لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۳۶

گزارش: سيا نيروهايش را از افغانستان فرا می خواند


در حالی که با گرم شدن هوا، فصل خونين درگیری های فرقه ای در افغانستان آغاز می شود، سازمان مرکزی اطلاعات آمريکا (سيا) تصميم گرفته است نيروهایش، که از سال ۲۰۱۱ تاکنون در مبارزه با طالبان نقش مهمی ايفا کرده اند، را از آن کشور خارج کند.

بنا بر گزارش سايت خبری «ديلی بيست»، سيا با جمع کردن خط مقدم نیروهای ضد تروریستی اش در جنوب و شرق افغانستان، خلائی امنیتی بوجود آورده است که بيم آن می رود طالبان و القاعده آن را پر کنند. اين امر همچنين مرز با پاکستان را برای طالبان باز می گذارد تا با سرازير کردن شبه نظامیان و اسلحه، منطقه را بی ثبات کند.

طبق اظهارات فرماندهان نظامی آمریکا و افغانستان، نیروهای افغان از نظر تعداد و توانایی هنوز به حدی نرسيده اند که بتوانند جای کارشناسان و ماموران سيا را بگيرند. با اين وجود، قرار است هزاران مامور عملياتی سيا، پيش از آغاز فصل خونبار درگیری های تابستانی، آن کشور را ترک کنند.

اين به معنی آن است که، درست در زمانی که کاخ سفيد تعهدات آمريکا به افغانستان را مورد ارزيابی قرار می دهد، امکان دارد حملات سهمگینی عليه نيروهای انتظامی افغان يا آمريکايی صورت بگيرد. اين حملات در صورت وقوع می تواند به کالبد نيمه جان القاعده در گوشه و کنار کشور روحی تازه دميده و مجددا آن را بر سر زبان ها بياندازد. بقايای القاعده خواهند توانست، با گذشت بيش از يک دهه عمليات نظامی آمريکا که انتظار می رفت کشور را از وجود تروريست ها پاک کند، با استفاده از اين موقعيت رشد کرده و عمليات تروريستی خود را از سر بگيرد.

مقامات ارشد آمريکايی می گويند جمع آوری و بازگشت تدريجی نيروهای سيا از افغانستان، قانونگذاران آمريکايی را نگران کرده است. اين تصور به کنگره داده شده بود که اين نیروها برای ادامه مبارزه با القاعده و طالبان، حتی پس از عقب نشینی نیروهای آمریکایی، در افغانستان باقی خواهند ماند، اما حالا که قانونگذاران آمريکايی می بينند چنين نيست، احساس خطر می کنند.

مقامات سيا در هفته گذشته به کنگره اطلاع دادند که با بسته شدن تدريجی پایگاه های نظامی آمريکا در سراسر افغانستان، رد پا و تاثير سيا نيز کاهش خواهد يافت. تحليلگران می گويند سازمان سيا مايل نيست بار ديگر در مخمصه پرخطری مانند بنغازی (در ليبی) گير کند. در ۱۱ سپتامبر ۲۰۱۲، شبه نظاميان ليبیایی به ساختمان متعلق به هيات ديپلماتيک ایالات متحده و همچنين به مقر سيا حمله کرده و از جمله سفير آمريکا و دو نفر از کارکنان سيا در ليبی را کشتند.

دولت اوباما در ابتدا می خواست ۱۰ هزار نفر از نیروهای آمریکایی را، پس از پایان مهلت خروج در زمستان ۲۰۱۴، در افغانستان باقی بگذارد تا به امور امنيتی بپردازند و جلوی توطئه های تروريستی را بگيرند. اما حامد کرزی، رئيس جمهوری فعلی آن کشور، از امضای توافقنامه امنیتی طولانی مدت با آمريکا خودداری کرده است. اکنون که به نظر می رسد انتخابات ریاست جمهوری افغانستان به دور دوم کشيده شده است، ممکن است تعيين رئيس جمهوری جديد ماه ها طول بکشد.

بنابراین، پایگاه های نیروهای ایالات متحده در افغانستان به سرعت در حال بسته شدن و آماده سازی برای عقب نشینی به ۶ پایگاه «دائمی» هستند که، در صورت امضای توافقنامه امنيتی پيش از پاييز سال جاری، ممکن است باقی بمانند.

اين درست است که سازمان سيا برای ادامه عمليات ضد تروريستی خود نيازی به توافقنتامه امنيتی ندارد، اما برای محافظت و تدارکات بايد تحت پوشش ارتش آمريکا قرار داشته باشد، در غیر این صورت نمی تواند به ماموريت خود، بویژه در جنوب و شرق افغانستان ادامه دهد.

تا چند ماه پيش، بحثی در محافل مربوط به دولت آمريکا در مورد افغانستان در جریان بود که در آينده نزديک دامنه فعاليت شبه نظاميان تحت آموزش سيا توسعه خواهد يافت؛ اکنون به نظر می رسد عکس آن در حال وقوع است.
XS
SM
MD
LG