لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۱۳

حسنی مبارک می گوید از رهبری مصر نمی تواند کناره گیری کند


یک خبرنگار فرانسوی مجروح در میدان تحریر قاهره توسط معترضان مداوا می شود
یک خبرنگار فرانسوی مجروح در میدان تحریر قاهره توسط معترضان مداوا می شود

حسنی مبارک، رییس جمهوری مصر می گوید از رهبری مصر خسته شده است و می خواهد همین حالا قدرت را رها کند، اما نگران آن است که در صورت کناره گیری، مصر در هرج و مرج بیشتری فرو رود.

آقای مبارک روز پنجشنبه در مصاحبه با کریستین امانپور از شبکه تلویزیونی ABC، جنبش اپوزیسیون «اخوان المسلمین» را برای خشونت هایی که پایتخت مصر را در چند روز گذشته فرا گرفته است، سرزنش کرد.

مصاحبه آقای مبارک پس از آن انجام می شود که معترضان با پرتاب سنگ، قانون منع آمد و شد شبانه در قاهره را نادیده گرفتند. در خیابان های قاهره همچنین صدای شلیک گلوله شنیده شد.

معترضان جمعه پیش رو را «روز خروج» آقای مبارک خوانده اند و اعلام کرده اند تظاهراتی بزرگ را تدارک دیده اند تا از او بخواهند فورا از قدرت کناره گیری کند.

آقای مبارک در یک سخنرانی ملی که چند روز پیش پخش شد، وعده داد پس از سپری شدن دوره فعلی ریاست جمهوری، به دنبال انتخاب مجدد نباشد.

عمر سلیمان، معاون رییس جمهوری مصر پیشنهاد استعفای فوری حسنی مبارک را رد کرده است و می گوید چنین اقدامی «دعوت به هرج و مرج» خواهد بود.

آقای سلیمان در مصاحبه ای که از تلویزیون دولتی مصر منتشر شد، گفت رییس جمهوری مصر یک «نقشه راه» برای پرداختن به درخواست های معترضین تهیه می کند. او همچنین با تایید گزارش های قبلی گفت پسر آقای مبارک جمال، برای کسب سمت ریاست جمهوری تلاش نمی کند.

در همین حال، گزارش های رسیده از مصر حاکی از آن است که پلیس مصر و نیروهای امنیتی، بازداشت تظاهرات کنندگان را آغاز کرده اند. بازداشت ها در حالی صورت می گیرد که مخالفان و حامیان حسنی مبارک به زد و خورد با یکدیگر ادامه می دهند.

آخرین درگیری ها میان دو گروه، دست کم پنج کشته و صدها زخمی برجای گذاشته است.

پیشتر، احمد شفیق، نخست وزیر مصر در تلویزیون دولتی به خاطر خشونت ها عذرخواهی کرده بود. مخالفان دولت مصر که از این اقدام قانع نشده اند. آنان دولت حسنی مبارک را متهم می کنند که خشونت علیه معترضان را تشویق می کند یا دست کم به حامیان خود اجازه می دهد که به مخالفان دولت حمله کنند.

حمله به خبرنگاران و فعالان حقوق بشر

از سوی دیگر، گزارش ها حاکی از ان است که ده ها خبرنگار خارجی که رویداد های مصر را در قاهره پوشش می دهند، هدف حمله دسته های حامی حسنی مبارک قرار گرفته اند.

وزارت امورخارجه آمریکا این موضوع را اقدامی برنامه ریزی شده برای ترساندن رسانه های بین المللی خوانده است.

نیروهای امنیتی مصر نیز تعدادی از خبرنگاران را در روز های چهارشنبه و پنجشنبه بازداشت کردند که از جمله آنها، خبرنگاران دو روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز و واشنگتن پست و همچنین تلویزیون ماهواره ای الجزیره است. هر سه رسانه خبری می گویند خبرنگارانشان اکنون آزاد شده اند.

شمار قابل توجهی از شبکه های خبری از جمله بی بی سی، ای بی سی، سی ان ان، و تلویزیون سوییس گزارش داده اند که کارمندانشان طی درگیری های اخیر میان حامیان و مخالفان حسنی مبارک در مرکز قاهره، مورد حمله قرار گرفته اند.

گروه های حقوق بشری می گویند نزدیک به ۳۰ فعال حقوق بشر از جمله شهروندان مصری و خارجی، در حمله نیروهای پلیس به یک مرکز حقوقی در قاهره - مرکز حقوقی حشام مبارک - بازداشت شدند.

گزارشگران می گویند طرفداران خشمگین آقای مبارک که رسانه های خبری را طرفدار مخالفان دولت می دانند، آنان را هدف حمله خود قرار داده اند. دولت مصر نیز همین اتهام را به رسانه های خبری وارد کرده است.

هیلری کلینتون، وزیر امورخارجه آمریکا روز پنجشنبه به «حمله علیه تظاهرات کنندگان آرام، فعالان حقوق بشر و دیپلمات ها و شهروندان خارجی» انتقادی تند نشان داد.

XS
SM
MD
LG