لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۱۱

گزارش: دانشمندان اسراييلی، اروپايی، فلسطينی و اردنی در حفاری های دريای مرده مشارکت می کنند


گزارش: دانشمندان اسراييلی، اروپايی، فلسطينی و اردنی در حفاری های دريای مرده مشارکت می کنند
گزارش: دانشمندان اسراييلی، اروپايی، فلسطينی و اردنی در حفاری های دريای مرده مشارکت می کنند

دانشمندان اسراييلی به اميد يافتن گنجينه های علمی سرگرم حفاری در اعماق سياه دريای مرده هستند. گفتنی است رسوبات ته نشين شده در اعماق اين آبها حدود نيم ميليون سال قدمت دارد.

دريای مرده به علت قرار گرفتن در پايين ترين سطح زمين يعنی در ۴۲۲ متری زير سطح دريا دارای موقعيت منحصر بفردی است.

رسوبات اين دريا دارای لايه بندی های ويژه ای است که ميتواند پاسخگوی پرسش های دانشمندان در زمينه های گوناگون از جمله زمين شناسی وباستان شناسی باشد و شايد دريچه های تازه ای در مورد تغييرات آب و هوايی به روی پژوهشگران بگشايد.

دانشمندان می گويند بيرون کشيدن يک لايه اصلی از رسوبات کف دريا که در عمق ۵۰۰ متری قرار گرفته احتمالا زوايای تازه ای را به روی پژوهشگران، خواهد گشود.

اين طرح زاييده فکری دو دانشمند اسراييلی است که باور دارند حفاری لايه های زخيم کف دريای مُرده اطلاعات تازه ای را در مورد مسايل گوناگون علمی در اختيار پژوهشگران قرار خواهد داد.

به همين منظور حدود ۱۰ سال پيش دانشمندان اسراييلی از زيوی بن آوراهام و مُرديچای اِستاين از شرکت آلمانی «آی سی دی پی» که در زمينه حفاری های علمی فعاليت دارد، تقاضای همکاری کردند. شرکت آلمانی «آی سی دی پی» امسال به درخواست اين دانشمندان پاسخ مثبت داد. يکی از دلايل اين تاخير اختلاف ميان فلسطينی ها و اسراييل در اوايل دهه ای که گذشت، ذکر شده است.

مشارکت دانشمندان فلسطينی و اُردنی در اين طرح بيانگر بهبود روابط ميان فلسطينی ها و اسراييلی ها در سال های اخير است. طرح علمی دريای مُرده- يکی از معدود حوزه هايی است که فلسطينی ها و اسراييلی ها در آن دوش به دوش يکديگر، همکاری می کنند.

پروفسور زيوی بن آوراهام، سرپرست مرکز پژوهشی مينِروای دريای مُرده، می گويد: «هدف اين طرح دستيابی به اطلاعات منحصر به فرد در حوزه مسايل آب و هوايی و همچنين ويژگي- های زلزله پذيری کُهن در نيم ميليون سال پيش در خاورميانه است.»

بر خلاف درياچه های ديگر فقط يک رودخانه يعنی رود اُردن به دريای مرده ميريزد و راه برون رفت هم ندارد و اين بدين معنی است که تمام رسوبات انباشته شده در نيم ميليون سال گذشته در اين مکان دست نخورده باقی مانده است. دانشمندان می توانند با مطالعه بر روی لايه های دست نخورده کف دريا اطلاعات تازه ای در مورد شرايط آب و هوايی دوران کهن بدست بياورند. دکتر مايکل ليزار سرپرست پروژه ميگويد: «پيام اين است که ما ميتوانيم با يکديگر تفاهم داشته باشيم اگر ميشد نام اين طرح را تغيير داد نام آنرا «حفاری برای صلح» در خاورميانه می گذاشتم.»

اين طرح احتمالا به دانشمندان کمک خواهد کرد تا اطلاعات تازه ای در مورد نوسانات سطح آب در دريای مرده بدست بياورند. ميزان آب اين درياچه در چند دهه گذشته کاهش چشمگيری داشته است. يکی از دلايل اين کاهش استفاده بيش از حد از رود اردن توسط کشورهای اسراييل، اردن وهمچنين فلسطينی ها، ذکر شده است.

اين طرح دو ميليون دلاری به مدت ۴۰ روز ادامه خواهد داشت و بيش از ۴۰ دانشمند از ۷ کشور مختلف در آن مشارکت دارند. متد ويژه ای که به منظور حفاری های علمی در گوشه و کنار جهان از آن استفاده ميشود در اين طرح بکار گرفته شده است. اين متد ميتواند تا عمق ۱۵۰۰ متری دريا نفوذ کند.

XS
SM
MD
LG