات تاريخ جمهوری اسلامی توصيف کرد.

۲۶ تير ۱۳۸۸

نماز جمعه تهران با امامت اکبر هاشمی رفسنجانی و با حضور گسترده مخالفان دولت برگزار شد. هاشمی دراين نماز با تاکيد بر بحران سياسی خواهان آزادی زندانيان و ايجاد اعتماد درمردم در مورد انتخابات شد. اين آخرين باری بود که آقای رفسنجانی در نماز جمعه شرکت کرد.

۱۲ مرداد ۱۳۸۸

مراسم تنفيذ حکم رياست جمهوری آقای احمدی نژاد از سوی رهبر نظام انجام شد.

۶ دی ۱۳۸۸

درمراسم عاشورا تظاهرات گسترده ای عليه حکومت در خيابانهای تهران انجام شد. عده زيادی زخمی، کشته و بازداشت شدند.

۲۲ خرداد ۱۳۸۹

ميرحسين موسوی و مهدی کروبی برای راهپيمايی درخواست مجوز از وزارت کشورکردند اما چنان مجوزی داده نشد و راه پيمائی لغو شد. مردم در خيابانها حضور يافتند و دست به اعتراض زدند.

۲۵ خرداد ۱۳۸۹

در سالگرد تظاهرات ميليونی، مردم به خيابانهای تهران آمدند حضور پليس و نيروهای امنيتی بسيار سنگين بود. شماری از مردم دستگير شدند يا کتک خوردند.

۳۰ خرداد ۱۳۸۹

دانشگاهها برای بزرگداشت ياد کيانوش آسا دانشجوی کشته شده در تظاهرات سال پيش دست به تحضن زدند. مأموران امنيتی اين تحصن را به خشونت کشاندند.

۲۵ بهمن ۱۳۸۹

ميرحسين موسوی و مهدی کروبی درحمايت از جنبشهای آزادی خواهی مصر و تونس اعلام راه پيمائی کردند. اين راه پيمائی انجام شد و با حضور سنگين پليس و امنيتی ها به خشونت کشانده شد. مير حسين موسوی، زهرا رهنورد، مهدی کروبی و فاطمه کروی در حبس خانگی قرار گرفتند که تا به امروز ادامه يافته است.

آمريکا و اروپا جمهوری اسلامی را به دورويی متهم کردند و گفتند درحالی که ادعای حمايت از جنبشهای منطقه ای را دارد مردم ايران را که خواهان پشتيبانی از چنان جنبش هايی هستند، سرکوب می کند. اين رفتار دو گانه تا به امروز نيز ادامه يافته است و در حالی که برای سرکوب جنبش مردم بحرين سرو صداراه انداخته است دربرابرکشتار بيش از هزار غيرنظامی توسط ارتش سوريه سکوت همراه با حمايت از رژيم بشار اسد را درپيش گرفته است.

XS
SM
MD
LG