لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۵۰

پیشگیری از افتادن تسلیحات کشتار جمعی به دست تروریست ها


شورای امنیت سازمان ملل متحد در تلاش برای بازداشتن تروریست ها از دستیابی به تسلیحات اتمی، شیمیایی و میکروبی، به اتفاق آرا قطعنامه ۱۵۴۰ را تصویب کرد که ابزار قانونی اصلی آن در جلوگیری از گسترش تسلیحات کشتار جمعی است، برای ده سال تمدید شود.

سوزان رایس، نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد در یک بیانیه کتبی گفت: شورای امنیت سازمان ملل متحد موضعی قاطع و یکپارچه علیه گسترش تسلیحات کشتار جمعی اتخاذ کرد. این اقدام ابزاری را که کمیته ۱۵۴۰ سازمان ملل متحد در کمک به کشورها در افزایش توانایی مقابله با این چالش ها را در اختیار دارد، تقویت می کند.

قطعنامه ۱۵۴۰ نخستین بار در سال ۲۰۰۴، زمانی که آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره یک بازار سیاه بزرگ تجهیزات و دانش اتمی تحقیق می کرد، ارائه شد.

عامل تحقیقات این بود که پاکستان قبول کرد دانشمند اتمی ارشد آن تکنولوژی اتمی را در اختیار ایران، لیبی و کره شمالی قرار دهد.

بنابراین، قطعنامه ۱۵۴۰ کشورهای عضو سازمان ملل متحد را ناچار می سازد برای بازداشتن بازیگران یاغی از تولید، تهیه و انتقال تسلیحات کشتار جمعی، ابزار مربوط به آنها و وسائل تحویل، گام هایی بردارند. همچنین هیاتی برای نظارت بر اجرای قطعنامه در شورای امنیت به وجود می آورد.

سازمان ملل متحد در تصویب قطعنامه تشخیص داد که گروه های تروریستی و افراطی تهدیدی جدی هستند. این نخستین بار بود که چنین کاری انجام می داد و با تمدید قطعنامه برای ده سال، نشان می دهد که تهدید کاهش نیافته است.

به گفته سوزان رایس، نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد، «تهدید این تسلیحات خطرناک به ویژه در دست بازیگران غیر دولتی که تصمیم دارند آنها را فراهم آورند - امروز به اندازه سال ۲۰۰۴، زمانی که شورای امنیت نخستین گام های کارساز برای جلوگیری از گسترش تسلیحات اتمی و مقابله با تروریسم را برداشت، جدی است.»

آمریکا، به رهبری دولت پرزیدنت اوباما، یک برنامه جدی مبارزه با گسترش تسلیحات اتمی را - در سازمان ملل متحد و در مشارکت با کشورهای انفرادی – به عنوان مهمترین جنبه رسیدن به هدف رییس جمهوری در به وجود آوردن جهانی آزاد از تسلیحات اتمی، دنبال کرده است.

سوزان رایس گفت «این تلاش ها موفقیت های قاطعی به بار آورده است - از ریاست پرزیدنت اوباما بر شورای امنیت، زمانی که قطعنامه ۱۸۸۷ را در سال ۲۰۰۹ تصویب کرد، تا اتفاق نظر در کنفرانس بازنگری پیمان ممنوعیت گسترش تسلیحات اتمی در سال ۲۰۱۰.»

خانم رایس گفت «اقدام امروز گام مهم بعدی است - برای آمریکا و برای تمام کسانی که در جهت جهانی امن تر و صلحجویانه تر کار می کنند.»

XS
SM
MD
LG