لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۱۳

وضعيت اقتصادی آمريکا و اروپا، بحران يونان و بازار سهام


وزارت بازرگانی آمريکا اعلام کرد که اقتصاد آمريکا بزرگترين اقتصاد جهان همچنان به بازسازی خود ادامه ميدهد و در سه ماهۀ اول سال ميلادی جاری ۲۰۱۰ بيش از ۳ دهم درصد رشد داشته است. وزارت بازرگانی افزايش ارزش حجم توليدات داخلی کشور را عمدتاً ناشی از بالا رفتن ميزان مصرف مردم اعلام کرد که دو سوم اقتصاد آمريکا را تشکيل ميدهد و رشد آن در سه ماهۀ اول سال جاری بيش از سه و نيم درصد بوده است.

اين در حاليست که ادارۀ آمار اتحاديه اروپا در لوکزامبورگ اعلام کرد که ميزان تورم در کشورهای حوزۀ يوروی آن اتحاديه بطور فزاينده در حال افزايش است و نرخ بيکاری به بالاترين سطح خود در يازده سال گذشته، رسيده است. از سوی ديگر اداره آمار بريتانيا اعلام داشت که اقتصاد بريتانيا همچنان در حال بازسازی است و در سه ماهۀ اول سال جاری ۲ دهم درصد رشد داشته است.

در يونان جرج پاپاندرئو نخست وزير آن کشور روز يکشنبه گفت که دولت يونان با اتحاديه اروپا و صندوق بين المللی پول در مورد ارايه وام اضطراری به آن کشور به توافق رسيده اند که بلافاصله کابينه دولت يونان نيز آنرا مورد تصويب قرار داد. پاپاندرئو وام دريافتی را برای اجتناب از ورشکستگی، حياتی خواند، و افزود که برای برون رفت از بحرانهای مالی، يونان بايد برنامه های صرفه جويی شديدی را بمورد اجرا بگذارد. يونان قرار است از طريق افزايش ماليات و کاهش هزينه های دولت تا سال ۲۰۱۲ ميلادی چهل ميليارد دلار بر درآمد دولت بيافزايد. صرفه جويی ها شامل کاهش حقوق کارمندان دولت ومستمری بگيران خواهد بود. همچنين نمايندگان پارلمان از حقوق و مزايای تعطيلات محروم خواهند شد. اما اينگونه کاهش ها شامل بخش خصوصی نخواهد شد. نخست وزير يونان ديگر تصميمات دولت را افزايش مالياتِ مصرف کننده، و کاهش شديد هزينه های دفاعی و برخی هزينه های بيمارستانی اعلام کرد.

اعضای اتحاديه اروپا و صندوق بين المللی پول در اجلاس روز يکشنبه خود در بروکسل موافقت کردند ۱۴۶ ميليارد دلار وام اضطراریِ سه ساله در اختيار يونان قرار دهند تا اقتصاد و سيستم مالی بحران زدۀ آن کشور را نجات دهند. آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان که کشورمتبوع وی بزرگترين کشور ارايه دهنده وام به يونان است روز شنبه در يک کنفرانس خبری از تصميم يونان، بانک مرکزی اتحاديه اروپا، و کميسيون صندوق بين المللی پول، استقبال کرد و گفت که در مکالمۀ تلفنی خود با نخست وزير يونان از وی مصراً خواسته است تا با اجرای برنامه های صرفه جوئی به اقتصاد آن کشور کمک کند. اين وام ها با بهره ای بسيار پايين تر از نرخ بازار به يونان عرضه خواهد شد. بحران اقتصادی در اين کشورِ عضو اتحاديه اروپا، ارزش يورو را کاهش داده و باعث اُفت شاخص های بازار سهام در جهان شده است. همچنين تلاش های آتن برای کاهش کسریِ بودجۀ دولت اعتراضات و اعتصابات گستردۀ کارمندان بخش های مختلف دولت را در پی داشته است که به بروز درگيری هايی با نيروهای دولتی منجر شده است.

در مصر در پی يک رشته تظاهرات پياپی در حمايت از دموکراسی و مبارزه با فقر روز يکشنبه يک روز پس از روز جهانی کارگر نيز بارِ ديگر حدود ۵۰۰ نفر از کارکنان دولت و اعضایِ گروهای مخالف در مقابل ساختمانِ هيأت دولت در مرکز قاهره دست به تظاهرات زدند و خواستار افزايش حداقل حقوق و دستمزد در آن کشور شدند. صدها مأمور پليس تظاهرکنندگان را محاصره کرده بودند. تظاهرکنندگان با در دست داشتن پلاکارد و دادن شعار خواستار برکناری وزير دارايی و حسنی مبارک رييس جمهوری مصر شدند. حداقلِ دستمزد در مصر ماهی ۶ دلار و سی سنت آمريکا است که از سال ۱۹۸۴ ميلادی يعنی از بيست و شش سال پيش تا بحال، افزايش نيافته است.

اما در بازارهای مالی، عليرغم اعلام رشد اقتصادی آمريکا و اروپا، بحران بدهی های سرسام آور يونان و اتهام کلاهبرداری شرکت سرمايه گذاری گلدمن ساکس بزرگترين غول بازار مالی آمريکا بر روی بازارهای بورس سهام سايه افکنده و از ارزش شاخص های عمده سهام در آمريکا و اروپا بشدت کاسته است. بازارهای بورس آمريکا هفتۀ گذشته بدترين هفته خود را در سال جاری پشت سر گذاشتند و طولانی ترين سير صعودی ارزش شاخص صنعتی آمريکا در هفت سال گذشته را متوقف کردند. در همين حال بازارهای بورس اروپا نيز شاهد بزرگترين سقوط قيمت شاخص های عمده سهام پس از ماه فوريه گذشته بودند.

XS
SM
MD
LG