لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۲۲

جنوب چین، پنجره ای به سوی اقتصاد و اصلاحات


چین اخیراً طولانی ترین خط آهن جهان را راه اندازی کرد که از قلب فعالیت های سیاسی کشور به شمال و به گوانژو، یکی از کلیدی ترین قطب های اقتصادی در جنوب کشیده می شود. هم خط قطار سریع السیر و هم شهر عظیم گوانگدانگ پنجره ای به روی چالش های اقتصادی متعدد چین می گشایند که رهبری جدید کشور با آن روبرو است.

سفر با قطار سریع السیر چین همچون کسب تجربه عملی و مشاهده چهره های متعددی است که اقتصاد چین دارد. اتکای بسیار گسترده و جدی چین به ساخت و ساز و حیاتی بودن آن برای رشد اقتصادی این کشور حیاتی، تفاوت های عمده بین مناطق مختلف این کشور و چالش های زیست محیطی، تراکم جمعیت و لبریز شدن ظرفیت های کشور از جمله این تجربیات هستند.

ژو ژیانژیانگ، استاد اقتصاد دانشگاه سان یت سن گوانژو است. ژو می گوید نابرابری های بسیاری در چین وجود دارد و با وجودی که ساکنان مناطق ثروتمندتر از رفاه برخوردار هستند، اما مناطق فقیرنشین دیگری نیز هستند که مردم حتی نمی توانند مدرسه و یا بیمارستان بروند. او می گوید اگر نگاهی به پکن، شانگهای و یا گوانژو بیاندازید، همه چیز به نظر خوب و رو به راه می آید. اما اگر دو ساعت رانندگی کنید و از شهرهای بزرگ دور شوید، شاهد شرایط بسیار متفاوتی خواهید بود.

رهبری چین بیش از سه دهه پیش نظام اقتصادی آزادتر و جدیدی را برای جنوب کشور طراحی کرد. این منطقه و رشد آن حاصل تولید و کارآفرینی جدی و عامل چرخش پنجاه و یا شصت درصد اقتصاد کشور است.

اما همزمان با کندی رشد اقتصاد جهانی، نرخ تقاضا برای کالاهای ساخت چین رو به افول است و در نهایت سرعت روند توسعه در منطقه جنوب چین نیز کند شده است.

ژو می گوید مقامات دولت در گوانگدانگ و مناطق ساحلی هم اکنون نگران هستند و تلاش می کنند تا برای متحول کردن مدل اقتصادی جنوب راهکاری بیابند. او می گوید یافتن مدل جدیدی برای جنوب می تواند نمونه ای برای بقیه نقاط چین در آینده باشد.

با وجودی که انتظار می رود رشد اقتصادی چین تا پایان دهه جاری حدود هفت درصد و ثابت باقی بماند، رهبران این کشور از چالش های پیش روی کشور کاملاً آگاهی دارند. ون جیابائو، نخست وزیر پیشین کشور طی هفته جاری در طی ارائه گزارش خود به «کنگره ملی مردم» در پارلمان چین به تعدادی از این چالش ها اشاره کرد.

آقای ون می گوید بعضی از مردم هنوز به سختی روزگار می گذرانند. او می گوید مشکلات اجتماعی به طور قابل توجهی افزایش یافته اند و مردم با مسائلی همچون آموزش، استخدام، امنیت اجتماعی و محیط زیست دست و پنجه نرم می کنند.

آی ژیاومینگ، فیلمسازی که چندین دهه است در مورد مسائل اجتماعی مستند می سازد، می گوید «وفور فرصت های شغلی و باز بودن در برای فعالیت های اقتصادی تنها عواملی نیستند که منطقه جنوب را منحصر به فرد می کنند».

آی می گوید به این دلیل که گوانگدانگ تا این حد به هنگ کنگ و ماکائو نزدیک است، جریان اطلاعات در آن آزادتر است و به این دلیل که این منطقه اولین منطقه ای بود که درهای اقتصاد خود را باز کرد و اصلاحات اعمال کرد، مردم اغلب برای زندگی ارزش قائل هستند. او می گوید در این منطقه فضا برای فعالیت باز است.

آی می افزاید با این وجود، گرچه مترقی بودن برای مقامات در منطقه جنوب چین ساده تر است، چون آن ها از مرکز سیاسی کشور در شمال بسیار دور هستند اما در نهایت باز بودن فضا به معنای آن نیست که اعمال تغییر ساده خواهد بود.
XS
SM
MD
LG