لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۰۷

مصر؛ آرامش پیش از توفان


مصر؛ آرامش پیش از توفان
مصر؛ آرامش پیش از توفان

جز گروه های کوچکی از تظاهرکنندگان در پایتخت مصر و شهر سوئز در شمال کشور، روز پنجشنبه بیشتر خیابان های قاهره پس از دو روز تظاهرات گسترده وحضور نیروهای امنیتی و پلیس آرام گزارش شده است. اما با توجه به تظاهراتی که برای روز جمعه و پس از نماز تدارک دیده شده، این وضعیت در مصر را به آرامش پیش از طوفان تشبیه کرده اند.

به گزارش تارنمای روزنامه کریستین ساینس مانیتور، پس از انتشار این شایعه که تعدادی از بازرگانان ثروتمند مصری نزدیک به حسنی مبارک آماده فرار از کشور شده اند، «ئی جی ایکس ۳۰» یکی از مهمترین شاخص های بورس قاهره بیش از ده درصد سقوط کرد. (۱)

روزنامه الاهرام چاپ قاهره با تیتر «زمان اقدام فرا رسیده» به نقل از یکی از تظاهر کنندگان نوشته است «هر ملتی، زمانی قیام می کند. در مصر نیز قیمت ها به شدت افزایش یافته و هستند خانواده هایی که حتی نمی توانند هزینه زندگی روزانه خود را تامین کنند.»

تظاهراتی که از تقریبا یک ماه پیش در تونس آغاز شده و هنوز ادامه دارد، به صورتی غیر منتظره به فرار زین العابدین بن علی، رئیس جمهوری کشور در ۲۳ سال گذشته منجر شد. این حادثه زمین لرزه ای در جهان عرب شکل داده که علاوه بر مصر، روز پنجشنبه به یمن نیز سرایت کرده است. اما آن چه در قاهره رخ داده به دلیل تعداد جمعیت، نفوذ و محوریت مصر در دنیای عرب از اهمیت بیشتری برخوردار است. چهارشنبه در دومین روز تظاهرات در قاهره جوانی تظاهرکننده با اشاره به جراحت و باند پیچی پیشانی اش با عصبانیت گفت «این دموکراسی در مصر است! من در تظاهرات دیروز زخمی شده ام، اما امروز هم آمده ام و فردا هم خواهم آمد تا بگویم که ما آزادی می خواهیم. حتی اگر یک سال هم طول بکشد و با خطر مرگ هم روبرو شوم، دست بردار نیستم.» (۲)

در حالی که پلیس به منظور درهم شکستن تظاهرات ضد دولتی بیش از ۹۰۰ تن را بازداشت کرده، قرار است محمد البرادعی یکی از چهره های شاخص مخالفان روز پنجشنبه به کشور بازگردد.

محمد البرادعی رئیس سابق آژانس بین المللی انرژی اتمی سال گذشته پس از بازگشت به مصر به عنوان مهمترین رهبر جناح های لیبرال کشور مطرح شد و اکنون به نظر می رسد این بازگشت در ارتقا نقش وی در رهبری تظاهرات روز جمعه موثر واقع شود.

از سوی دیگر، عصام العریان سخنگوی اخوان المسلمین مهمترین گروه مخالف دولت مصر، در مورد تحرکات مردمی روز جمعه که به «تظاهرات غضب» معروف شده می گوید «این تظاهرات تا زمان دریافت پاسخ مناسب از سوی رژیم ادامه خواهد یافت. تاکید می کنم، این تظاهرات نمادین نیست. در تظاهرات غصب در روز جمعه مراسمی هم برای یادبود کشته های شهر سوئز برگزار خواهد شد.» به گفته آقای العریان تظاهرات در مصر پاسخی است به دهه ها فشار و فقر و اگر دولت با سرکوب با تظاهرکنندگان مقابله کند، لاجرم به انفجار منجر خواهد شد.

تظاهرات بی سابقه در مصر ۸۰ میلیون نفری تهدید مستقیم ریاست جمهوری ۳۰ ساله حسنی مبارک ۸۲ ساله است. فردی که تاکنون واکنشی نسبت به حوادث اخیر نشان نداده است.

پانوشت ها:

http://www.csmonitor.com/World/Backchannels/2011/0127/Egypt-stocks-down-protester-morale-up-as-they-prepare-for-Friday

http://www.csmonitor.com/World/Middle-East/2011/0126/Egypt-protesters-brave-crackdown-to-clash-with-police-for-second-straight-day

XS
SM
MD
LG