لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۳۲

کابینه جدید مصر، با تغییرات اندک، سوگند یاد کرد


کابینه جدید مصر، با تغییرات اندک، سوگند یاد کرد
کابینه جدید مصر، با تغییرات اندک، سوگند یاد کرد

در حالی که ده ها هزار شهروند مصری روز دوشنبه برای هفتمین روز متوالی در میدان تحریر و خیابان های قاهره حضور خود را حفظ کرده اند و با بی اعتنایی به قوانین منع رفت و آمد، همچنان خواستار پایان ریاست جمهوری سی ساله حسنی مبارک بر این کشور هستند،

آقای مبارک وزیران جدید کشور و اقتصاد را معرفی کرد. این اقدام رئیس جمهوری مصر از سوی منتقدان تلاش آشکار او برای آرام کردن تظاهرکنندگان خشمگین تعبیر شده است. وزیران کلیدی امور خارجه و دفاع مصر در پست های خود در کابینه مصر ابقا شده اند و دولت جدید روز دوشنبه تنها با دو تغییر نسبت به کابینه قبلی در حضور رئیس جمهوری سوگند یاد کرد.

بنا به گزارش ها از قاهره، وزیر جدید کشور مصر، ژنرال «محمود وجدی» رئیس سابق زندان های مصر است که جانشین «حبیب العادلی» شده است که مدیریت پلیس و نیروهای امنیتی لباس شخصی مصر را بر عهده دارد. در پی درگیری های مرگبار هفته گذشته میان پلیس و تظاهرکنندگان، بسیاری از مردم مصر خواستار برکناری حبیب العادلی شده بودند. همچنین سمیر محمد رضوان به عنوان وزیر امور اقتصاد معرفی شده است که جانشین یوسف پطرس غالی شده است.

در کابینه جدید محمد حسین طنطاوی، وزیر دفاع با حفظ سمت به عنوان معاون نخست وزیر معرفی شد و احمد ابوالغیظ در سمت وزارت خارجه مصر ابقا شد. حسنی مبارک هفته گذشته احمد شفیق را به عنوان نخست وزیر جدید کشور معرفی کرد.

حسنی مبارک در حالی این تغییرات جزئی را در کابینه مصر اعمال کرده است که تظاهرکنندگان مصری می گویند تا آقای مبارک از سمت خود کناره گیری نکند، به تظاهرات ادامه می دهند. روز دوشنبه، هلیکوپترها بر فراز تظاهرکنندگانی که برای فشار به آقای مبارک خواستار برگزاری تظاهرات میلیونی در روز سه شنبه شده اند، پرواز می کردند. تظاهرکنندگان همچنین خواستار اعتصاب عمومی شده اند.

واکنش های بین المللی

رهبران جهان از نزدیک شاهد تحولات مصر هستند. کاترین اشتون، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، حسنی مبارک رئیس جمهوری مصر را به پاسخگویی به شکایات تظاهرکنندگان مخالف دولت و مذاکره با اپوزیسیون ترغیب کرده است.
خانم اشتون پیش از ملاقات با وزیران خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل در روز دوشنبه گفت آقای مبارک باید «به خواسته های مشروع مردم مصر» پاسخ دهد. کاترین اشتون همچنین خواستار در پیش گرفتن «روش بدون خشونت و فوری» بر اساس گفت و گو با اعضای جامعه مدنی در مصر شد.
سخنگوی کاترین اشتون به صدای آمریکا گفته است که وضعیت مصر اولویت جلسه روز دوشنبه وزیران خارجه اتحادیه اروپا است.
باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا خواستار «گذار منظم» به سوی دولت پاسخگو در مصر شده است.
رهبران بریتانیا، فرانسه و آلمان نیز در سخنانی در همین زمینه، حسنی مبارک را به «در گرفتن روند تغییری فراخواند که در دولت و انتخابات آزاد و عادلانه متجلی شود».
دیوید کامرون، نخست وزیر بریتانیا، نیکولا سرکوزی، رئیس جمهوری فرانسه و آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان درخواستی مبنی بر استعفای حسنی مبارک را مطرح نساخته اند.
در اسرائیل، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر گفته است که کشورش تظاهرات ضد دولتی در مصر را «هشیارانه و از نزدیک دنبال می کند». آقای نتانیاهو ابراز امیدواری کرد که روابط صلح آمیز ادامه یابد.
کشور عرب مصر با بیش از ۸۰ میلیون جمعیت با اسرائیل قرارداد صلح دارد و نقشی اساسی به عنوان میانجی مذاکرات صلح خاورمیانه، بین اسرائیل و فلسطینی ها ایفا کرده است.
اما از سوی دیگر، احساسات ضد اسرائیلی فراوانی در میان مردم مصر مشاهده می شود و تحلیلگران می گویند اسرائیل نگران است که اگر دولت جدیدی در مصر روی کار آید، ممکن است قرارداد صلح با اسرائیل لغو شود.

تداوم اعتراض ها برای روز هفتم

روز دوشنبه نیروهای پلیس در خیابان ها حاضر شدند اما نیروهای امنیتی می گویند دستور دارند تا بدون هیچ درگیری با تظاهرکنندگان، به کارهای معمول خود ادامه دهند.

هزاران گردشگر خارجی به علت بروز ناآرامی ها برای خروج از مصر در فرودگاه های این کشور سرگردان شده اند. چندین دولت شهروندان خود را به خروج از مصر ترغیب کرده اند و هواپیماهایی را برای خارج کردن شهروندان خارجی به قاهره فرستاده اند.

در ناآرامی های مصر طی یک هفته گذشته، بیش از صد تن کشته شده اند.

غارتگری در روزهای اخیر به یکی از مشکلات شهر قاهره بدل شده است و شماری از ساکنان با تشکیل گروه های دفاعی حفاظت از محله ها و منازل مسکونی خود را برعهده گرفته اند. ارتش مصر همچنان در خیابان ها حاضر است و تانک ها ساختمان های دولتی و بانک را حفاظت و نگهبانی می کنند.

تلویزیون الجزیره می گوید مقامات مصر شش تن از کارمندان این شبکه خبری را بازداشت و دوربین های آنان را ضبط کرده است. این خبرنگاران پس از مدت کوتاهی آزاد شدند.

ناآرامی در مصر به شکل خودجوش و محلی آغاز شد اما به سرعت در روز یکشنبه شکل سازمان یافته و جدی به خود گرفت. تظاهرات مصر هنگامی جدی تر شد که اخوان المسلمین، بزرگترین گروه اپوزیسیون و اسلامگرای مصر حمایت خود را از محمد البرادعی، چهره سرشناس مخالف حسنی مبارک و رئیس سابق آژانس بین المللی انرژی اتمی، اعلام کرد.

ائتلاف جدید اپوزیسیون که از جمله شامل اخوان المسلمین است، از البرادعی خواسته است تا دولت وحدت ملی تشکیل دهد و با ارتش مصر وارد مذاکره شود.

آقای البرادعی روز یکشنبه در میدان تحریر قاهره خطاب به حدود ۵ هزار تظاهرکننده مصری گفت که آنان «نمی توانند به عقب برگردند». او خواستار «مصر جدید» شد که در آن تک تک شهروندان در «آزادی و کرامت» زندگی کند.

XS
SM
MD
LG