لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۰۱

چالش مصر برای تعریف آزادی بیان


مردم مصر طی دو سال گذشته به شیوه های مختلفی همچون فعالیت های اینترنتی و اعتراض های خیابانی از حق خود برای آزادی بیان بهره برده اند، آزادی هایی که در گذشته غیرممکن به نظر می رسید.

علا الاسوانی، رمان نویس مصری معتقد است که تحت حاکمیت پرزیدنت محمد مرسی، احساس آزادی تخیل و تجسمی بیش نیست چرا که او فقط در پی دستیابی به اهداف و برنامه های خود است. الاسوانی می گوید «گویی زندگی بر اساس این فرمول تعریف شده است: آزادی نگارش در مورد هر موضوع و آزادی (دولتمردان) برای هرگونه اقدام عملی». او معتقد است که رهبری کنونی حاکم بر کشور حتی بیش از حسنی مبارک، رئیس جمهوری پیشین کشور (آزادی ها را) سرکوب کرده است.

الاسوانی می گوید «آقای مرسی حدود ده نویسنده متهم به توهین به رئیس جمهوری را به پای میز محاکمه کشاند. او این اقدامات را در چهار یا شش ماهی که بر سر قدرت بوده، اتخاذ کرده است».

واکنش دولت جدید مصر فقط در مسئله توهین به رهبران سیاسی خلاصه نمی شود. یک نوار ویدئویی اهانت آمیز به پیامبر اسلام که در ایالات متحده ساخت شده بود نیز به حمله به سفارت آمریکا در این کشور منتهی و برای اتباع مصری که این فیلم را ساخته بودند به طور غیابی حکم اعدام صادر شد.

دیدگاه اسلام گرایان از آزادی بیان با تعریف آزادی بیان در جهان غرب تفاوت های عمده ای دارد. صفوت الغنی، امام جماعت اسلامیه می گوید درک و فهم (این گروه) از آزادی متفاوت است. او حامی آزادی است که تحت کنترل «احترام به تقدس و آموزه های اسلام» قرار دارد. در مصر که ریشه های مذهب در اعماق زندگی مردم رخنه کرده است، چنین دیدگاه و تعریفی از آزادی از حمایت گسترده ای برخوردار است.

کشورهای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا که طی سال های اخیر شاهد تحولات عمیق و انقلاب بوده اند برای ارائه تعریف جدیدی از حقوق و آزادی های شهروندانشان با چالش های بسیاری مواجه هستند. شاید مصر که پرجمعیت ترین کشور جهان عرب است، بتواند استاندارد حقوق و آزادی ها را تعریف کند تا کشورهای دیگر نیز از آن پیروی کنند.
XS
SM
MD
LG